OPTIMIZAM BEZ GRANICA

TOMISLAV ŽIDAK Kakva čast! Brazil na otvaranju. Kada bi još Dudu zabio, postao bi besmrtan!

Je li Bog, ipak, Hrvat, pitao sam se nakon ždrijeba Svjetskog prvenstva u Brazilu

Je li Bog, ipak, Hrvat, pitao sam se nakon ždrijeba Svjetskog prvenstva , najspektakularnijeg otvaranja jednog nogometnog festivala koje sam ikada vidio? Je li moguće da nam je, nakon što nam je u dodatnim kvalifikacijama dodijelio Island, još dao i čast da igramo na otvorenju Svjetskog prvenstva u zemlji gdje je nogomet religija? Bog je definitivno s nama, ali ne znam tko je s njima!

SUPARNICI HRVATSKE Peraltine bombe i Neymarova čarolija najveće prijetnje, enigma Kamerun

Naravno, pratio sam ždrijeb u kafe baru “Van Gogh” i nakon svega sa svih strana je prštalo - Hrvati otvaraju, Hrvati i zatvaraju. Optimizam naših ljudi, unatoč svim nevoljama, nema granica. Ni mjere. Jer, sumnjam da ćemo igrati na otvorenju i zatvaranju Svjetskog prvenstva. I odmah smo se sjetili naše braće s istoka, koji u nogometnom smislu uopće nisu lošiji od nas, a kojima sada cure sline. No, to je već prošlost, makar su pokrenuli akciju - isključiti Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva. To i nije baš tako jednostavno, to nije ni fair, ma kakve nepodopštine mi činili.

UPOZNAJTE GRADOVE U KOJIMA IGRA HRVATSKA Vatrene čeka 5.782 kilometera puta po Brazilu

Jednom davno, prije 40 godina, naša bivša država je igrala na otvorenju Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, u Frankfurtu s Brazilom. U momčadi od 22 igrača bila su i šestorica Hrvata. Ivan Buljan, Dražen Mužinić, Josip Katalinski, Ivica Šurjak, Jurica Jerković, Luka Peruzović i Franjo Vladić. Sjećam se samo jednog detalja, stative po kojoj je opalio Slovenac Brane Oblak.

Četrdeset godina kasnije, ovaj put kao Hrvatska, igramo u Brazilu na otvorenju Svjetskog prvenstva, na najspektakularnijem svjetskom prvenstvu svih vremena, s Brazilom u Sao Paulu. Dragi Bože, igrat ćemo pred dvije milijarde ljudi. Kakva čast...

Svi sanjaju, pa i Hrvati imaju pravo na san. Prije sedam godina igrali smo protiv Brazila u Berlinu, izgubili smo 0-1, ali, tada su naši navijači rekli sve o Hrvatskoj. Zadnjih dvadeset minuta navijali su najbolje u povijesti svjetskih prvenstava. Nažalost, sumnjam da će se to ponoviti u Sao Paulu, Hrvatska je siromašna zemlja i na finalni turnir će otići samo bogati, situirani i privilegirani. I oni koji su se nakrali.

IVICA OLIĆ ZAVAPIO 'Dobili smo najtežu skupinu! Pa mi igramo u Manausu, u džungli!'

Ostalima će ostati televizija. Ali, svi će se nadati dobroj Hrvatskoj, koju Bog očito obožava. Možda čak i navija za nju. Od Meksika smo izgubili u Japanu (0-1), s Kamerunom nikad nismo igrali, ali Mathias Chago sve zna o njima, nije nemoguća misija probiti se u drugi krug. Još ako uvjerimo 180 milijuna Brazilaca da smo “europski Brazil”, ako Scolarija uvjerimo da bi ga “kočnice” mogle skupo koštati, možda će i nešto biti od nas. Kada bi Brazilu u Sao Paulu još zabio i Eduardo da Silva, bilo bi to potpuno ludilo u Hrvatskoj, postao bi besmrtan!

Niko Kovač, kojega je Bog ipak najbolje počastio (vjerojatno je u bivšem životu bio mučenik), rekao je lijepu stvar. “U Brazilu treba samo igrati lijep nogomet!” I Hrvatska će igrati dobar nogomet, bez obzira na sve. Prije utakmice sam se susreo s Ćirom Blaževićem, koji mi je rekao - dajte nam najjače, u takvim utakmicama je Hrvatska najbolja. Želja mu se ispunila, dobili smo Brazil na otvorenju Svjetskog prvenstva. Kao da igramo finale pred dvije milijarde ljudi.

Pitam se samo; hoće li u svečanoj loži biti premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović? Ili će i dalje u svojoj zaslijepljenosti bojkotirati najbolji izvozni brand Republike Hrvatske?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 15:31