OTKRIĆE

Čudesno očuvani ostaci drevnog stvora starog 44 tisuće godina izvučeni iz sibirskog permafrosta

Tijelo bi moglo otkriti na koji su način živjele životinje u to doba, kao i ponešto o uvjetima koji su vladali u njegovom okruženju

Ostaci vuka

 East2west News/willwest News/profimedia

Drevni vuk fascinantnog izgleda s netaknutim zubima otkriven je u sibirskom permafrostu, u kojem je bio 44 tisuće godina. Riječ je o odraslom mužjaku koji je otkriven u Jakutiji na istoku Rusije i koji ima nevjerojatno očuvano krzno, kosti, zube, pa čak i organe.

Ostaci drevnog stvora odmah nakon pronalaska prebačeni su u laboratorij Sveučilišta u Jakutsku, gdje su počela istraživanja. Radi se o najstarijim ostacima vuka koji su otkriveni i poslani na analizu, a ono što je zaista čudesno jest što su mu organi gotovo pa netaknuti, pa se može proučavati njegova prehrana. No, ne samo to: vuk bi mogao otkriti na koji su način živjele životinje u to doba, kao i ponešto o uvjetima koji su vladali u njegovom okruženju

Profesor Artemi Gončarov s Instituta za eksperimentalnu medicinu, rekao je da bi takva istraživanja mogla biti korisna.

- Vidimo da žive bakterije mogu preživjeti u nalazištima fosilnih životinja tisućljećima, služeći kao svjedoci tih davnih vremena. Nadamo se da će nam rezultati istraživanja omogućiti da bolje razumijemo kakve su bile tadašnje zajednice mikroba, koju su funkciju obavljale i koliko su opasne bile bakterije zastupljene u njihovoj strukturi. Moguće je da ćemo pronaći mikroorganizme koje ćemo moći primijeniti u medicini - rekao je Gončarov za Daily Mail i zaključio kako smatra da istraživanje ostataka drevne životinje ima utjecaja na budućnost.

Permafrost je trajno smrznuti sloj ispod površine Zemlje koji se nalazi u arktičkim regijama kao što su Aljaska, Sibir i Kanada. Obično se sastoji od zemlje, šljunka i pijeska povezanih ledom i klasificira se kao tlo koje je bilo ispod 0°C najmanje dvije godine.

Procjenjuje se da je 1500 milijardi tona ugljika pohranjeno u svjetskom permafrostu, što je više od dvostruko veće količine od one u atmosferi. Kad bi globalno zatopljenje otopilo svjetski permafrost, moglo bi se osloboditi tisuće tona ugljičnog dioksida i metana u atmosferu.

Neka su područja permafrosta ostala zamrznuta tisućama godina, pa su ona posebno zanimljiva znanstvenicima. Ostaci drevnih životinja, poput ovog vuka, su vrhunski očuvani, jer led sprječava raspad organske tvari. Tako je, recimo, tijelo mladunčeta mamuta koje je pronađen u Rusiji 2010. godine i dalje na sebi imalo dlaku, iako je bilo mrtvo više od 39 tisuća godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 18:10