DEPRESIJA U MADRIDU

Real nikad nije sustigao 8 bodova zaostatka

Španjolski je sportski dnevnik AS na svojim internetskim stranicama čitateljima ponudio anketno pitanje može li madridski Real do kraja sezone nadoknaditi osam bodova zaostatka za Barcelonom...

Čak 69% od 32.000 čitatelja koji su do 13:30 odgovorili na pitanje smatra da je Barcelona novi španjolski prvak već nakon četiri od 38 kola u novoj sezoni Primere. To znači da u Mourinhovu momčad vjeruje i dalje samo 31% navijača koji su glasovali.

U prilog prvacima ne ide ni statistika. Nikad u povijesti španjolskoga nogometnog prvenstva Real nije nadoknadio osam bodova zaostatka za vodećom momčadi. Najveći njihov uspješan napor datira otprije deset sezona (2002/03), kada su uspjeli nadoknaditi sedam bodova zaostatka za Real Sociedadom i na kraju osvojiti naslov s dvama bodovima prednosti pred baskijskim klubom.

Najveći je bodovni zaostatak u povijesti Primere dosad uspjela nadoknaditi Barcelona, koja je u sezoni 1998/99 postala prvak nakon što je u 14. kolu za tada vodećim sastavom lige zaostajala devet bodova. Jose Mourinho je prvi put u trenerskoj karijeri pretrpio tri uzastopna gostujuća poraza u natjecateljskim utakmicama. Izgubili su Madriđani sva tri gostovanja ove sezone: od Barcelone u Superkupu, te Getafea i Seville.

Prošle je sezone Real treći natjecateljski poraz u sezoni doživio gotovo tri puna mjeseca kasnije, 10. prosinca. Ovaj bi se put tako moglo dogoditi da Barcelona prvo mjesto na ljestvici očuva kroz svih 38 kola. Jedini se put dosad to u povijesti Primere, otkako je igra 20 klubova, dogodilo u sezoni 1987/88, i to baš Realu.

Real primio najviše golova iz prekida u Primeri!

Već treći put ove sezone nogometaši Reala primili su pogodak iz prekida. Zaslužni za to ovaj su put bili Sevillini nogometaši Piotr Trochowski (strijelac) i Ivan Rakitić (asistent)...

Upravo pogoci poslije prekida kumovali su prvakovu gubitku već osam bodova nakon samo četiri uvodna Primerina kola u novoj sezoni.

U prvom kolu nakon prekida je Valencija uspjela izvući remi (1-1) na Santiago Bernabeuu, dok je u drugom kolu još jedan pogodak iz prekida Mourinhov sastav "popio" kod gradskog rivala Getafea, koji je slavio 2-1 pobjedu.

Portugalac je, alergičan upravo najviše na golove primljene iz prekida, koje smatra neopravdanim i pripisuje ih isključivo manjku voljnog momenta, već nakon te utakmice kazao da on ne može utjecati na primitak golova iz prekida, da su njegovi igrači jako uvježbani u branjenju istih i da se jedino, da bi u tome uspjeli, moraju koncentrirati.

U subotu je to na Sanchez Pizjuanu promaklo Angelu di Mariji, kojem je Piotr Trochowski pobjegao ostavši usamljen 7-8 metara daleko od gola na visini druge vratnice, te je nogom dočekao ubacivanje Rakitića iz kornera za jedini pogodak na utakmici. Zasigurno je Mourinho dodatno poludio jer se sve odigralo nakon samo minute igre.

Portugalac se inače u subotu probio na Top 10 ljestvicu Realovih trenera s najviše odrađenih utakmica u Primeri. Točnije, na desetom se mjestu s 80 utakmica izjednačio s Talijanom Fabijem Capellom.

Mourinhov je učinak 62 pobjede, deset remija i osam poraza, za razliku od Capellovih 50 pobjeda, 18 remija i 12 poraza. Capello je zato Madriđanima donio dvije titule prvaka, a Capello zasad samo jednu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:25