REAKCIJA

Prijatelji životinja bijesni na inspektore: ‘Vi ste krivi što su psi u horor dvorištu u Splitu u lošem stanju!‘

Otkriveno je i kako je vlasnik parcele isključio struju na lokaciji što ne olakšava nadzor nad nesretnim životinjama

Natkrivanje prostora za pse

 Bojan Ivošević Facebook

Zaiskrilo je na relaciji Prijatelji životinja i veterinarske inspekcije, a razlog su psi iz splitskog horor dvorišta. Iz udruge tvrde kako psi imaju proljeve i drastično su smršavjeli, da su se neki izvukli iz ogrlica i sukobili, da nema zaštitite protiv sunca, da je zavladala parvoviroza. Zbog nje je jedan pas, u Zagrebu, preminuo.

- Unatoč apelima udruge psi nisu bili cijepljeni protiv virusnih zaraznih bolesti. I dalje je na terenu mnoštvo paleta punih čavala i postoji realna opasnost od tetanusa, omatanja lancima oko paleta te vješanja i smrti pasa. Više od 40 pasa nije kastrirano, iako su Prijatelji životinja više puta tražili da se psi kastriraju. Zahvaljujući našim apelima, kastrirano je samo šest kuja za koje je ovlašteno sklonište koje pse hrani postavilo opravdanu sumnju da su skotne. Da te kastracije nisu napravljene, broj pasa koji se moraju zbrinuti višestruko bi se povećao - poručili su iz udruge, odakle dodaju kako smatraju da je nadležna veterinarska inspekcija ugrozila živote pasa jer nije jasno rečeno što se treba napraviti kako bi psima bilo dobro.

- U njezinim rukama su svi alati potrebni za ostvarenje svega navedenoga. Unatoč tome, puna dva i pol mjeseca inspekcija nije poduzela ono što je trebala da zaštiti pse od bolesti i umiranja. Zašto veterinarska inspektorica nije naredila da se maknu sporne palete kada je i laiku jasno da su opasne za pse? Smrt jednog psa, kao i štenca koji je umro od parvoviroze, nije bio nesretan slučaj, već izravna odgovornost nadležne veterinarske inspekcije. Također, što se čeka tri mjeseca da psi nisu kastrirani, a svi su dosad već mogli biti? Je li inspekcija postupala po našoj prijavi? Hoće li inspekcija sada napraviti sigurnosni nadzor i naložiti potrebne mjere? - pitaju se u dopisu kojeg su uputili Državnom inspektoratu. Nisu poštedjeli ni vodstvo Grada Splita, koje su prozvali da psima nisu osigurali bolje uvjete življenja.

Odgovorio im je zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević, koji je na svom Facebooku objavio kako je u petak veterinarska inspekcija te da su utvrdili kako je u dvorištu trenutno 45 pasa. Njih 20 je otkako je slučaj otkriven otišlo u druge azile, jedan je ukraden, a jedan je smrtno stradao kad se zapetljao u lanac.

- Psi su primjerenog gojnog stanja, prema nalazu inspekcije, sjajne dlake te im je osigurana voda i suha hrana, također nisu zatečeni znakovi proljeva. Od inspekcije jedina zamjerka je bila nedostatna zaštita od vremenskog utjecaja što je otklonjeno unutar 24 sata. Dva psa su liječena od parvoviroze, svi su cijepljeni protiv zaraznih bolesti, tretirani ampulama protiv krpelja i buha te su dobili tablete protiv unutarnjih nametnika. Svi su bili negativni na testu za lišmaniozu, a naknadno su cijepljeni protiv bjesnoće - napisao je Ivošević i dodao kako je vlasnik parcele isključio struju na navedenoj lokaciji što sigurno ne olakšava nadzor nad životinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 12:02