NI SLUČAJNO!

Što učiniti ako nađemo gnijezdo osa ili stršljenova? Stručnjaci: ‘Sve, samo ne ovo...‘

Mi na mjesto gdje su oni živjeli možemo postaviti pleteno, lažno gnijezdo

Ilustracija

 Sabine Katzenberger/Panthermedia/Profimedia

Nitko od nas ne voli u svojem domu otkriti cimere, posebno ako su od one vrste koja nas plaši. Među najomraženijim su definitivno stršljenovi i ose, koji mogu biti i opasni za naše zdravlje. Oni se, naravno, neće naseliti u naš dnevni boravak, no moguće je otkriti gnijezda na mjestima koja manje koristimo, poput tavana ili terasa.

Što prvo napraviti? Nakon što vrišteći pobjegnemo, trebamo se smiriti i vidjeti što se može napraviti. Najprije trebamo provjeriti treba li nam taj dio terase ili tavana zaista? Zvuči kao odbojna ideja, ali ako mi ne koristimo prostor, možda možemo pustiti životinje da tamo sebi sagrade dom? Ako nam to nije opcija, treba razmisliti o uklanjanju.

Stručnjaci su suglasni oko jednog: gnijezdo nipošto ne smijemo dirati sami. Možda znamo postavljati pločice ili popraviti svaki kvar u kuhinji, ali činjenica da smo vješti u radovima ne znači da se možemo nositi s rojem ugroženih insekata kojima smo upravo uništili gnijezdo. Ne samo da se mi moramo maknuti, nego sa sobom trebamo povesti i djecu, pse, mačke - zapravo, sve članove našeg kućanstva, jer bi netko mogao nastradati. Ne samo da ubod boli, nego može biti i iznimno opasan.

Stršljenovi inače nisu opasni niti često napadaju ljude, no, ako im ugrožavamo dom, jasno je da će reagirati. Zato je najbolje njihovu deložaciju prepustiti stručnjacima. Bilo di dobro pritom angažirati neku tvrtku koja vrši humana preseljenja, odnosno, insekte lovi žive i pušta ih dalje od nas. Neće biti sretni, ali će sagraditi novi dom daleko od nas. Mi na mjesto gdje su oni živjeli možemo postaviti pleteno, lažno gnijezdo. Mogu se kupiti na internetu i, sudeći po preporukama ljudi, navodno vrlo uspješno drže insekte ove vrste dalje od nas. Oni su, naime, veoma teritorijalni i ako vide da su se neki pripadnici njihove vrste već naselili na nekom mjestu, neće se tamo useliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:19