PRAVA ZVIJER

Neman iz morskih dubina: Ribari pronašli gotovo tri tone tešku i četiri metra dugačku ribu

Podaci o tome analizirani su u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Fish Biology

Bucanj

 Rick German/project-o.org/mega/The Mega Agency/Profimedia

Morska neman teška gotovo tri tone otkrivena je 9. prosinca 2021. godine, dok je beživotno plutala tik do obale azorskog otoka Fayal. Ribari su odlučili da je odnesu u luku, da bi je stručnjaci mogli proučiti. Obdukcija je pokazala da je riječ o zaista posebnom pronalasku, stoji u studiji koja je objavljena u časopisu Journal of Fish Biology.

Prilikom analize tog divovskog bucnja (Mola alexandrini), utvrđeno je da je njegova dužina iznosila 3,6 metra a težina oko 2 744 kilograma. Ispitan je sadržaj iz želudca, a uzeti su i uzorci ribljeg DNK koji su proslijeđeni na daljnju analizu. Vodeći autor studije Jose Nuno Gomes-Pereira objasnio je kako je mrtva riba nekada bila zaista "veličanstven primjerak" i dodao da je u vodi ona izgledala još strašnije.

Prethodni svjetski rekord je držao primjerak iste vrste uhvaćen u Japanu 1996. godine, a kako stoji u Guinnessovoj knjizi rekorda, ta je riba težila oko 2300 kilograma. I prije ova dva otkrića, ta vrsta je smatrana jednom od najvećih na svijetu, iako su ranije bile pogrešno klasificirane kao neobično velike jedinke običnog bucnja (Mola mola). Ipak, ono što im je zajedničko je da se često sunčaju na površini oceana - zbog čega se negdje ova životinja naziva ‘riba sunce‘, piše National Geographic.

Znanstvenici pretpostavljaju da ovo rade kako bi se ugrijale prije nego zarone velike dubine - u tamne i hladne vode gdje love hranu. Nevjerojatno velike ribe ove vrste ribari su nalazili u vodama diljem svijeta, iako uglavnom narastu do, otprilike, pola od veličine ribe koja je lani pronađena.

S druge strane, ribari u Kambodži su u svibnju ove godine uspjeli uloviti najveću slatkovodnu ribu na svijetu - Urogimnus polilepis, dugačku četiri metra i tešku oko 300 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 16:02