BITKA ZA RUSANOVU

Marković dobiva pravnu utakmicu, ali gubi kvorum

 Ronald Goršić / Cropix

Vlatko Marković dobio je u petak novu pravnu rundu predsjedničke utakmice u Rusanovoj 13, nakon što je zagrebački Ured za opću upravu i drugi put blagoslovio njegov izbor na prosinačkoj izbornoj skupštini. Taj će dokument, međutim, predsjedniku malo značiti ako do redovne skupštine 19. travnja ne okrupni fronta njegovih saveznika.

Iz raskola koji je pogodio Hrvatski nogometni savez, Vlatko Marković izašao je kao legalni predsjednik, ali s krajnje nestabilnom ‘parlamentarnom većinom’ na svojoj strani. U prosincu je slavio omjerom 25-24, a dva mjeseca poslije Igor Štimac uživao je tijesnu većinu na izvanrednoj skupštini. Mlađi od dvojice nogometnih predsjednika u cijeloj priči ima, doduše, jedan ‘sitni nedostatak’. Legitimitet mu odriču tijela državne uprave, ali i Fifa te Uefa.

Tijesna i prevrtljiva većina u prijevodu znači da je svaka sjednica Skupštine ‘veliki derbi’ u kojem igraju sva tri znaka. Lako je, primjerice, zamisliti sjednicu redovite HNS-ove Skupštine 19. travnja u kojoj bi zakoniti i međunarodno priznati predsjednik mogao ostati - bez kvoruma! U prijevodu, to bi značilo da Skupština ne može izglasati proračun Hrvatskog nogometnog saveza, a to političkim rječnikom znači pad Vlade.

Dok čeka da Ministarstvo uprave u nastavku pravne utakmice ipak suspendira prosinačku Skupštinu “zbog grubog kršenja procedure”, Igor Štimac ne sjedi prekriženih ruku, baš kao ni frontman vladajućih Zdravko Mamić. Svakih nekoliko dana s terena stižu vijesti o novim čarkama i sukobima u županijskim organizacijama, kao refleks borbe na višoj razini.

Početkom ovog tjedna je, za ilustraciju, nekolicina zastupnika u skupštini Ličko-senjskog ŽNS-a željela preispitati podršku Štimcu, ali ostali su u manjini. Brodsko-posavski ŽNS u međuvremenu je postao poligonom mikroraskola, brodska struja predvođena lokalnim političarom Nikicom Stevanovićem pretrčala je u Štimčev tabor, čime su navodno nezadovoljni zastupnici iz Nove Gradiške pa najavljuju da će od jeseni “igrati svoju ligu”!?

Rašomon u Primorsko-goranskom ŽNS-u zabavljat će nogometnu javnost i sljedećih dana. Miroslav Uljan, predsjednik organizacije i viđeniji član Markovićeva kabineta, na sve načine pokušava otupjeti snagu udaraca kojima orkestrira Štimčev saveznik Milan Rončević, predsjednik Grobničana. Rončević je za 15. ožujka sazvao izvanrednu sjednicu skupštine na kojoj želi svrgnuti Uljana i tako Štimcu osigurati dva glasa. Na drugoj strani, Zdravko Mamić tihom diplomacijom pokušava preuzeti vlast u varaždinskom ŽNS-u. Njegov adut u rušenju vlasti Davora Daraboša zove se Branko Ivanković, trener s privremenom kineskom adresom koji ne skriva ambiciju da nakon Eura 2012. naslijedi Slavena Bilića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 09:19