U STRAHU SU VELIKE OČI

Na uzvrat u Split stiglo samo tristotinjak Rusa

Strah od osvete Torcide, koja se danima provlačila po ruskom tisku i navijačkim siteovima, rezultirao je dolaskom tristotinjak Zenitovih navijača
 Ante Čizmić / Cropix

ZAGREB - Ruski mediji već danima pišu o predstojećoj utakmici Hajduka i peterburškog Zenita te spominju samo Torcidu i jesu li ruski navijači sigurni na jugu Europe.

Osveta za Dostojevski

Naime, danima su se u ruskim novinama dizale tenzije oko toga rizičnoga gostovanja i najavljivalo da će Split, odnosno Torcida uzvratiti udarac i poći u osvetnički pohod na Zenitove navijače koji dođu na Jadran kako bi izravnali račune s ruskim ultarsima koji su bez najave napali hajdukovce u hotelu Dostojevski u Sankt Peterburgu uoči prve utakmice. Dodatnu je buru izazvala i najava, objavljena u Kuriru, da će se navijači srpskih klubova pridružiti Rusima u “rušilačkom i krvavom pohodu na Split”. Rusi su odmah demantirali da postoji bilo kakav dogovor sa Srbima, a tamošnji tisak, koji je zato prije utakmice u Split poslao svoje specijalne izvjestitelje, spustio je loptu, odbijajući da se ruski klub nađe u središtu srpsko-hrvatskih sukoba.

Osim toga, u medijima i na brojnim navijačkim portalima objavljivane su priče o Torcidi koja je u Rusiji dobila gotovo mitske dimenzije. Slava “prve navijačke skupine u komunističkom svijetu” tolika je da se prema Torcidi odnose sa strahopoštovanjem, a tamošnji navijački siteovi proglasili su je jednom od najvećih skupina s kojom se “vrijedi sukobiti”. Sve to, čini se, rezultiralo je i time da će, prema najavama, u Split stići samo tristotinjak Zenitovih navijača koje će pratiti isto toliko naših policajaca. Među njima neće biti i oni najžešći.

Preskupo putovanje

Naime, navodno je i ruska policija skinula s popisa putnika nekoliko najrabijatnijih navijača. Sovjetski sport također piše da je aranžman za put u Split preskup za “običnog navijača”, pogotovo za utakmicu koja u natjecateljskom smislu Zenitu ne znači mnogo, ali ima puno sigurnosnog rizika, pa su zenitovci radije ostali kod kuće štedjeti za gostovanja koja Zenit očekuju na proljeće.

Osim toga, u Split je Zenit doputovao bez petorice igrača iz standardnog sastava. U klubu smatraju da su osigurali europsko proljeće, a rusko je prvenstvo ušlo u završnu fazu. Zenit se zato posvećuje očuvanju 1. mjesta na ljestvici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 13:18