FINALE KUPA HRVATSKE

RIJEKA - DINAMO 2-0 Prvi trofej na Kantridi nakon 8 godina, Dinamo nemoćan i u uzvratu!

Rabuzinovo sunce grijati će stijene Kantride. Rijeka je u uzvratu finala Kupa bila bolja od Dinama
 Tea Cimas / CROPIX

Rabuzinovo sunce grijati će stijene Kantride . Rijeka je u uzvratu finala Kupa bila bolja od Dinama 2-0 i veličanstvenu sezonu završila s trofejom u rukama razdraganih igrača pred desetak tisuća fanatačnih navijača koji su gurnuli svoje junake u trijumf!

Nikada Rijeka nije izgubila finale Kupa na svojoj Kantridi! Za četiri riječka trofeja pod stjenama Kantride dva puta je padao Hajduk te jednom Varteks, dok je prva 'kanta' stigla protiv Trepče u utakmici koja se igrala u Beogradu davne 1978. godine. Onaj peti je stigao u utorak protvi Dinama! Zasluženo! Riječani su jednostavno bili gladniji trofeja i to im se vratilo na najbolji mogući način.

Zoran Mamić i nije imao nekog manevarskog prostora za iznenađenja. Misao kako će u uzvratu finala Kupa istrčati s tri braniča zbog problema s izostankom stopera je ostala tek misao! Uzvrat protiv Rijeke bio je prevažan da bi se ulazilo u rizik s formacijom koja nije uigrana. Osim toga, riječki bokovi su preopasni za takav sustav. Na koncu, Josip Šimunić je zaigrao unatoč ozljedi i šoku zbog presude koja ga je lišila nastupa na SP-u. Stoperski tandem Šimunić je činio s mladim Lukom Capanom, dok je ostatak momčadi bio sukladan najavama.

S druge strane Matjaž Kek više je imao problema kako smiriti euforiju koja je napala Rijeku nakon sjajnog rezultata u Maksimiru, nego riješiti kadrovsku križaljku. Na koncu nije bilo iznenađenja u najavljenim sastavima. U odnosu na prvu utakmicu Kek je umjesto kartoniranog Krstanovića u vršak napada Rijeke poslao Andrej Kramarić. Iako se Anas Sharbini najavljivao od prve minute, Kek je bio skloniji Moisesu koji je odradio sjajan posao.

Prvih desetak minuta počelo je u međusobnom opipavanju snaga. Rijeka je pustila da stoperi Dinama vode igru s oprobanim receptom iz prve utakmice koji je činila gusta sredina i izuzetna agresija koja gostujućim igračima nije dala sekunde prostora za kreaciju. Gosti su tražili kazneni udarac zbog igranja rukom Leškovića, ali je sudac Ljubičić iz Osijeka samo odmahnuo rukom. Prije toga je Rijeka imala pokušaj nakon slobodnog udarca kapetana Brezovca, dok je prvi udarac u okvir na utakmici bilo djelo Soudanija.

Riječani su 'nanjušili' malu nesigurnost zadnje linije Dinama i počeli s pritiskom koji se pojačao nakon što su Capan i Šimunić dobili žute kartone zbog neopreznih startova. Oglasili su se i navijači s uvredama na račun HNS-a a u isto vrijeme zaiskrilo je i na travnjaku nakon nekoliko oštrijih prekršaja gostiju iz Zagreba. Zoran Mamić protestirao je kod četvrtog suca što je samo dolilo ulja na vatru kod riječkih navijača.

Najbolju priliku prvoga djela Dinamo je propustio u 26. minuti kada je Ivo Pinto probio desnu stranu i ubacio loptu koja je nekako stigla do Josipa Šimunića. Međutim, njegov udarac otišao je tik pored desne strane Vargićeva gola.

Ne pamtimo kada je Rijeka nekome dala gol iz prekida. Do finala Kupa. Brezovec je u 35. minuti izveo udarac iz kuta i pronašao Mateja Mitrovića koji glavom šalje loptu u praznu mrežu. Bio je to sjajan skok stopera Rijeke kojem je išao na ruku Ježina s lošim izletom. Vratar Dinama zaplivao je zrakom u prazno i Mitroviću nije bilo teško pogoditi okvir vratiju

Pred sam kraj prvoga djela Andrej Kramarić imao je priliku za 'šah mat'. Kvržić je ukrao loptu Capanu i prosljedio je do napadača Rijeke koji izlazi sam pred Ježinu. No, sjajnom reakcijom donekle se iskupio za grešku kod gola Mitrovića i produžio nadu Dinamu da može do trofeja na Kantridi.

