UDVOSTRUČEN IZNOS

Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje zaštite radi sprječavanja šteta od divljači

Prijave na natječaj i dalje pristižu, a on je otvoren do raspodjele predviđenih sredstava ili najkasnije do 15. listopada
 Goran Sebelic/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je dodijelilo nove ugovore korisnicima za sufinanciranje zaštitnih sredstava za sprječavanje šteta od divljači u 2022. i 2023., u vrijednosti 203 tisuće eura, kojima se sufinanciraju električne i žičane ograde, priopćeno je iz Ministarstva.

Ugovore je dodjelila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, s državnim tajnikom Mladenom Pavićem, ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović i posebnim savjetnikom Mariom Bratulićem.

Tom prilikom ministrica je istaknula da je u posljednjih godina Ministarstvo putem Hrvatskog lovačkog saveza i putem ugovora s ovlaštenim osiguravateljima uložilo 14,4 milijuna eura za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač za područje cijele Hrvatske.

- Ministarstvo kontinuirano podržava i stoji uz lovoovlaštenike i poljoprivrednike u svim izazovima s kojima se suoče. Nažalost, divljač je ponekad prijetnja dobrima, ponekada i cijeloj proizvodnji i njenoj ekonomskoj isplativosti, zbog čega smo pristupili različitim vrstama pomoći, uključujući otvaranje natječaja u okviru kojeg danas uručujemo potporu vrijednu 203 tisuće eura - izjavila je ministrica Vučković, podsjetivši kako je natječaj raspisan prošle godine, ali je alokacija udvostručena.

Naime, zbog izuzetno velikog interesa, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku kojom je ukupan raspoloživ iznos udvostručen, odnosno povećan za 530.891 eura i na kraju iznosi više od milijun eura.

"Dodatna sredstva su osigurana kako bi se postigao cilj, a to je sprječavanje šteta od divljači na području Hrvatske te kako bi se smanjili ekonomski gubici u poljoprivredi prouzročeni od divljači", istaknula je Vučković.

Do sada su za 195 korisnika odobrena sredstva u iznosu od 568,3 tisuće eura. Ministarstvo poljoprivrede sufinancira električne ograde, odnosno električne pastire s pripadajućom opremom za kompletno zaštitno sredstvo – od uređaja, izvora napajanja, žica ili sajla i uzemljenja, te žičane ograde kao pletivo ili mrežu.

Prijave na natječaj i dalje pristižu, a on je otvoren do raspodjele predviđenih sredstava ili najkasnije do 15. listopada, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 11:47