LIJEPO STVORENJE

Prekrasne snimke: Zaposlenici akvarija u podmorju Mljeta snimili vatrenog crva

Oni su strvinari i predatori koji se hrane velikim brojem različitih živih ili uginulih vrsta, pa i koraljima

Vatreni crv
 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Iz pulskog akvarija objavili su kako su, kao i svake godine, u podmorju otoka Mljetu zabilježili pojavu vatrenog crva (Hermodice carunculata), zavičajne vrste Jadrana, koja uslijed zagrijavanja mora uzrokovanim klimatskim promjenama, postaje sve prisutnija i u njegovom sjevernom dijelu. O tome govori nedavni nalaz na otoku Krku.

Ovaj crv pripada razredu mnogočetinaša (Polychaeta) koji ima čekinje poput bodlji kaktusa koje prodiru u kožu, što uzrokuje iritaciju kože i bolan osjećaj žarenja zbog ispuštanja neurotoksina (palitoksin). Palitoksin je jedan od najmoćnijih poznatih prirodnih toksina koji potječe iz različitih vrsta morskih organizama, uključujući koralje roda Palythoa i Zoanthus (red Zoantharia).

Vatreni crvi su strvinari i predatori koji se hrane velikim brojem različitih živih ili uginulih vrsta, pa i koraljima. Zabilježeno je i da se hrani ribama ulovljenim u ribarske mreže.

Tijelo mu je smeđe-crvene i bijele boje, duljine 15-30 centimetara, a može narasti i do 70 centimetara. Aktivan je noću, dok se preko dana obično skriva. Obitava na kamenitim područjima do 20 metara dubine, a u toplijim morima i do 300 metara.

- Važno je naglasiti da ne napada ljude, već do uboda dolazi nenamjernim ili namjernim dodirom čovjeka - poručili su iz akvarija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 07:45