MICHELOV RECEPT

Michelov recept za Kraljeve: Kako je Realova legenda sredila Josea Mourinha!

 Drago Sopta/CROPIX

Subotnji derbi španjolskog nogometnog prvenstva između Seville i Real Madrida (1-0) iznova je dočarao kako u najjačim ligama prevagu često odnosi trenersko nadmudrivanje.

U 1. poluvremenu sve se odvijalo po željama domaćina; u nastavku se gost prilagodio, pa je Sevillin trener morao odgovarati na poteze Mourinha. I za sve je Michel imao rješenje. Prenosimo zapažanja Michaela Coxa s portala Zonal Marking, uz vlastita pojašnjenja...

1. Presing, prekidi i Navas

Domaći su otpočetka visoko pritisnuli gosta, jurišali agresivno na loptu, po osvajanju forsirali okomita dodavanja bez kompliciranja. Casillas je bio zaposlen već u 1. minuti, prije Rakitićeva kornera za strijelca Trochowskog, uigrane akcije “samo za Real”. Nakon vodstva, Sevilla je slala lopte na Negreda, koji vezao dvojicu stopera, te upošljavao Navasa na desnom boku, gdje je bilo prostora zbog ‘preofenzivnog’ Marcela.

2.Rakitićem po X. Alonsu

Sevilla je htjela spriječiti da Real igra početna dodavanja kako je navikao, preko Xabija Alonsa, koji je glavna spona za Özila i daje ritam igri Madriđana. Michel se odlučio da razbijač Realovih napada, ometač Alonsa, bude Ivan Rakitić, koji ga je pratio u stopu i sprečavao ga da okomito upošljava suigrače. Kako Ivan po vokaciji nije defenzivni, nego ofenzivni vezni, nespretno je dobio javnu opomenu već u 1. poluvremenu, no dobro je obavio posao i uspješno bježao Alonsu nakon osvojenih lopti; da ga je Navas vidio u jednoj kontri bio bi sam na udarcu na rubu 16-erca...

Naravno da je Mourinho ubrzo reagirao, zamijenivši položaje Alonsu i Khediri, ali Raketa je i dalje pratila svoju metu... Realovu ‘desetku’ Özila, pak, Michel je onemogućio tako da je u zonu ispred svoje obrane pokrivo dvojicom defenzivnih veznih, Medelom i Madurom.

3.Puštali Arbelou

Michel je na lijevu polušpicu stavio Trochowskog koji je igrao uže nego Navas na suprotnoj strani, dakle bio je dodatni vezist: namjerno je puštao Arbelou da bi Real vodio napade po svojoj desnoj strani, gdje je Arbeloi prostor otvarao i ljevak Di Maria, koji je ulazio unutra i namještao se na centaršteve svojom boljom nogom. Kad bi Arbeloa pao u zamku,Trochowski bi utrčavao u prostor koji je ostavio i čekao loptu za munjevitu kontru.

4. Zaustavio i Luku Modrića

Mourinho je uvođenjem Modrića umjesto Özila i Benzeme umjesto Di Marije pretvorio 4-2-3-1 u 4-3-3, s Alonsom na dnu veznog trokuta. Modrić je pokrenuo Real u prvih 15 minuta dok mu je izravni suparnik bio kolega Rakitić, dodavao lopte koje Alonso nije uspijevao u 1. dijelu, težište igre prebacilo se pred domaća vrata, gosti su imali posjed i prijetili.

Michel je reagirao, defenzivnim zadaćama zamorenog Rakitića, opterećenog javnom opomenom, zamijenio je svježim Manuom Del Moralom, po vokaciji napadačem, pa se dublje u obranu morao povlačiti od Rakitića motoričniji Trochowski.

5. Pronašao lijek i za Callejona

Mourinho je povukao zadnji potez, uveo ofenzivnog bočnog Callejona umjesto Arbeloe, prešao na 3-4-3, čak 3-3-4; Alonso bio libero ispred Pepea i Ramosa, a Marcelo vodio bitku ‘1 na 1’ s Navasom. No, Michel se opet prilagodio, umjesto napadača Negreda uveo je drugog lijevog braniča, Lunu, kao ‘anti-Callejona’, gurnuvši Del Morala u vrh napada da veže dvojicu stopera, a u 81. minuti je umjesto Trochowskog uveo defenzivnog vezista Kondogbiju za osigurača ispred zadnje linije.

Dakle, Sevilla je spriječila Realovu brzu pas-igru, iskoristila uočenu manjkavost u prekidima već iz prvog kornera, a Michel je imao odgovor na sve Mourinhove poteze s klupe i sačuvao pobjedu. Domaći su bili u teškoćama samo prvih 15 minuta 2. poluvremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:13