AKVARIJ PULA

Crvenopjegava rakovica u neobičnom ‘plesu‘, nakon koje mužjak nježno spušta ženku na dno

Nazivaju je sramežljivom rakovicom, jer ima velika prednja kliješta koja kad su sklopljena sasvim je prikrivaju na morskom dnu
 Screenshot Facebook Akvarij Pula

Svaka životinja ima neki svoj način ‘udvaranja‘. Neki su iz ljudske perspektive romantični (recimo, krokodili se trljaju njuškama i ispuhuju balončiće u vodu), a drugi ogavni (amazonski papagaj se udvara tako da se ženki ispovraća u usta za vrijeme poljupca). Mnoge vrste plešu kako bi zavele drugu stranu, tako da nismo jedina vrsta koja zavodi pokretima.

Jednu takvu snimku svojevrsnog plesa objavili su iz domaćeg akvarija, oduševivši svoje pratitelje.

- Zanimljiv "zahvat" mužjaka crvenopjegave rakovice prema ženki ukazuje na sezonsko uvjetovanu reprodukciju koja traje od lipnja do rujna uslijed podizanja temperature mora i veće dostupnosti hrane. Nakon kratkog vremena, njihov ples završava te mužak vrlo nježno spušta ženku na dno.

Zadnjih dvadesetak godina pojava crvenopjegave rakovice u sjevernom Jadranu sve je češća. Nazivaju je sramežljivom rakovicom, jer ima velika prednja kliješta koja kad su sklopljena sasvim je prikrivaju na morskom dnu - objavili su iz pulskog akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 07:44