OTPAD U MORU

Sa splitskog Instituta objavili: ‘Počeo je projekt #FishNoWaste, evo koji su nam ciljevi‘

U njega su uključene ribarske luke Brižine iz Kaštel Sućurca i Tribunj u suradnji s ribarskim zadrugama Friška riba i RZ Adria Tribunj

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su kako je projekt #FishNoWaste započeo u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska. Ovaj projekt će doprinijeti stvaranju zelenijeg i otpornijeg ekosustava, poboljšati zaštitu i očuvanje prirode, bioraznolikosti i zelene infrastrukture te smanjiti zagađenje mora, poručili su.

-Ribolovne aktivnosti generiraju različite oblike i vrste otpada koji mogu završiti u moru. Međutim, ribarstvo može biti ključno u smanjenju otpada, kako kroz svoje redovne aktivnosti tako i kroz posebne inicijative poput programa "Fishing for Litter". Ribarske luke su mjesta gdje se odlažu značajne količine raznog otpada, uključujući morski otpad, glomazni otpad, otpadna ulja, filtere, akumulatore, zauljene krpe i ostalo - poručili su.

U ovaj projekt uključene su ribarske luke Brižine iz Kaštel Sućurca i Tribunj u suradnji s ribarskom zadrugom Friška riba i ribarskom zadrugom RZ Adria Tribunj. Očekivani rezultati projekta su mnogobrojni. Među njima je i osmišljavanje, predlaganje i testiranje novih rješenja za gospodarenje otpadom povezanim s ribolovom, kao i akcijskih planova za smanjenje otpada iz mora povezanog s ribolovom u sjevernom i središnjem dijelu Jadranskog mora te njihovo usavršavanje na temelju rezultata primjene tih rješenja;

- Cilj je i osmišljavanje i provođenje zajedničkog programa edukacije u četiri ribarske luke kako bi se ribari informirali o pitanjima i praksama zaštite okoliša u ribolova te provođenje zajedničkog programa edukacije u hrvatskim i talijanskim srednjim školama i na fakultetima - ističu s Instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 19:03