KLJUČAN TRENUTAK SEZONE

Hajduk više nema izlaza: Zenit je postao utakmica godine!

Spletom okolnosti dvoboj (21.00) sa Zenitom za Hajduk je postala - utakmica godine. Najteži protivnik u ključnom trenutku sezone
 Ante Čizmić / Cropix

SPLIT - Splićani nisu planirali da će se vaditi protiv momčadi iz Sankt Peterburga. Ali nakon svega što se događalo, od poraza u prvenstvu zbog čega već debelo zaostaju za Dinamom, eliminacije iz Hrvatskog nogometnog kupa u kojem su bili branitelji trofeja te do konačno smjene trenera Stanka Poklepovića, Hajduk više nema izlaza.

Sustav igre ostaje isti

Nema više prilike za popravni ispit. Hajduk se nalazi na brisanom prostoru. Kola su krenula nizbrdo i treba ih što prije zaustaviti. Možda čak važnije od borbe za bodove ovo je utakmica u kojoj se Hajduk bori za izgubljeno samopuzdanje, za vraćanje pozitivne atmosfere, za goli život. Jer u protivnom perspektive ne izgledaju ružičasto. Nakon ljetnog sna i euforije na Poljud su se nadvili tmurni oblaci.

Bila bi ludost unaprijed najavljivati pobjedu protiv Zenita, ali hajdukovcima nitko ne može zabraniti da se nadaju i da pokušaju sve što je u njihovoj moći.

- Nemam vremena za velike promjene unutar ekipe niti ću mijenjati sustav igre - kaže trener Hajduka Goran Vučević. - U ovoj utakmici igrači moraju pokazati maksimalnu borbenost i trku, moraju se postaviti odgovorno, pametno i koncentrirano od prve do zadnje minute. Samo uz takav pristup možemo se nečemu nadati.

U ovakvim ad hoc situacijama igračima je potrebniji psiholog nego trener. Jer niti su oni preko noći zaboravili igrati nogomet, niti se u dva treninga može napraviti napredak u izvedbi. Znači, sve je u glavama igrača.

Vučević je detektirao da je bilo problema unutar slavačionice i da su se igrači Poklepoviću oteli kontroli. To je već klasična priča kad je o momčadskom sportu riječ. Čim trener izgubi kontrolu nad svlačionicom nastaje nepopravljiva šteta.

Uzalud je naravno to što se hajdukovci sad posipaju pepelom. Kapetan momčadi Senijad Ibričić kaže:

- Naravno da smo mi igrači najveći krivci za sve što se dogodilo. Morali smo dati više u zadnjim utakmicama.

No igrači neće ispaštati iako nisu pružili ono što se od njih očekivalo. Poklepović je odletio. Uprava se uvijek vodi načelom da je lakše promijeniti trenera nego 11 igrača.

‘Moji igrači su najbolji’

Vjerojatno je uzrok problema bio i u nekim ishitrenim Poklepovićevim izjavama kad je rekao da su neki igrači Hajduka precijenjeni. Takve stvari nikad ne prolaze bez reakcije u svlačionici. Ne kaže se slučajno da su igrači najkvarljivija roba. Lako ih je kupiti s par slatkih riječi, a prva kritika vraća se u glavu kao bumerang.

Dobro to zna Vučević koji kaže: - Stvari koje se događaju u svlačionici ostaju unutar četiri zida. Što se tiče mojih igrača, oni su za mene najbolji na svijetu, boljih nema. Nećete od mene čuti da sam ikoga omalovažavao. Dobio sam informacije da disciplina unutar momčadi nije bila onakva kakva bi trebala biti, a na tim stvarima sam inzistirao od prvog trena. Svi su igrači profesionalci i moraju se tako ponašati.

Uz takav pristup Vučević preuzima svu odgovornost na sebe, ali ima pravo od igrača tražiti da poginu za njega. Kako će oni reagirati, vidjet ćemo u četvrtak navečer.

Vučević nema iluziju da će Zenit biti imalo slabiji ako je Spalletti odlučio u Splitu zaigrati bez glavnih aduta. Nisu Rusi došli na izlet niti razmišljaju o tome da će ovdje razgledavati povijesne znamenitosti grada pod Marjanom.

- To što im fali nekoliko igrača neće napraviti razliku. Imamo sve informacije o Zenitu, ali ne smijemo se njima previše okupirati. Važnije je kako će mi odigrati tu utakmicu - zaključuje Vučević.

Zašto je Hajduku pozitivan rezultat postao imperativ?

Da bi ostao u igri za prolaz u sljedeću rundu Europske lige. Hajdukovi konkurenti za drugu poziciju u grupi AEK i Anderlecht imaju isti broj bodova (3).

Da bi se vratila pozitivna atmosfera, poljuljana nakon tri neugodna poraza (Zenit, Cibalia i Istra).

Da bi momčad prebrodila krizno razdoblje te se oporavila od loših igara, što je rezultiralo smjenom trenera Poklepovića.

Da bi se učvrstila vjera uprave u trenera Vučevića kojeg bi predsjednik Svaguša onda pokušao zadržati na toj poziciji barem do zimske pauze.

Ibro: Bit ću Hajdukov Danny

Senijada Ibričića uvijek su inspirirale velike utakmice na Poljudu.

- Ne smijemo napraviti individualne pogreške iz kojih smo primali golove. Ne smijemo srljati, ali moramo ih znati napasti. Bod bi nam bio više nego dobar, ali ja se nadam da možemo pobijediti.

U Zenitu Ibričića je najviše impresionirao Portugalac Danny, ključni igrač u pobjedi u Sankt Peterburgu. Nešto slično očekuje se od Ibre.

- Spreman sam biti Hajdukov Danny.

Hajdukovci se nadaju podršci s tribina

Na čemu hajdukovci mogu graditi svoj optimizam? To sigurno nije igra i forma koju pokazuju u zadnje vrijeme. Svi zazivaju pozitivan šok koji se obično javlja nakon smjene trenera. Europske utakmice su i najbolji prodajni izlog, ako se žele dokazati i sutra napraviti pravi transfer u inozemstvu, onda su ovo najbolja šansa za Ibričića, An. Sharbinija, Tomasova i društvo da se pokažu i potvrde. Naravno da ključni adut na strani Hajduka mogu biti navijači, uz njihovu podršku bijeli imaju igrača više. Samo da sve ostane u okvirima korektnog navijanja, bez incidenata, jer Hajduk odrađuje uvjetnu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:33