SUSPENDIRANI DUŽNOSNIK

Vlajčević: Šurjak može na stadion, ali ne i na klupu

Kakav efekt imaju disciplinske kazne za sportske dužnosnike, pitanje je koje se postavlja u situaciji kada suspendirani funkcioneri dolaze na utakmice i nastavljaju obavljati posao
 Vladimir Dugandžić / Cropix

SPLIT - Član uprave Hajduka Ivica Šurjak, koji je zbog napada na suca Batinića, kažnjen tromjesečnom suspenzijom, recentni je primjer za ovo pitanje.

Objašnjenje nudi disciplinski sudac Prve HNL Krešimir Vlajčević.

- Izrečena suspenzija odnosi se na službeno predstavljanje kluba. Drugim riječima, suspendirani dužnosnik ne može sjediti na klupi kao službeni predstavnik kluba niti može službeno zastupati klub, ali nitko mu ne može zabraniti dolazak na utakmicu.

Suspendirani dužnosnik ne smije pristupiti klupi za pričuve za vrijeme utakmice niti ulaziti u svlačionicu. Teže su posljedice ako je dužnosnik pod suspenzijom član nekog tijela HNS-a. U tom slučaju nema pravo sudjelovanja u radu niti pravo glasovanja o odlukama.

Što je s medijskim istupima suspendiranog dužnosnika?

- Kažnjeni dužnosnik ne smije nastupati u medijima kao predstavnik kluba, nego bi se trebao ograditi da je to njegov privatni nastup. Naravno da je teško odrediti tu granicu između privatnog i službenog, to je sklizak teren - kaže Vlajčević, napominjući da u prošlosti nije bilo problema s poštivanjem takvih suspenzija.

Disciplinski sudac nastupa po prijavi, a njegove odluke podložne su žalbi.

- O žalbama su dosad odlučivali članovi klubova, a odnedavno postoji Komisija za žalbe koju vodi odvjetnik Tin Dolički. Smatram da je to bolje rješenje od prvotnog - kaže odvjetnik Vlajčević.

Šurjak se nije žalio na izrečenu kaznu, a učinio je to, primjerice, Zvonko Zubak koji je bio kažnjen dvomjesečnom suspenzijom na prijavu Intera zbog povrede kodeksa i klevete. Ali Zubakova je žalba odbijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 04:27