NE BOJE SE DINAMA

Neftči ne štedi na pojačanjima, sveti im je cilj upisati se na nogometnu kartu Europe!

U posljednja dva pokušaja u Ligi prvaka azerbajdžanski prvak je izbacio islandski FH i Široki Brijeg, no u drugom pretkolu ispali su od Anderlechta i moskovskog CSKA

Dinamo europsku sezonu otvara protiv prvaka Azerbajdžana, Neftčija iz Bakua. U taboru Modrih sasvim sigurno još uvijek pamte dramu koju su 2007. proživjeli protiv Hazara iz Lenkorana, pa niti ne čudi što su na Rogli svi u šoku nakon ždrijeba. Za "zagrijavanje" su priželjkivali ipak lakšeg suparnika.

Neftči je najtrofejniji i najpopularniji klub u zemlji. No, titulu su čekali od 2005. godine, a u Europi nisu bili zadnje tri sezone. Posljednjih godina gledali su u leđa Hazaru i Interu, sve do dolaska bogataša Sadiga Sadigova koji je preuzeo klub 2009. godine.

Ovaj diplomac azerbajdžanskog politehničkog sveučilišta, specijaliziran za automatiku i član Izvršnog odbora Azerbajdžanskog olimpijskog odbora, nije štedio na pojačanjima, pa je momčad preko noći dobila sasvim nove obrise. Iz Siona je odmah doveden belgijski veteran Emile Mpenza, angažiran je i napadač Rubina Bahodir Nasimov, te makedonski reprezentativci Igor Mitreski i Slavčo Georgievski.

U momčadi je i pet Brazilaca od kojih je sasvim sigurno najzvučnije ime Rodriguinho, bivši veznjak Santosa i Atletica Paranaensea. Treba napomenuti kako je Neftči u ovomjesečnim kvalifikacijskim obvezama za Euro imao i šest reprezentativaca Azerbajdžana, a ovoga ljeta su doveli i prvog vratara Crvene zvezde Sašu Stamenkovića. Pregovarali su i s bivšim igračem Arsenala i Barcelone, Aleksandrom Hlebom.

Neftči do sada nije imao zapaženih europskih rezultata, no upravo je Europa glavni cilj za predsjednika Sadigova. Želi svoju "najdražu igračku" upisati na nogometnu kartu Starog kontinenta. U posljednja dva pokušaja u Ligi prvaka (2004/05, 2005/06) uspješno su odradili prvu rundu kvalifikacija izbacivši islandski FH i Široki Brijeg, no u drugom pretkolu ispali su od Anderlechta i moskovskog CSKA. Ali treba napomenuti kako su Anderlecht kod kuće dobili 1:0 (u uzvratu su popili petardu), dok su protiv CSKA odigrali 0:0, a potom izgubili 0:2.

- Igrao sam u Engleskoj i Njemačkoj, no Liga prvaka je ipak posebno natjecanje. Svi smo u momčadi iznimno motivirani i željni dokazivanja - poručio je Mpenza iz Turske gdje se Neftči nalazi na pripremama.

Sadigov nije štedio novca pa će Neftči biti u Turskoj od 10. do 22. lipnja, potom se na nekoliko dana vraća u Baku, a od 26. slijedi drugi dio priprema u Austriji. U klubu su sve podredili europskom uspjehu, pa su angažirali i jednog od poznatijih turskih stručnjaka za fizičku pripremu igrača.

- Pokazat ćemo svoju snagu u Ligi prvaka. Svjesni smo da nas čekaju teške utakmice, no u momčadi je savršeno ozračje. Svi izgaramo na treninzima i neka se suparnici boje nas - poručio je brazilski branič Denis Silva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:44