SLUZAVE NAKUPINE

Gnusni prizori preplavili more uz istarsku obalu, stručnjaci otkrili uzrok: ‘Zadnjih 20 godina nije bilo ovako...‘

Relativno visoke temperature mora već od travnja i dosta padalina omogućile su da se inače prirodna zajednica fitoplanktona razmnoži u većem broju
 IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj

Prizor je to koji je privukao poglede mnogih koji su boravili uz more u Rovinju. Sluzave nakupine uz obalu potaknule su nagađanja, no iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković objavili su kako je riječ o prirodnom fenomenu.

- To je ‘cvjetanja mora‘, koje nazivamo i mucillagini ili kako su ga Talijani davno nazvali „mare sporco“ prvi put opisanom prije više stotina godina. Ovaj fenomen je u našim krajevima normalna pojava. Zadnji put smo ga zabilježili prije dvadesetak godina, od tada nikada nije bio ovako intenzivan - objavili su.

image
IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj

Ovom fenomenu, dodaju, pridonosi pojačani utjecaj rijeke Po. Zaposlenici Centra su, naime, na oceanografskim plutačama ispred Rovinja izmjerili rekordno niski salinitet. Relativno visoke temperature mora već od travnja, dosta padalina što u more donosi i puno hranjivih soli omogućile su da se inače prirodna zajednica fitoplanktona razmnoži u većem broju i formira sluzave nakupine koje su sad isplivale na površinu.

Radi se o uobičajenim vrstama koje inače žive u Jadranskom moru primjerice Cerataulina pelagica, Pseudo-nitzschia spp., Thalassionema nitzschioides uz koje vidimo i neke predstavnike dinoflagelata iz rodova Protoperidinum, Prorocentrum i Gymnodinium.

- Bitna informacija za javnost je da fenomen nije štetan za ljude i mogu se slobodno kupati - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 22:09