TREĆI HRVAT NA CAMP NOU

KROATIZACIJA BARCELONE Luis Enrique našao je nasljednika Inieste u Mateu Kovačiću

Vezni trokut Barçe tako bi od sljedećeg ljeta trebao glasiti Rakitić, Busquets i Kovačić
 getty images

Mateo Kovačić nije sretan u Interu, teško će mu raspoloženje popraviti i novi trener Roberto Mancini, koji ga je u svom debiju u gradskom derbiju protiv Milana (1-1) postavio na lijevi bok, a ne na srednju polušpicu kako je bio najavljivao kroz milanske medije, pa na plodno tlo padaju špekulacije koje je ponovno razgranao specijalizirani portal za tračeve s tržnice nogometaša, Calciomercato.com. A najnovija od njih kaže: Kova će u Barcelonu kao nasljednik Inieste!

Kako to obično biva, novi trener želi provjetriti momčad, a kako vlasnik ‘nerazzurra’ Erick Thohir nema neograničen proračun, dio novca za pojačanja Manciniju želi namaknuti prodajom igrača s najvećom cijenom na tržištu, a jedan od njih je zacijelo 20-godišnji hrvatski reprezentativac, po Transfermarktu vrijedan 22 milijuna eura, koji je postao svjestan da će među ‘nerazzurrima’ teško napredovati. Mnogi mu savjetuju prelazak u engleski Premiership ili španjolsku Primeru.

Xavi i Iniesta su passé

Prošli mjesec Inter je objavio da Kovačiću, koji ima ugovor do 30. lipnja 2017., nudi novi, koji bi vrijedio do ljeta 2019., no naš je talentirani vezist, kandidat za laskavu nagradu Tuttosporta ‘Golden Boy’ iliti ‘Zlatni dječak’, za najboljeg mladog igrača Europe do 21 godine, izjavio kako mu se ne žuri potpisati novi ugovor jer mu aktualni traje još dovoljno dugo da razmisli, što je bio otvoreni poziv najvećim klubovima da krenu u akciju...

Ljetos se Kovačića dovodilo u vezu s Real Madridom, jer se o njemu u užem društvu pohvalno izrazio trener ‘kraljevskog kluba’ Carlo Ancelotti, no doveden je Kroos, a Kovi je sad aktualna Barcelona, u kojoj od ove sezone igraju kolege mu iz reprezentacije, Ivan Rakitić i Alen Halilović, potonji u B momčadi. Luis Enrique inzistirao je na Raketinu dolasku, kao zamjeni za uskoro 35-godišneg Xavija, koji je već trebao biti u SAD-u, ali se opterećen novčanom krizom zbog očevih krivih ulaganja predomislio. Sada, pak, trener Katalonaca navodno snima Kovačića, kojeg vidi kao idealnog nasljednika Inieste, koji će na proljeće napuniti 31 godinu. Vezni trokut Barçe tako bi od sljedećeg ljeta trebao glasiti Rakitić, Busquets, Kovačić, a ovisno o razvoju u filijali, u konkurenciji bi bio i ‘Halil’...

Real je htio Mandžu

U redovima najvećeg rivala, pak, bitan kotačić Ancelottijeva stroja je Luka Modrić, koji je nekoć trebao u Barcelonu kao Xavijev nasljednik, ali se Katalonci nisu usudili investirati koliko je GNK Dinamo tražio. Zanimljivo, Barça je htjela i Kroosa, ali kad se Luis Enrique odlučio za Rakitića Nijemca je također uzeo Real Madrid.

Od hrvatskih nogometaša u Primeri, Mario Mandžukić igra u klubu kojeg vodi trener po njegovoj mjeri, Simeoneovu Atléticu, spominjao se i Mandžo kao moguće pojačanje ‘kraljevskog kluba’ prije Ancelottijeva dolaska, kad je Benzema bio na zubu navijača, pisalo se čak o dvojbi on ili Lewandowski. U Madridu je i hrvatski reprezentativac Jorge Sammir, ali u prigradskom Getafeu, dok hrvatsku koloniju zatvara Mario Pašalić, posuđeni Chelseajev vezist u Elcheu.

Robi, Davor, Jarni...

U devedesetima su Hrvatsku na Pirenejskom poluotoku predstavljale okosnice tadašnje nove reprezentacije na svjetskoj pozornici, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Robert Jarni, Igor Štimac, Nikola Jerkan, Janko Janković, zatim Nenad Bjelica kojeg se tada nije zvalo u našu nacionalnu momčad, pa Goran Vučević, Alen Peternac, po jednu sezonu i Aljoša Asanović, Joško Jeličić i Ivica Mornar, dok je u dvijetisućitima najveći trag ostavio Mate Bilić. Osim Kovačića, kao novo lice u Primeri spominje se i Andrej Kramarić i to kao želja Valencije, koja prati i Sammirov razvoj u Getafeu. Hrvati kao nositelji igre najvećih i najtrofejnijih klubova lige bivših svjetskih i još uvijek aktualnih dvostrukih europskih prvaka, to se nikad nije dogodilo, a pogotovo ne da trojica naših nogometaša igraju u jednome klubu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:41