REAL NA KOLJENIMA

VIDEO Rakitić otkrio: Akciju kojom smo srušili Real uigravali smo 40 puta!

 AFP

Ne događa se baš svaki dan (mjesec, godinu) da Iker Casillas odlazi po loptu u mrežu nakon 69 sekundi utakmice kao što se dogodilo u subotu na stadionu Sanchez Pizjuan.

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić izveo je korner, Piotr Trochowski natrčao i silovito lansirao projektil pod gredu “svetom Ikeru”. Pokazat će se - dovoljno za Sevillinu pobjedu 1-0.

- Dobro smo se pripremili za utakmicu, prostudirali reakcije Realovih igrača u prekidima i zapravo ih matirali iz akcije ispeglane na treningu. U četvrtak sam najmanje 40 puta izveo korner na taj način. Dio igrača bio je zadužen odvući Realove tornjeve na prvu vratnicu dok lopta putuje na drugu. Trochowski je imao prostora i sjajno je reagirao - rekao je Rakitić u telefonskom razgovoru.

Sevilla je protekih sezona bila poligon za artiljerijske vježbe Cristiana Ronalda. U studenome 2011. Realov je superstar na Pizjuanu ugradio hat-trick u trijumf 6-2, ali u međuvremenu je zaronio u depresiju, a Sevilla je naučila lekciju. Sada je to bila ravnopravna utakmica u kojoj je i Rakitić lako mogao biti strijelac.

Golem zaostatak

- Da me je Navas primijetio u onom kontranapadu, možda bi bilo i 2-0. Zaista smo zadovoljni svojom igrom, nismo se nakon gola povukli u bunker, nitko od mojih suigrača nije bio previše impresioniran. Treba ipak kazati da se za ovakve pobjede stvari moraju poklopiti. Mi moramo biti dobri i Real treba imati loš dan. A imao ga je...

Nije prvi put ove sezone zbog čega je kraljevski klub zamrznut na minus osam nakon četiri uvodna kola. Rakitić kaže “to je stvarno puno, nisam siguran da je nadoknadivo”. Nakon utakmice je razmijenio dres s Modrićem i okrenuo se novim izazovima.

- Ova pobjeda izgubit će na vrijednosti ako u sljedećem kolu prospemo bodove u La Coruni. Ne bismo smjeli, u uzletu smo. Moje samopouzdanje? Nakon ovakve pobjede odlično, onih deset dana reprezentacije sam ostavio iza sebe i ne želim se više osvrtati na njih.

Lukine oscilacije

Modrić je ušao u 46. minuti umjesto Oezila i nakon samo šest minuta uzdrmao vratnicu udarcem s distance. Udarao je ritam momčadi još dvadesetak minuta, da bi se iznenada počeo gasiti i prodavati lopte. Cijeli je Real zapravo djelovao previše nervozno i nepovezano.

- Ja u ovom trenutku uopće nemam momčad. Sevilla je apsolutno zasluženo pobijedila jer je u oba poluvremena nadigrala moje nogometaše. Jednako slabi bili smo i u porazu protiv Getafea, ništa bolji nismo bili ni kada smo pobijedili Granadu. Problem je u stanju kolektivnog duha - ocjenjuje Jose Mourinho.

Tužni zeleni Real

Dok madridski mediji lamentiraju o “tužnom i zelenom Realu” (prvi put u zelenim dresovima, op. a.), engleski reporteri skloni su Mourinhove riječi prevoditi kao službeni početak nadmudrivanja s Robertom Mancinijem uoči sudara s Manchester Cityjem u utorak. Osim gladi za trofejima, dvojicu stručnjaka spaja i etiketa ljubitelja psiholoških igrica, podvala i provokacija. Mancini je, primjerice, u travnju tjednima trubio da njegova momčad nema izgleda u borbi za naslov jer je United “već prvak” i “ima pobjednički mentalitet za razliku od nas” itd. Pokazalo se efikasnom metodom provociranja vlastitih igrača.

Prvi i dosad jedini put Mourinho i Mancini sudarili su se 2003. godine u tadašnjem Kupu Uefe. Porto je pregazio Lazio 4-1 u prvom dvoboju na Antasu, a Mourinho je otvorio svoj prestupnički dosje, do danas već pozamašnu datoteku. Povukao je za dres suparničkog igrača Castromana zbog čega je rimski uzvrat morao gledati s tribina. Završilo je 0-0, a Porto je produžio prema finalu natjecanja i prvom velikom Mourinhovu trofeju (pobjeda protiv Celtica).

Njihove krivulje karijera naći će poslije zajedničko sjecište u milanskom Interu. Mancini je udario temelje trofejnih “nerazzurra” sa sedam trofeja u tri godine, ali je Liga prvaka sletjela tek u razdoblju Mourinhove vladavine. Gladni kao i uvijek, Mou i Mancini u utorak kreću u jurnjavu prema istom cilju. U Realovu je DNK zapisano osvajanje Lige prvaka, madridisti sanjaju “la decimu”, jubilarnu desetu titulu europskog prvaka. Mancini želi treći trofej u nizu. Nakon FA kupa 2011. godine i naslova engleskog prvaka 2012., prirodan bi nastavak pronašao u Ligi prvaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:23