SRAMOTNI IGROKAZ

ŠUKER (P)OSTAO IGRAČKA Mamić je pokazao tko je pravi gazda HNS-a!

Ne smije se zaboraviti da je Davor Šuker u svojem priopćenju 16. ožujka naveo kako je 'Mamić grubo pogriješio i nanio veliku štetu ne samo sebi nego i nogometu'
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Tako to radi HNS:

1) Izvršni odbor jednoglasno je obustavio disciplinski postupak protiv Zdravka Mamića.

2) Tu informaciju nisu objavili u ponedjeljak, nego tek u utorak, a kad su je ponudili javnosti u njoj nije bilo nikakva tumačenja čime su otvorili golem prostor za špekulacije.

3) Glasnogovornik Tomislav Pacak je na upit za izjavu Davora Šukera odgovorio: "Šuker ništa ne želi komentirati, dogovoreno je da to ne čine niti ostali članovi IO-a, barem ne danas."

Dakle, hrvatska nogometna vlast je bez objašnjenja bacila u blato vlastito priopćenje da se Zdravko Mamić ponio neprimjereno i neprihvatljivo prema ministru Željku Jovanoviću, da je time prekršio Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika i da će za to odgovarati. Poništila je svoju prijavu predanu Disciplinskoj komisiji koja je započela postupak, te tako amnestirala Mamića svake odgovornosti.

Nazivali smo članove Izvršnog odbora ne bismo li doznali zbog čega su to učinili, s kojom argumentacijom.

Dobili smo informaciju da je to urađeno pri kraju sjednice, ekspresno pod točkom Aktualna problematika, praktično bez komentara, a da sve temelje na konstataciji kako je Mamić izvrijeđao Jovanovića "kao građanin, privatna osoba, a ne u svojstvu nogometnog djelatnika budući da se to nije dogodilo na Skupštini (kao kad je platio 25.000 kuna zbog 'Nećeš, razbojniče!'), ili nekom drugom službenom događaju".

Ali, zar upravo nije posao stegovnog organa da to razmotri? Ovako, još su dokazali da se nitko od njih ništa ne usudi reći protiv šefa Mamića, ma koliko neprincipijelan i komičan HNS ispao.

- Ha, ako oni tako kažu... Izvršni odbor je nadležan - bila je reakcija Tina Doličkog predsjednika Disciplinske komisije, koji je dodao:

- Nisam imao pojma, kad me nazvao prvi novinar s pitanjem, moram priznati da sam - zinuo. No, tu Disciplinska komisija ne može ništa. Prijavu protiv Mamića napravio je Izvršni odbor 8. travnja i ako ju je sada povukao, mi ga nemamo mogućnost goniti po službenoj dužnosti. To je kao na sudu, tužitelj je očito odustao. Istina, ja nikakav dokument dosad nisam dobio.

Zdravko Mamić ponovno je dokazao koliko je moćan, mirno možemo konstatirati da je sam protiv sebe obustavio postupak. Računali smo da neće biti oštro kažnjen, čak smo i napisali da će to vjerojatno biti novčano jer takva je informacija stigla s relevantnog mjesta u Rusanovoj, međutim da nikakvu sankciju neće pretrpjeti to nisu pretpostavljali čak niti oni koji sve najgore misle o HNS-u.

Ne smije se zaboraviti da je Davor Šuker u svojem priopćenju 16. ožujka naveo kako je "Mamić grubo pogriješio i nanio veliku štetu ne samo sebi nego i nogometu". Ispada da je Šuker načinio salto mortale, ali zna se tko je gazda. Još prije desetak dana na doručku s predstavnicima medija ni po čemu nije dao nagovijestiti takav rasplet, govorio je sljedeće:

- Mamić je inzistirao na Kodeksu, rekao je: "Evo, ja ću prvi odgovarati ako se ogriješim."

I što se dogodilo, upravo je on prvi.To su ozbiljne indicije da se ne radi o Šukerovoj ideji.

Taj Kodeks, ako će se selektivno primjenjivati, bolje da okvače mačku o rep. Ispada da je on tu da bi Ćiro pazio koga naziva ili da bi sankcioniran bio poneki trener koji neće biti zadovoljan suđenjem.

Da je Mamić govorio o Jovanoviću na privatnom druženju, takvo bi tumačenje imalo smisla. No, on je javno nastupio na radiju kao izvršni predsjednik Dinama i član IO-a HNS-a? Pa zar to ne spada u nadležnost nogometnih tijela! Nije li dovoljno barem za - packu, ako ne, što bi bilo objektivno, mnogo rigorozniju kaznu.

Prije mjesec dana napisali smo tekst da se Mamić naljutio na Šukera zbog spomenutih priopćenja, a sada je to sam potvrdio tako što je s njima obrisao pod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 09:24