ISTRA DO TRI BODA

'OSTANAK JE POTPUNO OTVOREN' Ćiro nakon poraza od Osijeka, Inter slavio u Stanovima

Odlazim s dojmom da smo mogli bolje proći. Ali još se ne predajemo, još vjerujem da je ostanak potpuno otvoren - kazao je trener poraženog Zagreba Miroslav Blažević

Istra - Cibalia 2:1

Konačno pobjeda Istre 1961 na svom stadionu i praktično osiguran ostanak 4 kola prije kraja! To je najvažnija vijest za Pulajne nakon vrlo teške utakmice sa solidnom i borbenom vinkovačkom Cibalijom, koja se prema očekivanju u Puli predstavila sa vrlo čvrstom obranom. Pokušavali su gosti u ponekoj kontri ili udarcem s distance ugroziti domaćina, ali u prvom poluvremenu nisu u tome bili učinkoviti. I Puljani su, i to se očekivalo, bili u grču, a kako su minute prolazile bez gola, taj se grč samo pojačavao. Do 30 metara od Matkovića Puljani su dobro kombinirali, ali tamo su nailazili na zid gostiju. U tom razdoblju publika je počela pokazivati prerano znakove nervoze i time nije pomagala svojim igračima. Da nije bilo bučnih Demona, ta bi nelagoda za domaće igrače bila još i jača.

- Bili smo jednostavno u grču, pogotovo prvi dio. Dobro znam da su igrači psihološki u blokadi kad igraju kod kuće, ali ovaj put su to nadvladali i došli do pobjede. Ja im na tome od sveg srca čestitam i sad ih pozivam, obzirom ad smo osigurali ostanak, da igraju nogomet za svoj gušt, bez ikakvog grča - govorio je sretni Igor Pamić, koji je podvukao da su i gosti bili zaslužni za ne baš blistavo izdanje njegove momčadi.

Cibalia je igrala dobro u prošlim utakmicama a danas su to ponovili unatoč odsustvu nekoliko igrača. Utoliko moji igrači zaslužuju pohvale jer su izdržali sve, pa i njihovo izjednačenje, što je bio mali šok, i došli do zaslužene pobjede. U nastavku igre Puljani su ušli odlučnije, Pamić je napravio par taktičkih izmjena, postavio momčad sa tri otraga i pojačao sredinu, a već u 52. minuti napokon su postigli gol. Obšivač je odldučno krenuo iz opsljednej linije, došao do 16-terca gostiju i razmjenio dupli pas sa Aganovićem, pucao prema golu, a na loptu je naletio Milić i u bacio u mrežu . Bilo je to olakšanje, ali ne za dugo. Gosti su poravnali , praktično iz ničega u 69. minuti. Sudac je dosudio slobodan udarac na 17 metara iskosa, a Bartolović je sjajnim rezantnim udarcem prema petercu pogodio putanju u kojoj je lopta udarila u jednu pa drugu stativu i završila u mreži. Činilo se da će se Puljani loše provesti, no onda je Sandi Križman u 76. postigao super važan zgoditak. napadač puljana oteo je loptu poslejednjoj liniji Cibalije i sručio se prema Matrkoviću, zaobišao ga i poentirao za 2:1. Od tog trenutka gosti su krenuli sa svih 10 igrača u napad, to je oslobađalo prostor Puljanima koji su imali nekoliko zrelih prilika od kojih je najeklatantnija bila Milićeva, koji je kao šilo ušao u 16-terac Cibalije i sam ispred Matkovića poslao loptu iznad gola.

- Čestitam Istri na pobjedi, a i na ostanku, iako tu momčad ja nisam vidio u borbi za opstanak. Mislim da smo odigrali dobro, bili smo praktično cijelu utakmicu ravnopravni, iako su domaćini imali inicijativu. Jedino nas rezultat nije nagradio. U završnici borbe za opstanak sve je otvoreno, domaći trener očito je problem jer stvara grč. Mi smo bili u zaostatku kad smo krenuli 4 boda za Interom, sada smo sa istim bodovnim učinkom i vidjet ćemo što će se dalje događati - kazao je trener gostiju Miroslav Bojko, koji, po našem sudu, od ove momčadi Cibalije doista izvlači maksimume.

Dakle, Puljani su ostvarili ciljeve i sada će igrati za plasman. Trenutno zauzimaju poziciju najbolju u povijesti pulskom prvoligaškog nogometa, taj doseg je zaslužio pljesak publike i to ne samo kada se vodi i pobjeđuje...

Osijek gurnuo Zagreb u još dublji ponor

Marko Lešković je baš jučer slavio 22. rođendan. A dar je sam sebi dao. Postigao je pogodak za vodstvo Bijelo-plavih i s razlogom imao dvostruko slavlje. Bilo je to pred kraj prvog poluvremena u kojem su Osječani imali nadmoć, ali ne i ideju u svojoj igri. Zagreb je s druge strane prijetio više nakon pogrešaka njihove obrane nego vlastitom moći. Sve je ustvari rano počelo.

Još se igra nije ni razmahala, a po jednu su prigodu imali domaćini, a odmah zatim i gosti. Bilo je to u drugoj minuti kad je Mandić izašao sam pred vratara Livakovića, ali mu je lopta izmaknula kontroli i završila u njegovu naručju. U protunapadu je Abdurahimi jednako tako sam došao pred Osijekova čuvara mreže Mikulića, ali je ovaj na vrijeme istrčao k njemu ususret i obranio neugodan udarac. I u 24. minuti su isti akteri bili na sceni, ali opet je oči u oči s Abdurahijem vratar Bijelo-plavih Mikulić potvrdio visoku klasu.

