ODLAZI TALIJAN?

Svaguša i Šurjak već traže zamjenu za Reju

Reja bi trebao ostati do kraja jesenske polusezone
 Joško Ponoš/Cropix

SPLIT - Je li još jedan rezultatski neuspjeh, ovaj put u Čakovcu kod Međimurja (1-1), prelio čašu strpljenja Hajdukovih čelnika i hoće li zbog toga ceh platiti trener Edoardo Reja - zasad nitko na Poljudu ne želi potvrditi.

- Nismo razgovarali o statusu trenera Reje niti se bilo što mijenja - rečeno nam je u ponedjeljak navečer iz izvora bliskih vodstvu kluba.

Neslužbena je to reakcija na spekulacije kojima se Reju već etiketira kao bivšeg trenera “bijelih”, uz objašnjenje da je njegov rastanak s Hajdukom neizbježan, ali će on ipak ostati na Poljudu još neko vrijeme, barem do završetka jesenskog dijela sezone jer Hajduk trenutačno ne može naći bolje riješenje…

Je li moguće!? Sve je u Hajduku moguće. I nijednu opciju, ma koliko se nelogičnom činila, ne treba unaprijed isključiti. Pa čak i da se Reja ne vrati iz Italije gdje je otišao na trodnevni odmor, a ponovno okupljanje momčadi zakazao je za srijedu.

No, službene reakcije su izostale. Predsjednik Joško Svaguša - koji je doveo Reju i koji se sve do jučer zaklinjao u to kako talijanski trener uživa maksimalno povjerenje, kako predstavlja dugoročno rješenje i da ga nitko neće dirati - ostao je nedostupan. Ivica Šurjak je, pak, suspendiran i izolirao se od medija.

Činjenica je da u Hajduku mogu biti nezadovoljni rezultatskim učinkom Reje koji nije uspio podignuti “bijele” iznad osme pozicije u prvenstvu. Talijan ima polovičan skor otkad je preuzeo momčad sredinom kolovoza: upisao je pet pobjeda, dva remija i tri poraza. Jedina prava svijetla točka bila mu je pobjeda u derbiju protiv Dinama. A uz to, doveo je Hajduk u četvrtfinale Kupa.

Reji se zamjera da ne igra ofenzivno te kako više misli o čuvanju svojih vrata nego protivničkoj mreži. O tome svjedoči i statistika koja kaže da je Hajduk pri samom dnu prema učinkovitosti. No, isto tako činjenica je da Reja nije selektirao ovu momčad i da je osuđen na improvizaciju i eksperimente. Sam tvrdi da mu je primarni cilj izgurati do stanke, a onda napraviti prave pripreme s igračima koje izabere. Uprava mu je dosad u tome davala punu podršku.

Igrači su posebna priča, promijenili su tri trenera u sezoni, a do Reje nisu zabilježili nijednu pobjedu...

Zato se i ne doima logičnim da bi sad odjednom Svaguša, Šurjak i društvo otkazali povjerenje Reji koji je, ponovimo, bio njihov izbor. Drugim riječima, bilo bi to njihovo priznanje da su učinili pogrešku, povukli pogrešan potez kada su doveli trenera stranca, koji je u svojem radu pokazao tvrd kurs, nije se dao uplesti pod utjecaj menadžera, savjetnika i sl., već je sam birao momčad, znajući da će za rezultat na kraju sam i odgovarati.

Možda su ove spekulacije potaknute jučerašnjim posjetom Željka Keruma Poljudu. No, on je došao tamo ispitati mogućnost da Poljud ugosti jedan veliki glazbeni spektakl o kojem se pregovara. A ovaj nogometni spektakl nastavit će se sljedećih dana, kada se Reja vrati iz Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:19