U nastavku je Zoran Mamić morao preuzeti rizik. Izvadio je Capana i u igru uveo Rubena Limu. Pivarić je dobio odriješene ruke da visoko napadne desnu stranu obrane domaćina. No, nije se puno toga promjenilo. I dalje je Dinamo bio taj koji je vodio igru, ali obrambeni bedem koji je Matjaž Kek postavio na sredini bio je enigma za Mamićeve veznjake. Pokušalo se preko bokova, ali bez konkretne prilike da se ugrozi Ivan Vargić.

U 75. minuti ponovno je Andrej Kramarić imao priliku da zaključi priču na Kantridi, ali ono što njemu nije pošlo za rukom napravio je Zoran Kvržić koji je pogotkom pet minuta kasnije obje ruke na Rabuzinovo sunce. Loptu Jugovića prizmenom loptom poslao je iza Ježine i Kantrida je mogla početi slaviti.

Rijeka - Dinamo 2-0

Poluvrijeme: 1-0. Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek); pomoćnici: Miro Grgić (Osijek), Goran Pataki (Đakovo). Strijelci: 1-0 Mitrović (35., as. Brezovec), 2-0 Kvržić (81. as. Jugović). Žuti kartoni: Brezovec, Leovac (Rijeka); Šimunić, Capan, Ademi (Dinamo). Igrač utakmice: Matej Mitrović (Rijeka). Stadion Kantrida, Gledatelja: 10000.

Rijeka: Vargić 6,5 – Tomečak 6, Mitrović 7, Lešković 7, Leovac 6,5 – Močinić 6,5, Brezovec 6,5 - Jugović 6,5 (od 84. Mujanović -), Kvržić 7, Moises 6,5 (od 78. Zlomislić -) - Kramarić 6 (od 90. Sharbini -).

Dinamo: Ježina 5 – Pinto 6, Capan 5,5 (od 46. Lima 6), Šimunić 6, Pivarić 6– Brozović 5,5, Ademi 6, Antolić 5,5 –Soudani 6, Čop 5,5, Halilović 5,5.

RIJEKA - DINAMO 2:0 (prva utakmica 1-0)

92. minuta - kraj utakmice! Rijeka je s ukupnih 3:0 osvojila svoj prvi trofej nakon osam godina, a ujedno im je ovo i prvi Kup u klupskoj povijesti kojeg su se domogli pred svojim navijačima na Kantridi.

90. minuta - u nadokandi druge utakmice svoje prve minute u finalu Kupa odigrat će Anas Sharbini...

88. minuta - lijep dribling i odličan udarac Halilovića sa 16 metara, Vargić paradom sprječava počasni gol modrih.

81. minuta - GOOOOOL! Jugović se po desnoj strani zabio u kazneni prostor Dinama i centrirao za Kvržića, koji je s 10-ak metara zakucao loptu za mrežu. Kraj priče, Dinamo bi do kraja morao zabiti tri gola...

78. minuta - sjajan prodor po desnom boku Tomečak je okončao prizemnim ubačajem, ali Kramarić kasni... Nakon toga Kek povlači prvi potez. Umjesto vrlo doborg Brazilca Moisesa ulazi Zlomislić.

75. minuta - novi prekid i nova panika u obrani Dinama. Kramarić je iz vrlo izgledne situacije pucao glavom nakon centaršuta Brezovca, ali udarac je išao ravno u Ježinu.

72. minuta - Brozovićev solo prodor, nanizao je nekoliko igrača Rijeke, ušao u kazneni prostor i opalio preko gola.

71. minuta - Brozovićev centaršut iz slobodnog udarca Šimunić je glavom proslijedio prema vratima, Vargić skreće u korner...

