ODMOR

Kako s ljubimcem na more? Donosimo sva pravila prijevoza avionom, trajektom i vlakom

Negdje je prijevoz besplatan, drugdje se plaća, a postoje i pravila vezana za pasmine

Ilustracija

 Wojciech Kic/panthermedia/profimedia

Najlakši način putovanja s kućnim ljubimcem je osobnim automobilom. No, nije ta opcija svima dostupna, pa će se zato određeni broj vlasnika pasa i mačaka okrenuti prijevozu drugim sredstvima.

Ako putujemo na otok, pa moramo koristiti udruge Jadrolinije, iz te kompanije kažu kako je prijevoz psima, mačkama, pticama i ostalim malenim životinjama dopušten na trajektnim, brodskim katamaranskim linijama.

- Velikim psima dozvoljen je prijevoz isključivo na trajektnim i brodskim linijama uz obavezan boravak na otvorenoj palubi. Prijevoz malih kućnih ljubimaca dozvoljen je na svim linijama u salonima, isključivo u torbi za nošenje i prijevoz kućnih ljubimaca maksimalnih dimenzija 45 x 35 x 25 centimetara s vodonepropusnim dnom. Ukupna težina torbe s kućnim ljubimcem ne smije prelaziti osam kilograma. Torba se mora držati ispod sjedala ili u krilu, a jednom putniku dozvoljava se samo jedna torba s kućnim ljubimcem. Prijevoz kućnih ljubimaca na lokalnim linijama je besplatan - kažu iz Jadrolinije.

Što se tiče vlakova, iz HŽ-a kažu kako je, uz predočenje plave knjižice, u vlakovima dozvoljen prijevoz kućnih ljubimaca. Oni koji su visoki do 30 centimetara mogu biti u transporteru ili krletci, ali i u krilu. Što se tiče onih većih, oni moraju biti vezani i imati brnjicu.

- Prijevozna karta za te se pse kupuje na blagajni kolodvora ili u vlaku uz predočenje veterinarske knjižice. Psi bez veterinarske knjižice ne primaju se na prijevoz, kao i oni kojim imaju oznaku da su opasni psi. Manji psi ne plaćaju kartu, a veći moraju, i to polovinu cijene karte z drugom razredu - kažu iz HŽ i dodaju kako putnik u vlak može uvesti samo jednog ljubimca, ne više njih.

Za one koji žele u spavaća kola, to je moguće, ali vlasnik tada treba zakupiti sve krevete u ‘sobi‘ i psa ne smije smjestiti u krevet.

Što se prijevoza zrakoplovom tiče, iz Croatia Airlinesa kažu su ljubimci dozvoljeni na njihovim letovima. No, oni manji se prevoze u putničkoj kabini, a veći u prtljažnom prostoru. Kad se kupuje karta, vlasnik mora navesti koliko mu je ljubimac težak i koje su dimenzije transportera.

U jednom se mogu voziti najviše tri štenca ili mačića iz istog legla, a svaki od njih smije težiti do osam kilograma. Ako je riječ o odraslim životinjama, mogu biti teške do 14 kilograma. Sve ostale moraju se voziti u cargo dijelu.

Prijevoz životinja u prtljažniku zrakoplova nije uključen u dozvoljenu količinu prtljage i naplaćuje se ovisno o veličini spremnika te vrsti leta. One u manjem će u domaćem prometu vlasnika koštati 33 ura, a unutar Europe 100 eura (i to bez PDV-a). Što se tiče većih spremnika, za njih će vlasnici, bez PDV-a, izdvojiti 40 odnosno 200 eura. S tim da se potonji mogu prevozi samo avionima tipa Airbus A-319 i Airbus A-320.

- Životinje mogu putovati isključivo ako je i njihov vlasnik na istom letu. U kabini zrakoplova (s putnikom) mogu se prevoziti samo psi i mačke, ako to ne zabranjuje država u koju se ljubimci prevoze i ako se putnik drži propisa Croatia Airlinesa. U putničkoj kabini istodobno se mogu prevoziti samo dvije životinje, i to dva psa ili dvije mačke. Prijevoz psa i mačke na istom letu nije dopušten - ističu iz domaće aviokompanije i dodaju kako ne prevoze pse ‘kratkih‘ njuški koji otežanu dišu u prtljažnom prostoru. Moguće je jedino prevesti ih u kabini. Popis pasmina na koje se to odnosi može se naći na njihovoj web stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 22:46