TKO JE NAJBOLJI?

Ivić: Modrić je najbolji, ali to nije i pokazao

'Godinu su obilježile ozljede igrača, rezultatski nije bila uspješna i to će poremetiti redoslijed'
 Reuters

ZAGREB - Nikad u povijesti hrvatskog nogometa “izbornici” neće biti na takvim mukama i u takvim dvojbama. Izbornici, koje će imenovati Večernji list, koji ima ekskluzivno pravo izbora najboljeg hrvatskog nogometaša. No, sigurno je da za ovaj nogometni Božić nećemo oblačiti tamna odijela i lakirane cipele, debakl hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za SP, prosječni rezultati Dinama u Ligi Uefa i ispodprosječni rezultati ostalih klubova u europskim natjecanjima te igre hrvatskih igrača u inozemstvu stvorit će veliku zbrku.

Rooney, Kaka i Messi

U ligama petice takvih dvojbi neće biti. Kladim se da će Englezi biti za Waynea Rooneyja, Brazil će opet glasovati za Kaku, Argentina za Lionela Messija, Portugal za Cristiana Ronalda, a Španjolska će se dvoumiti između Xavija i Inieste. U Francuskoj će se “gložiti” Frank Ribery i Karim Benzema, ali u prvom planu sasvim sigurno neće biti i “francuska sramota”, Thierry Henry. A Hrvatska?

Jedan nogometaš, koji je prošao najveću kalvariju ( Kranjčar), kao i njegov progonitelj ( Mamić), izbio je u prvi plan. Niko Kranjčar nije odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo, ali je njegovim dolaskom uvijek prosječni Tottenham zasjeo na treće mjesto Premiershipa. Niko za briljantne izvedbe uglavnom dobiva devetke i komplimente.

Niko Kranjčar više nije “ni debela svinja niti izgleda kao orandžina”, u Portsmouthu ga je istesao Tony Adams, negdašnji asistent Harryja Redknappa, a dolaskom na White Hart Lane Niko Kranjčar je ušao u kremu engleskog nogometa. Ispod njega je i negdašnje “čudo od djeteta” Cesc Fabregas i, prema mišljenju mnogih stručnjaka, Niko Kranjčar je zaslužio aureolu najboljeg hrvatskog nogometaša u najmršavijoj godini njegove povijesti.

Konzultirao sam “sveučilišnog profesora nogometa” Tomislava Ivića. Ne mislimo isto, ali nismo ni daleko. Ivić kaže:

- Ova je godina obilježena ozljedama najkvalitetnijih igrača, rezultatski je neuspješna i to će poremetiti uobičajeni plasman igrača. Kvaliteta je jedno, a drugo je ono što su pokazali. Modrića cijenim kao najboljeg hrvatskog nogometaša, on je broj jedan, ali bio je odsutan, jednostavno - nije ga bilo.

Procjena?

- Najkonstantniji je Darijo Srna! Neosporna je nogometna kvaliteta, postiže golove, stalni je član svoje momčadi, inače osvajač Kupa Uefe, kapetan je Šahtjora, u nacionalnoj momčadi ponaša se maksimalno pozitivno. Broj dva je Niko Kranjčar, tehnički savršen igrač, koji se vrlo dobro predstavio u najjačoj svjetskoj ligi. Broj tri je Ivica Olić...

Ivić ide dalje. Četvorka je rezervirana za Vedrana Ćorluku, peti je, unatoč svemu, Luka Modrić, za sve ono što je pokazao dok se nije ozlijedio. Ognjen Vukojević je šesti, jer igra kvalitetno i u dobrom klubu, sedmi je Joe Šimunić, koji igra odgovorno i dobro i u Hoffenheimu i reprezentaciji. Osmi je Eduardo, deveti Križanac, deseti Mandžukić. Tako je to posložio najveći nogometni autoritet u Hrvata.

Morales ili Ibričić?

Konzultirao sam i druge. Primjerice, Mladen Frančić će na prvu poziciju postaviti Niku Kranjčara zbog briljantnih utakmica u dresu Spursa, slijede Srna, Olić i Vukojević. No, na Frančićevoj listi ima i novih imena. Peti je Milan Badelj, a sedmi Dejan Lovren, dvojica Dinamovih nogometaša u usponu. Među deset najboljih postavio je i Nikicu Jelavića, centarfora Rapida, neusporedivo popularnijeg u Austriji nego u Hrvatskoj, što je česta sudbina hrvatskih igrača, a među deset odabranih su i Domagoj Vida i veteran Miljenko Mumlek...

Kako nismo birali najbolje igrače lige, izostali su možda i najupečatljiviji, Pedro Morales i Senijad Ibričić. Na žalost, potpuno je potonuo Anas Sharbini, uz Badelja vjerojatno i najtalentiraniji nogometaš domaće lige. Tako će se bitka izbornika voditi između Darija Srne, Nike Kranjčara i Ivice Olića. Prvi je donio Šahtjoru Kup Uefe, drugi drži Tottenham na trećoj poziciji, a Ivica Olić je udahnuo život Bayernu, koji je već bio na aparatima. I istisnuo iz prvog sastava Lucu Tonija te “nagovorio” čelnike bavarskog kluba da prodaju Lucasa Podolskog. On je jednostavno fenomen.

Zanima me mišljenje Večernjakova žirija. Hoće li ići linijom manjeg otpora i opredijeliti se za provjerene vrijednosti, koje iz objektivnih razloga nisu odigrale utakmice za pamćenje, ili će se otrgnuti iz kalupa i na pijedestal postaviti nova imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 04:45