RAFA S ONOG SVIJETA

Nadal bez izgubljenog seta do slavlja na Roland Garrosu

Najbolji zemljaš na svijetu (i povijesti?) slavio je dominantno u tri seta (6-4, 6-2, 6-4)
Spain's Rafael Nadal reacts as he plays Sweden's Robin Soderling during the men's final match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris, Sunday, June 6, 2010. (AP Photo/Michel Spingler)
 AP

ZAGREB - Na kraju dana bila je to jednosmjerna ulica, na Roland Garrosu ništa novo. Publika na terenu Philippe Chatrier doživio je već toliko puta viđenu scenu. Rafael Nadal druge nedjelje u Parizu između 17.30 i 18.00 već tradicionalno upražnjava valjanje po najcjenjenijoj crvenoj prašini na svijetu.

Ovaj je put žrtva bila Robin Söderling, a rezultat (6-4, 6-4, 6-2) realan odnos snaga u nešto više od dva sata finala. Suze su bile novost, to još od Nadala u Parizu nismo doživjeli. Pehar koji najprirodnije izgleda u njegovim rukama nakon jednogodišnje pauze ponovno će sletjeti na Mallorcu. Zasluženo bi bilo preslaba riječ.

Söderlingu se za naslov trebalo poklopiti sve, a nije mu se poklopilo ništa. Vjera s kojom je ušao u meč, da ima igru za Rafaela Nadala, rasplinula se kao mjehur od sapunice. Prošle je godine Söderling odigrao meč iz snova i nanio Nadalu zasad jedini poraz na pariškoj zemlji. Ove mu je godine pobjeda ostala nedosanjani san…

Nadal je došao i do petog naslova u Roland Garrosu, igrajući vjerojatno najbolji tenis u životu. U godinama njegove dominacije nagledali smo se svakakvih izdanja, “demoliranja” najboljih svjetskih igrača, ali ove je godine njegova uvjerljivost dotaknula nebo. Naslov bez izgubljenog seta i nije neka novost, čak ni brojka od samo 71 izgubljenog gema neke možda neće oboriti s nogu. Stvar je u dojmu.

Rafa je dramatično popravio dva udarca koja su ipak malo zaostajala za ostatkom njegove igre, a servis i bekend slajs samo su nadogradili njegovu igru nestvarnih top-spinova. Pogotovo fascinantan može biti podatak o Španjolčevih 92 posto ubačenog prvog servisa u trećem setu.

Taj koktel ubitačnih rješenja pokazao se prevelikim izazovom za Šveđanina. Nadal je znao neutralizirati sve njegove napade i uvijek imao potez više. Söderling se susreo s problemom koji se u meču protiv Nadala uvijek može očekivati. On vraća loptice na koje drugi niti ne potrče, a zabija iz “škripaca” u kojima ostali razmišljaju isključivo o obrani. Zato je novim naslovom Rafa samo potvrdio ono što smo već znali.

Ako u Rogeru Federeru imamo čast gledati najvećeg u povijesti, suživot s Nadalom daje nam još jedan privilegij - promatrati uživo najboljeg koji je ikada igrao na zemljanim terenima. Iako to brojke još možda ne pokazuju do kraja, Nadalove 24 godine jamče da će za nekoliko godina i ova tvrdnja biti u potpunosti točna: samo je jedan teniski bog zemljanih terena - Rafael Nadal!

Roland Garros, tenisači (finale):

Nadal (2) - Söderling (5) 6-4, 6-2, 6-4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 07:39