KOCKASTI BEČ

'Da nam je još 10.000 ulaznica, sve bismo prodali'

Devetnaest mjeseci nakon nogometnog Eura, Hrvati opet stoluju u Beču
 Damir Krajač / Cropix

BEČ - U austrijskoj prijestolnici u subotu se nosilo bijelo-crveno. Hrvati i Poljaci igrali su polufinale Europskog rukometnog prvenstva u Beču, a sve tri involvirane nacije identificiraju se isključivo spomenutim bojama. Tek ponegdje iz tog hrvatsko-poljskog mora izvirala je plava boja sa zastava malobrojnih islandskih i francuskih navijača.

Iako smo očekivali hrvatsku nadmoć na tribinama, poljski rukometni fanovi bili su im opasna konkurencija. Organizatori tvrde da su poljski navijači bili brojni i glasni i tijekom drugog kruga u Innsbrucku, a do ulaznice za finalne dane navodno su im prodavali njemački i austrijski poklonici rukometa, kojima je polufinale nije bio posebno zanimljiv.

- U bečkoj Stadthalle polufinalnu utakmicu pratilo je najmanje 4000 hrvatskih navijača. Za pet dvoboja koje je naša rukometna reprezentacija igrala u glavnog gradu Austrije samo je naša zajednica kupila 11.600 ulaznica. Tijekom subotnjeg prijepodneva interes je bio takav da bismo bez problema prodali 10.000 ulaznica samo za polufinale. Međutim, karata za završni vikend europske smotre nema već 15 dana - rekao je Miroslav Piplica, predsjednik Austrijsko-hrvatska zajednice za kulturu i šport.

Ulice 15. bečkog okruga Rudolfsheim-Fünfhausa, u kojem je samo trećina od 70-ak tisuća stanovnika rođena u Austriji, bile su okupirane navijačima već satima prije hrvatsko-poljskog polufinala. Polako su opkoljavali Stadthalle ne izazvavši nijedan ozbiljniji incident.

Posebno je dojmljiv bio susret Islanđana, Hrvata i Poljaka u prizemlju Stadthalle (dvorana je stara 52 godine, ali odlično uščuvana), gdje su se tri skupine 15-ak minuta natjecale navijačkim pjesmama, a druženje je završilo bratimljenjem uz pivo.

Nagrada: U Beč stigle i obitelji igrača



Odmah nakon plasmana u polufinale Eura, Hrvatski rukometni savez (HRS) nagradio je igrače i stručni stožer reprezentacije, odnosno njihove obitelji i prijatelje, dvodnevnim boravkom na završnici europske smotre u Beču.

Svaki reprezentativac mogao je o trošku saveza (prijevoz avionom, ulaznice i polupansion u hotelu) pozvati četiri osobe, a svaki član stručnog stožera po dvije.

- Sestra Tihana i njen suprug Tomo već su nekoliko dana u Beču. Sad su im se pridružili moji roditelji i supruga Lana - rekao je Vedran Zrnić, a njegov kolega Blaženko Lacković nije bio siguran hoće li mu se u Austriji pridružiti supruga Nikolina i tromjesečni sin Josip.

Ukupno je u subotu prijepodne HRS-ovim posebnim zrakoplovom u Beč pristiglo oko 160 supruga, djevojaka, roditelja, prijatelja i gostiju Saveza. Međutim, disciplina u momčadi time nije nimalo narušena. Reprezentacija je ostala izolirana u svom hotelu, a njihove obitelji imaju vrlo ograničen pristup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:50