IVAN BRLEKOVIĆ

'Glasovao sam protiv, Bilić je ostao dužnik'

Jedan od ministara Markovićeve vlade Ivan Brleković objašnjava zašto nije prihvatio izbornikovo izvješće o jednoj u konačnici gubitničkoj akciji te da je ostao pri tome da Biliću treba srezati plaću, a nagraditi ga za uspjeh
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Za ostanak Slavena Bilića na mjestu izbornika hrvatske nogometne reprezentacije glasovao je na sjednici IO-a i dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković, iako je njegov hitar korak na odlasku s “druženja” hrvatskih nogometnih eksperata sugerirao neslaganje s važnom odlukom za nacionalni nogomet.

Brleković napominje da se nije složio samo s izvještajem Bilića. Principijelan stoji uz, dodaje, notornu činjenicu da se Hrvatska nije plasirala na SP u JAR.

- Moj hitar odlazak sa sjednice IO-a posljedica je žurbe. S novinarima nisam zastao izmijeniti nekoliko riječi samo zbog dogovora na sjednici da će prva riječ prema javnosti ići s konferencije za novinare - obrazložio je Brleković, uz ispriku novinarima, što je, posebno uz naknadne riječi, ugasilo tinjajuću hipotezu o neslozi unutar IO-a.

- O svojim kolegama mislim sve najbolje. Oni su diskutirali, raspravljali... Da, dao sam glas da uvaženi gospodin Bilić ostane izbornik u sljedećem mandatu, stoga što me je gospodin Marković, kojega izuzetno cijenim, uvjerio da je to sa stručne strane najbolje za hrvatski nogomet. I ja to shvaćam kao popravni ispit za njega i stožer - prenio je djelomice razvoj događaja Brleković, upozoravajući da u svojoj principijelnosti nije odstupio od prije rečenog, što uključuje i činjenicu da ga Bilićev izvještaj o minulom radu nije raznježio.

- Može izgledati kontradiktorno to da sam glasovao za Bilića, ali ne i za izvještaj. Mogu vam to usporediti s izglasavanjem proračuna. Može izvještaj o proračunu za prethodnu godinu bili briljantan koliko hoćete, ali ostaje činjenica - dug. Tako i ovdje opravdanje može biti genijalno, ali mi se i dalje nisamo plasirali - ustvrdio je Brleković.

Sukladno tome, njemu nije “sjela” ni Bilićeva plaća. Nije za to da je se sreže na razinu premijerske ili predsjedničke, ali ni za to da se iznos naknade izborniku množi s pet ili šest u odnosu na plaće vlasti. Zapravo, dao bi Biliću sve što ima, ali u obliku stimulacije za ostvareni rezultat, kao nagradu za sljedeće pothvate, trijumf...

- Nemam ništa protiv iznosa, ali sam za to da se fiksni dio umanji, a varijabilni poveća. Pristojna plaća uz velikodušnu stimulaciju moj je izbor - zaključio je Brleković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 03:13