DIRLJIVA PRIČA

‘Udomili smo psa da pomogne našem bolesnom djetetu, svi smo bili u panici, a onda se dogodilo nešto čudesno‘

Priča o Lucasu i njegovoj najboljoj prijateljici Juno dirnula je ljude diljem svijeta

 

 

 Lucas Hembree "Love like Lucas" Memorial Page

Ne kaže se uzalud da je pas najbolji prijatelj čovjeku, jer je on uz nas u svim trenucima, bez obzira koliko bili teški i bolni. Naši nas čupavci razumiju nekad bolje nego pripadnici naše vrste, a dokazuje to priča koja je slomila srca ljudi diljem svijeta. Belgijska ovčarka Juno spašena je od smrti u skloništu svega nekoliko dana prije nego je bila zakazana eutanazija. Obitelj iz američke savezne države Tennessee koja ju je spasila svjedočila je nevjerojatnoj ljubavi između njen i malenog, tada četiri godine starog Lucasa Hembreeja.

Lucas je, naime, rođen s Sanfilippovima sindromom, rijetkim genetskim poremećajem koji utječe na mozak i leđnu moždinu. S vremenom, djeca prestaju govoriti, hodati i jesti. Osim toga, dolazi i do promjena u ponašaju, pa mogu postati hiperaktivna ili imati agresivne napade. Kad su liječnici ustanovili da njihov dječak ima taj sindrom, roditelji Chester i Jennifer su bili užasnuti. Liječnici su im rekli da za bolesti nema lijeka, da je mala šansa da će njihovo dijete doživjeti 15 godina te da postoji velika mogućnost da nakon osme godine više neće moći hodati, govoriti...

image

Lucas Hembree "Love like Lucas" Memorial Page

Nakon početnog očaja, Chester i Jennifer su odlučili učiniti sve što mogu da dječaku uljepšaju vrijeme koje ima. Kad je maleni počeo imati problema s hodanjem, zaključili su da bi mu pas mogao pomoći. Bilo je potrebno 15 tisuća dolara za treniranog psa, ali im je rečeno i da njihovo dijete možda ne bi trebalo koristiti psa za kretanje, jer sve teže hoda i očekuje se kako će mu se stanje dodatno pogoršati. Stručnjaci, naime, nisu preporučili psa za Lucasa. No, roditelji su bili uvjereni da bi mu pas mogao pomoći. Tada slučajno otkrili Juno i njenu priču, pa su onda zajedno otišli u dva sada udaljeno sklonište u istočnom Tennesseeju da je vide.

Ona je u tom šinteraju završila jer su je vlasnici ostavili. Htjeli su, naime, belgijskog ovčara jer im je bio lijep, ali nisu znali da je to radni pas. Zbog toga su je se riješili. Nitko je nije htio udomiti, a kako mnoga skloništa u SAD-u imaju oznaku ‘kill‘, neudomljeni psi se eutanaziraju po isteku određenog vremena. Juno je čekala takva sudbina. Chester je o toj pasmini znao sve što treba, jer je radio kao policajac i bilo mu je poznato što tim psima treba da budu sretni. Znao je da može usrećiti svog sina, a istovremeno pomoći jednom psu. Zato je obitelj krenula na put.

Kad su prvi put vidjeli Juno u skloništu, bila je sva jadna i uplašena od života u skloništu.ilo je to 2012. godine i cijela se obitelj oduševila njome, a posebno Lucas. Ne čudi stoga što su je odmah udomili i doveli doma. Ispočetka su je namjeravali pustiti neko vrijeme da se nauči na novu obitelj i način života, a onda je Chester namjeravao početi s treningom, kako bi je naučio da pomogne malenom. Ipak, onda je bila brža od njega.

Zanimao ju je, naime, dječak i ispočetka je samo kružila oko njegovih kolica, promatrajući ga. Onda je, nakon nekoliko dana, odjednom počela cviljeti i dječaka gurkati nosom, a ispostavilo se da to nije radila bez razloga. Razina kisika mu je bio veoma niska, pa kad je njegov otac popravio situaciju, Juno je dječaka polizala po licu. Bio je to prvi put da mu je spasila život, ali ne i zadnji, Tada su njeni udomitelji shvatili kako se ona vezala za dječaka te da će neke stvari učiniti instinktivno, bez da je oni nauče.

U idućih nekoliko godina bili su nerazdvojni. Još je nekoliko puta Juno spasila život svom dječaku. Ona je bila ta koja ga je mogla usrećiti u najtežim danima i smiriti u situacijama kada nitko drugi nije mogao pomoći. Uz članove njegove obitelji, Juno mu je bila najbliža na svijetu i razumjela ga je bez ijedne riječi.

Ovaj su svijet oboje napustili u roku od nekoliko mjeseci. Juno je preminula prva, u prosincu 2019. godine, a Lucas u travnju 2020. godine. Imao je svega 13 godina,

Kujica koja je odbačena i koja je trebala biti usmrćena jednom je dječaku uljepšala život. Njegovi su roditelji to znali i cijenili su svaki radosni trenutak koji mu je donijela, svaku stišanu buru za koju je ona bila zaslužna i činjenicu da su joj mogli vjerovati da će učiniti sve za njega. Jer, Juno je svojeg dječaka voljela najviše na svijetu. A on joj je tu ljubav uzvraćao.

image
Lucas Hembree "Love like Lucas" Memorial Page

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 12:33