VRATILI SU SE!

Sjajne vijesti s Učke: Po prvi put u stotinu godina velike ptice savile svoja gnijezda na tamošnjim liticama

Ovo izvanredno postignuće svjedočanstvo je predanih napora konzervatora, lokalne zajednice i vladine agencije

Ilustracija

 Simon Littlejohn/alamy/profimedia

Uzbudljiva vijest stigla je ovih dana iz Parka prirode Učka. Prvi put u više od stotinu godina supovi su se počeli gnijezditi na liticama tog područja. Posljednje poznato gniježđenje na tom području bilo je 1917. godine, sve dok 2022. nisu pronađena tri gnijezda.

- Jedan od ciljeva projekta LIFESUPport je stvaranje boljih uvjeta za širenje populacije bjeloglavog supa na njihova povijesna gnjezdilišta na hrvatskom kopnu. Uz dobre mjere očuvanja dokazano je da se ove rijetke ptice mogu proširiti u svoja povijesna staništa

Ovo izvanredno postignuće svjedočanstvo je predanih napora različitih dionika, uključujući konzervatore, lokalne zajednice i vladine agencije, te prikazuje blagotvoran učinak hranilišta u razdoblju nestašice hrane, jer su se supovi nakon ove intervencije počeli razmnožavati u području. Ponovno uspostavljanje gnjezdilišta značajna je prekretnica u očuvanju bjeloglavih supova, naglašavajući pozitivan učinak ciljanih strategija očuvanja i važnost stalne suradnje - objavili su iz udruge BIOM.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:45