NIJE DOBRO

Domaći stručnjak analizirao snimku s dna dalmatinskog podmorja koja je zabrinula ronioce: ‘Nekoliko je mogućnosti...‘

One su vrlo osjetljivi organizmi i u literaturi su zabilježeni mnogobrojni slučajevi njihova masovna pomora

Ilustracija

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Vijest o morskih spužvama koje neobično izgledaju u utorak je iznenadila mnoge, posebno zato što su te životinje snimljene na dvije različite lokacije u nađem moru. Jedna je snimka nastala u podmorju u okolici Makarske, a druga u blizini otoka Brača. Je li riječ o oboljenju upitali smo Ivana Cvitkovića sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

- Koliko vidim sa snimke, uglavnom su na jednoj vrsti spužve vidljive nekrozne promjene na površini. Radi se o spužvi Petrosia ficiformis, vrsti koja je inače uobičajena u Jadranu. Iz snimke izgleda kao da su promjene vidljive na još jednoj vrsti, ali teško je reći sa sigurnošću. U svakom slučaju, jako je teško reći da li se radi o nekoj bolesti kojoj uzrok može biti bakterija ili virus ili se radi o nekrozi koja je uzrokovana nekim vanjskim stresorom kao što je npr. visoka temperatura mora tijekom više dana ili tjedana - pojasnio je Cvitković za Jutarnji list.

Dodao je kako su spužve inače u moru okružene raznim bakterijama, virusima i drugim patogenima koje stručnjaci često nalaze i u njima samima, jer one dnevno isfiltriraju veliku količinu morske vode. Zdrava spužva posjeduje razne mehanizme da se odupre tim organizmima, s nekima žive i u simbiozi, ali jednom kada se uslijed nekog stresa poremeti metabolizam spužve ona postaje ranjiva tim patogenima, započinje nekroza njezina tkiva koja najčešće završi uginućem spužve.

- S druge strane, spužva zaista može oboljeti od neke bolesti čiji uzrok može biti neki specifični organizam (bakterija, virus, paraziti....), ali je sam tijek bolesti u oba slučaja vrlo sličan - dodao je.

Spužve su vrlo osjetljivi organizmi i u literaturi su zabilježeni mnogobrojni slučajevi njihova masovna pomora. Najčešće se nikada ne dozna točan uzrok pomora. Slično se događalo u više navrata i s spužvom Spongia officinalis koja je u zadnjih 20-ak godina doživjela mnogobrojne pomore te joj se populacija značajno smanjila kako u Mediteranu tako i u Jadranu. Na nekim mjestima je potpuno nestala.

Snimku morskih spužvi možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 05:02