Sve je to bilo itekako obećavajuće, ali ipak se igra topila u brojnim pogreškama jednih i drugih i poglavito u uzaludnom kruženju domaćih oko kaznenog prostora Zagreba u potrazi za rješenjem koje bi im donijelo kakvu takvu prigodu. Jedna se i pružila, ali upropastio ju je Blatnjak u 34. minuti promašajem koji se igraču njegova iskustva i ugleda ne bi smio dogoditi. Poslije svega ipak je Osijek u svlačionicu na odmor otišao s minimalnom prednošću. Velika pogreška vratara Livakovića omogućila je Leškoviću da loptu pospremi u njegovu mrežu.

A nakon odmora gosti su u svlačionici ostavili Štroka kojeg je zamijenio Ćurjurić. Jedini je razlog toj izmijeni sigurno neka ozljeda poslovođe igre Zagreba. Bilo kako bilo, Zagreb je pritisnuo zadnju liniju Osijeka tražeći pogodak za izjednačenje. Bijelo-plavi su djelovali kao da su izgubili dotadašnje samopouzdanje. Igrali su principom da su u strahu velike oči. Tek pred kraj utakmice opet su se trgnuli i odlučno sprečavali svaki pokušaj gostiju da ugrozi njihovo minimalno vodstvo.

Poslije svega Osječani su odahnuli. Osvojili su sva tri boda. Zasluženo. Bili su, ukupno gledano, bolji, ali imali su i još dvije prigode kojima su mogli “dotući” svog protivnika. Lešković je uzdrmao udarcem glave, a Pušić jednako tako glavom za malo promašio Osijekova vrata.

- Čestitam svom dragom kolegi i prijatelju na zasluženoj pobjedi. Ali odlazim s dojmom da smo mogli bolje proći. Nonšalantnost pri prvoj prigodi koju smo propustili odvela nas je u poraz. Ali još se ne predajemo, još vjerujem da je ostanak potpuno otvoren - kazao je trener poraženog Zagreba Miroslav Blažević.

Tri je važna boda izborio Osijek. A u ovoj utakmici je obol njegovoj igri i uspjehu dala i nekolicina juniora, na što je s ponosom upozorio i trener Mršić.

- Zagreb je bio čvrst, igrom pokazao da ne zaslužuje mjesto na tablici na kojem jest. Želim mu da ostane u ligi, a mi smo s ova tri boda definirali svoju sigurnost. Bilo je prigoda i s jedne i druge strane, a eto mi smo bili ti koji su se, uvjeren sam, po svemu zasluženo radovali - izjavio je trener Osijeka Stanko Mršić.

Za Osijek je sve dobro prošlo, a Zagreb će nastaviti svoju borbu za ostanak. Onako kako je rekao i trener Blažević, sve dok ima nade, a ona i inače umire posljednja.

Zadar - Inter-Zaprešić



Mršav posjet, mršava igra. Bar je takva bila u prvom poluvremenu u kojemu je momčad iz Zaprešića bila strana koja je, najvećim dijelom, držala kontrolu lopte. Rajko je Magić zgusnuo sredinu gdje su Nikola Pokrivač i Josip Milardović bili zaduženi za bitne nadzorne točke. Istodobno oni su trebali pomagati suigračima koji su u polju Zadra bili postavljeni kao svojevrsni prvi zid, a činili su ga Ivan Čeliković, Mislav Oršić i Ante Budimir uz Mlinarovu suradnju.

Uglavnom se lopta i kretala tu negdje i Zadranima je trebalo dosta vremena dok nisu uspjeli nekako težište prebaciti na suparnikovu polovicu. U slijedu zbivanja u prvom poluvremenu valja izdvojiti Budimirov udarac iskosa s lijeve strane, ali je Tomo Gluić dobro obranio te izvanrednu situaciju kad se Josip Ivančić u 25. minuti neometan našao na nekih 17 metara.

Pucao je, ali taj je pokušaj bio nespretan. Nekoliko minuta poslije Ferdo Milin bio je prisiljen na zamjenu. Pri jednom startu, zbog čega je dobio žuti karton, u sudaru sa suparničkim igračem ozlijedio se Marin Con pa je s klupe ušao Ante Sarić. U zadnjih petnaestak minuta Zadar je imao kakvu takvu inicijativu, nekoliko udaraca iz kuta, ali i bio bez konkretne završnice.

Drugo je poluvrijeme Zadar otvorio s više živosti, s nakanom da što prije dođe u vodstvo. Pritisak prema polju Intera domaći su radili i iz sredine i s bokova, što je relativno brzo i dalo ploda. Možda je čak u tom razdoblju obrana Intera bila malo zbrkana, kao da je u odnosu na prvo poluvrijeme bila pogubila konce.

No Zaprešićani su brzo preboljeli malu slabost, došli k sebi i nastojali kao i u prvom poluvremenu pronaći neku pukotinu u suparnikovim redovima. Iz igre nisu uspjeli, ali jesu iz prekida Oršićevom s(p)retnošću i utakmica se vratila na početak. Zadrani kao da nisu naučili lekciju poslije prvog primljenoga gola. Inter se dočepao još jednoga prekida i još jedanput zahvaljujući Oršićevoj lukavo ubačenoj lopti došao u vodstvo, a Zadrane gurnuo u nervozu. Sve preostalo vrijeme do kraja utakmice Zadar je potrošio jalovo, napadao je čak i stihijski, ubacio je Milin i Želimira Terkeša, no Inter-Zaprešić sačuvao je mrežu te u ovoj sezoni ostvario i drugu pobjedu u Stanovima.

Je li na kraju bio kazneni udarac ili ne zbog igranja rukom jednog igrača Intera? Ivan Bebek procijenio je da nije, a Jakov Surać zbog prigovora dobio crveni karton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 11:28