64. minuta - Rijeka u drugom dijelu lakoćom odbija sve Dinamove pokušaje, a nakon 19 minuta složili su i prvu opasnu protuakciju. Udarac s 20-ak metara Ademi je zaustavio rukom na vrhu šesnaesterca i dobio žuti karton. Iz 'slobodnjaka' Brezovec gađa u 'živi zid'...

46. minuta - počelo je drugo poluvrijeme. Rijeka bez promjena u sastavu, Dinamo s Ruben Limom umjesto nesigurnog i 'požutjelog' Capana...

45. minuta - Pivarićev ubačaj s lijeve strane sletio je na glavu Čopa, koji je 6-7 metara vrlo opasno pucao, lopta je za koji centimetar prošla kraj stative... Bila je to i posljednja prilika u prvom poluvremenu!

43. minuta - velika pogreška mladog Capana, Kvržić je dodao do Kramarića, koji je izbio sam pred Ježinu, ali se izvrsnom obranom Ježina djelomično iskupio za gaf otprije nekoliko minuta.

40. minuta - prvi žuti karton u domaćim redovima. Zbog prekršaja na Antoliću dobio ga je Leovac, koji je isključen u prvoj utakmici u Zagrebu.

35. minuta - GOOOOL! Brezovec iz kornera, Ježina griješi i loše procjenjuje let lopte, pa Mitrović sa sedam-osam metara glavom pogađa za 1:0! Nesretni Ježina vrlo je loše reagirao i kod Tomečakovog pogotka u prvoj utakmici u Maksimiru...

34. minuta - Izvanredan prodor Kramarića završio je prizemnim ubačajem u srce kaznenog prostora gostiju, Ježina je kratko odbio do Brezovca, veznjak domaćih pucao je prema nebranjenim vratima, ali je Ademi u posljednji tren blokirao udarac i skrenuo loptu u korner.

33. minuta - desni bok probio je Jugović i vrlo dobro centrirao, ali je Moises iz obećavajuće situacije loše pucao glavom.

26. minuta - odličan prodor i još bolji centaršut Pinta, lopta je stigla do Šimunića, koji je s 12-13 metara pucao kraj gola. Daleko najbolja prilika u dosadašnjem dijelu utakmice!

20. minuta - oba Dinamova stopera imaju žute kartone. Nakon Šimunića, opomenut je i Capan, i on zbog grubog prekršaja na Brazilcu Moisesu.

14. minuta - prvi žuti karton na utakmici. Šimunić je oborio Moisesa i zaradio javnu opomenu.

13. minuta - mogla je biti nesretna za Dinamo. Prvi opasni pokušaj domaćina, Kramarić je opalio s 18 metara iskosa s lijeve strane, lopta je prohujala kraj vratnice.

9. minuta - prva dvojbena situacija. Na loptu ubačenu u šesnaesterac Rijeke nespretno je skočio Kvržić, lopta ga je pogodila u ruku (koja je bila daleko od njegovog tijela), ali sudac Ljubičić je ostao nijem. U nastavku akcije prvi udarac u okvir gola, Soudani glavom, ali bio je to lak zadatak za Vargića.

U Dinamovom sastavu nema iznenađenja. Dakle, Joe Šimunić će zaigrati od prve minute. Matjaž Kek odlučio je ostaviti Anasa Sharbinija na klupi, a od prve minute će krenuti Jugović. Također, Slovenac na klupi Bijelih je dao prednost Moisesu ispred Zlomislića.

Sve je spremno za spektakl na Kantridi. Ispred stadiona je velika gužva, a Armada, kao što je i najavila, razvila je zastavu od 100 metara preko stijena Kantride. Dinamovi navijači su na istočnoj tribini, podijeljeni u dva odvojena 'kaveza' - u jednom su oni koji podržavaju Mamića, a u drugom brojnija frakcija koja redovito vrijeđa gazdu Dinama.

RIJEKA: Vargić, Tomečak, Mitrović, Lešković, Leovac, Brezovec, Močinić, Moises (od 78. Zlomislić), Kvržić, Jugović (od 84. Mujanović), Kramarić (od 90. Sharbini).

DINAMO: Ježina, Pinto, Capan (od 46. Ruben Lima), Šimunić, Pivarić, Brozović, Ademi, Antolić, Halilović, Soudani, Čop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 15:28