SUROVI KAPITALIZAM

Broj dionica u ovoj igri vrijedi više od navijačkih glasova

 Ante Čizmić / Cropix

Hajdukovi mali dioničari, regrutirani ponajprije iz navijačkih redova, na nedjeljnoj skupštini upoznali su se sa surovim kapitalizmom. I oni koji su dojučer gajili nekakve iluzije da njihov glas može promijeniti stvari morali su se pomiriti s činjenicom da krupni kapital diktira sve.

Hajduk je danas u većinskom vlasništvu Grada Splita kojeg zastupa gradonačelnik Željko Kerum i on je taj koji će postavljati svoje ljude i odlučivati o sudbini splitskog nogometnog kluba.

A što je onda donijela ova skupština? Prvi je dojam da je bilo puno vike, a nizašto. Torcida je dobila prigodu da se čuje njihov glas, svoje su zahtjeve vrlo dobro artikulirali, njihovi govornici bili su koncizni i konkretni, nerijetko duhoviti, ali u konačnici bili su preglasani.

Iako su u dvorani brojniji bili oni dioničari koji su glasali protiv, njihov broj glasova u ukupnom zbroju bio je zanemariv. Kerumov listić nosio je 300.928 glasova ili 56 posto od ukupnog broja dionica tako da su navijači ostali samo glasna kulisa ove skupštine.

Nogometnim rječnikom rečeno - Torcida je igrala za raju, lepršavo i lucidno, ali pobjedu je na kraju s uvjeljivim rezultatom odnio Kerum. I to je tako kad se radi o dioničkim društvima. Tko ima novac taj i odlučuje.

Sviđalo se to nekome ili ne, Kerum je voljom građana Splita dobio izbore, od Gradskog vijeća dobio je mandat da upravlja Hajdukom, na čelo kluba stavio je svog čovjeka od povjerenja Joška Svagušu, a u Nadzorni odbor zeta Petroslava Sapunara i društvo koje čine njegovi intimusi i poslovni suradnici. Na Kerumovu stranu stali su i krupni dioničari, Jako Andabak, Ivan Rimac i Tomislav Mamić. Oni su kupili dionice i oni danas drže Hajduk u svojim rukama.

Na ovakvu podjelu uloga Kerum ima legitimno pravo, a je li to pravi potez i hoće li koristiti Hajduku to će pokazati vrijeme.

Torcidino inzistiranje na stručnosti, a ne podobnosti sigurno će se nastaviti. Iako su u svoju borbu unijeli mnogo žara i energije, ostaje dojam da je Kerum taktički nadigrao “torcidaše”. Obećao im je i mjesto u NO, i to da će razgovarati o ugrađivanju Kodeksa u Statut Hajduka, ali nije precizirao kad će se to dogoditi. Do nove skupštine može proći i godina dana, a dotad Kerum i njegovo društvo ostaju u sedlu i jašu dalje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:53