VJEČNO POPULARNA

Čudesna snimka stvorenja ‘u akciji‘ nastala na 800 metara dubine: ‘Ovo je pravo čudo...‘

Ova životinja je zaista posebna, o njoj se malo zna, a snimiti ju je velika rijetkost

Riba iz reda udičarki, ilustracija

 David Shale/nature Picture Library/profimedia

Svijet je pun fascinantnih stvorenja, a mora u tome prednjače. O mnogim stanovnicima dubina malo toga znamo - neka žive veoma daleko od površine, drugih ima malo, a ima i onih koji su toliko sramežljivi da, kad vide ljude (ili ljudske naprave) otiđu što dalje.

Među snimkama koje i dalje fasciniraju biologe, kao i brojne zaljubljenike u more, je i ona nastala 2018. godine u vodama Portugala. I dalje se redovito dijeli društvenim mrežama i privlači pozornost ljudi. Tajna je, sasvim sigurno, u životinjama. Na snimci, naime, vidimo ribu iz reda udičarki koja je snimljena na dubini od 800 metara. Ova životinja je zaista čarobna, a snimiti ju je velika rijetkost. Posebno u tako intimnim trenucima.

Znanstvenici su, naime, snimili parenje ove ribe. Posebno je ono po tome što je ženka daleko veća od mužjaka. On se ‘prikvači‘ na nju i kreće razmjena: ona njemu daje nutrijente, a on njoj spermu.

Da je prizor mnogima fascinantan potvrđuj velika popularnost ove snimke, no mi se ipak nadamo kako prisutnost kamere nije ni najmanje omela ovaj šarmantni par, koji pokazuje kako, tamo gdje ima volje, nikad nema prepreka.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 18:10