DR. MAX

Sveučilište dodijelilo počasni doktorat jednom mačku, studenti oduševljeni

On ipak nije sudjelovao na subotnjoj svečanosti dodjele diploma, no ona će mu biti dana naknadno

Ilustracija

 Elenaphotos/alamy/alamy/profimedia

Mačak Max postao je doktor. Državno sveučilište Vermont čupavcu punog imena Max Dow dodijelio je doktorat na području ‘litter-ature‘, a to je zaslužio svojom neprestanom prisutnošću na sveučilišnom kampusu i činjenici da je omiljen među studentima. Uz to je vrlo vješt kad treba uloviti miša i spavati. Sve to izaziva pravo oduševljenje među ljudima, tako da su svi sa zadovoljstvom pozdravili odluku da se čupavcu dodijeli akademska titula.

- On je godinama član naše velike fakultetske obitelji i uz zvučno predenje u zrak odobravanja, dodjeljujemo mu prestižnu titulu doktora litter-ature, zajedno sa svim povlasticama koje ona donosi: mačjom metvicom, povlasticama na grebalici i mačjim toaletom - objavili su sa sveučilišta.

Mačak nije sudjelovao na subotnjoj svečanosti dodjele diploma, no ona će mu biti dana naknadno. Odnosno, njegovoj vlasnici.

No, kako je došlo do toga da Max postane (vjerojatno) jedini mačak s doktoratom na svijetu?

Nekada je on bio divlji mačić u gradu Fair Havenu u Vermontu. Onda ga je udomila Ashley Dow, s kojom živi zadnjih pet godina. Kao i mnoge mačke, ima dvostruki život, no njegov je daleko zabavniji nego inače. Od odšeće do obližnjeg kampusa Castleton, gdje da studenti nose u ruksacima, slikaju ga, maze se s njim... Jednom riječju, uživaju i oni i on. Mačak je, naime, veoma umiljat, voli biti s ljudima i zbog toga je on mnogima važan dio svakodnevice. Ne jednom mačak je bio emocionalna utjeha studentima koji su prolazili teško razdoblje, tako da je njegova uloga prilično važna. On je postao pravi zaštitni znak tog mjesta, netko tko je uvijek u blizini i zbog toga je itekako zavrijedio titulu koju je dobio.

Idilu jedino kvare napuštene mačke iz susjedstva, koje su ga jednom napale. Tu se Max morao sam snaći, jer mu ljudi nisu mogli pomoći osim da u tom trenutku otjeraju mačke od njega. Od tada ih on pomno izbjegava i na oprezu je kada osjeti da su mu u blizini.

Njegova vlasnica Ashley na kampusu je postavila znakove kojih se svi drže: ako Maxa ikada na tom prostoru vide nakon 17 sati, da ga dovedu kući. To oni i čine, tako da čupavac nikad nije izvan svojeg doma nakon što padne mrak.

- Studenti ga stvarno znaju donijeti na naš prag. Nekada me znaju i nazvati, jer sam napisala broj mobitela, pa me obavijestiti gdje se nalazi. Sve dobro funkcionira, a u svjetlu doktorske titule mogu reći samo jedno - zaista je prilično zanimljivo biti njegova vlasnica - rekla je Ashley Dow, prenosi Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 21:23