ODLUČENO JE

Domagoj Vida ostaje u Osijeku do ljeta 2010.

Najmanje 10 klubova, uključujući Dinamo, na 'repu' su kapetana Osijeka Vide
Osijek, 271009.Stadion Gradski vrt,1/8 Hrvatskog nogometnog kupa.NK Osijek-NK Inter. Domagoj Vida (Os) i Tomislav Ceraj ( 2,Int).Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Načelno, izuzimajući analize netom odigranih nogometnih utakmica, 'pressice' u Gradskom vrtu slabo su 'štivo'. Osim kad istinska zvijezda Prve HNL i kapetan NK Osijek Domagoj Vida ustvrdi kako i definitivno ostaje u Gradskom vrtu još jedan prijelazni rok.

Osijek je u subotu svladao Šibenik (3-0), akteri su rekli što misle ... Poveo se kasniji dijalog.

- Ostajem do ljeta u Osijeku. Ne žuri mi se nikuda počeo je, skoro sam od sebe Vida, a malo pošto je za svoj doprinos u posljednjoj utakmici rekao da je skroman, kako je unatoč činjenici igrača utakmice odigrao najlošiji susret polusezone.

Za oprostiti je ... Vjerojatno je dobio potres mozga u sudaru s ramenom protivničkog igrača.

- Zamantalo mi se malo, na trenutak nisam znao gdje sam, ali nadošao sam ... Čak sam počeo i bolje igrati nastavio je uz smijeh, aludirajući na činjenicu da je, pošto se ustao 'ranjen', dao loptu u prostor Barišiću za 2-0.

* Dakle, vi, klub i menadžer ste dogovorili ostanak u Osijeku najmanje do ljeta?

- Da. To je zaključak razgovora. Do ljeta '10. godine sam tu sigurno, a poslije utakmice sa Šibenikom u kupu još će se jednom razgovarati o produženju ugovora, koji traje do ljeta '11. Pa ćemo vidjeti hoću li i još produžiti, ili ne.

* Koji su to uopće klubovi o kojima govori vaš menadžer? Istaknuo je broj od 10 kolektiva.

- Jedino što znam je da su iz Liga petice. Drugo me, da budem iskren, i ne zanima. Tarzan (menadžer Ivan Cvjetković nap.a.) i klub mi ne govore ništa. Što je možda i bolje, jer tko zna kako bih reagirao. Možda bi mi udarilo u glavu. Ponavljam, zasada ionako ne idem nikamo.

* A Dinamo? Pretpostavka je da ste već od proljeća trebali trčati Maksimirom.

- Znam da me želi trener Kruno Jurčić. Prioritet je inozemstvo ... nije dovršio misao Vida.





Steinbrückner: Vida će biti hrvatski Terry

S 3 gola i 3 asistencije u polusezoni, iznošenjem lopte iz vlastitog 16-erca, nevjerojatnim osjećajem za prijetnju protivnika i odlučnim odlascima pred gol protivnika, dok mu leđa čuvaju vezni igrači, Domagoj Vida ponešto je atipičan stoper, igrač koji plijeni pozornost i najavljuje velike stvari. Iako se trener Osijeka Tomislav Steinbrückner, prema vlastitom priznanju, ne slaže svaki puta s Vidinim idejama, prešutno dozvoljava slobodu stoperu u igri, a osvjedočen ispravnošću njegovih poteza.

Do inauguracije Steinbrücknera, Vida je igrao na mjestu desnog beka, ponekad kao zadnji vezni, ali svoj maksimum počeo davati upravo u novije vrijeme s pozicije stopera. Svojedobno je izbornik U-21 reprezentacije znao navodno pitati bivšeg trenera Iliju Lončarevića što mu igra Vida, da mi 'brk' uzvratio desnog beka, i ne baš dobro.

- Znam ga još od pionira, kao dijete. Igrao je tada kod mene, i bio stoper, počeo je 'Štaco'.

- Pokazao je da može biti bek, vezni ... napokon, u reprezentaciji je odličan kao desni bočni. Pa čak smo mu i mi ponešto mijenjali poziciju u svrhu prodaje pred jednim njemačkim kupcem, a kako bi pokazali da on može igrati na više mjesta. Međutim, on je meni stoper. Ima i dugačak korak, izlazi, prijeti, odlazi prema gore, često je ispred protivnika, nastavio je trener Osijeka, dodajući da mu se čini kako Vida prerasta okvire HNL-a.

- On ima tek 20 godina, ali 100-tinjak utakmica u Prvoj HNL i više iskustva nego brojni drugi igrači. Njegova je putanja uzlazna, a može samo dobiti još čvrstine i izdržljivosti. Igra konstantno. Ne znam je li prerastao ligu, ali bez problema može ući u velike klubove i stati uz vrhunske igrače današnjice. Spreman je za najveće klubove, uskoro i A reprezentaciju.

Upitan da ga usporedi s bilo kojim igračem hrvatskih prostora, a za kojeg je nacija u prošlosti digla 'palac gore', Steinbrückner se zamislio. I nije našao ...

- Štimac nije imao tu lakoću koraka i hitrinu. Zajec je iznosio loptu, ali nije igrao glavom. Moram preko granice ... Vida je naš Terry. Vida će biti naš Terry, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 01:24