FLACO

Slavna njujorška sova preminula je zbog udarca u zgradu, ljudi ostavljaju poruke ispod ‘njegovog‘ stabla

Većinu života ovaj mužjak ušare proveo je u ZOO vrtu, odakle je pobjegao nakon što je netko namjerno napravio rupe u volijeri

Flaco

 Nancy Kaszerman/Zuma Press/Profimedia

Slavna sova iz New Yorka imena Flaco, koja je imala pravu malu vojsku obožavatelja, umrla je udarca. Objavili su to veterinari koji su pregledali maleno tijelo, a dodali su i kako će se provesti daljnje testiranje da bi se utvrdilo je li ušara bila bolesna.

Flaco je pronađen mrtav u petak na pločniku nakon što je navodno udario u zgradu na Upper West Sideu na Manhattanu.

- Došlo je do značajnog krvarenja ispod prsne kosti i u stražnjem dijelu tjelesne šupljine oko jetre, tako da je ptica očito udarila tijelom, a ne glavom - navodi se u izvješću.

Ono što se dogodilo u Flacovim posljednjim satima privuklo je pažnju njegovih obožavatelja diljem grada, koji su ga bodrili tijekom zadnjih godinu dana, dok je prkosio izgledima boreći se za sebe. Učio je kako pronaći mjesto za spavanje, kako uloviti plijen, izbjeći prijetnju... Premda je odrastao u zatočeništvu, naučio se živjeti u divljini, u kojoj se odjednom našao. Policija, ipak, još uvijek traži onoga tko ga je prije godinu dana pustio iz ograđenog prostora u zoološkom vrtu Central Park i posve promijenio njegov život.

Flaco je bio u dobroj fizičkoj formi, utvrdila je obdukcija. Uspio je tijekom života na slobodi loviti plijen, iako nije imao iskustva u lovu jer je u zoološki vrt došao kao mladunče prije 13 godina. Prema izvješću o obdukciji objavljenom u subotu, sova je težila 1,89 kilograma, samo dva posto manje nego kad je zadnji put izmjerena u zoološkom vrtu, piše Guardian.

Veterinari koji su je proveli, inače zaposlenici ZOO Central Parka (u kojem je Flaco živio gotovo cijeli život) za njegovu smrt okrivljuju osobu koja je napravila rupe u volijeri kroz koje je on pobjegao. No, ipak istražuju i je li njihova najdraža sova bila bolesna, što je možda moglo doprinijeti kobnom sudaru sa zgradom..

- U planu je mikroskopski pregled uzoraka tkiva, toksikološki testovi za procjenu potencijalne izloženosti rodenticidima ili drugim toksinima i testiranje na zarazne bolesti - stoji u priopćenju zoološkog vrta.

Flacova smrt rastužila je njegove mnogobrojne obožavatelje. Neki su izvijestili kako je danima prije smrti njegovo glasanje tijekom noći utihnulo, pa su nagađali kako je ptica možda bila bolesna. Mnogi su se došli oprostiti od njega - ostavili su cvijeće ispod njegova omiljenog stabla u parku, a mnogi su ptici ostavili i kratke poruke u kojima su opisali koliko im je bio važan i koliko će im nedostajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:09