TURCI PROTIV TURAKA

NOVA TV PROTIV RTL-A Sapunica ‘Sila’ uspjela zgaziti ‘Sulejmana’

Sila” je pregazila “Sulejmana Veličanstvenog”. U okršaju turskih sapunica što se u udarnom večernjem terminu prikazuju na Novoj TV i RTL Televiziji, u novoj 2013. godini priča o zarobljenici svijeta u kojem vlada tradicija do nogu je potukla onu o velikom turskom osvajaču i njegovu haremu.

Ljubavna priča

Podaci o gledanosti kažu da je u nedjelju, na dan kad se “Sulejman” nakon trotjedne stanke u emitiranju vratio na televizijske ekrane, ta serija privukla 580.000 gledatelja, odnosno 13,9 posto. Istodobno “Silu” je u nedjelju pratilo 17,2 posto ili 740.000 gledatelja. Dan kasnije, u ponedjeljak, situacija je bila još gora po “Sulejmana”. Tog je dana zbivanja u haremu i pripremanje za veliki ratni pohod na istok gledalo 11,6 posto, odnosno 483.000 gledatelja, dok je Silino nadmudrivanje s Boran-agom pratilo 17,3 posto, to jest 741.000 gledatelja.

Dobar tajming

Tajna uspjeha “Sile”, osim napete priče, svakako je i u dobro osmišljenom startu ovog serijala. Ta se serija, naime, počela prikazivati na prvi dan 2013. godine, u vrijeme kad su na godišnjem odmoru bili i “Sulejman”, i “Ruža”, i “Lara”. Publika, kojoj je već bila puna kapa bezbrojnih repriza božićnih i novogodišnjih filmova, gladno se bacila na nešto novo, a kako su se na ostalim televizijama i dalje redale reprize, na “Sili” su i ostali.

Nije to ništa novo, jer slična se priča dogodila i kad je svojedobno RTL u kolovozu (mjesecu u kojem se, kao, ne gleda televizija) startao sa serijom “1001 noć”. Mjesec dana kasnije, kada je konkurencija izašla sa svojim jesenskim šemama, nitko više nije mogao zasjeniti Onura i Šeherezadu.

Hrvatske sapunice

Uz to, na Novoj TV uz “Silu” ne prikazuju maratonske reklamne blokove, što je, sudeći po gledanosti, publika, pogotovo oni stariji od pedeset i pet godina, itekako znala nagraditi.

Domaća serija RTL Televizije “Ruža vjetrova” na male se ekrane vratila 7. siječnja. Prosječna gledanost prošlog tjedna (serija se emitira od ponedjeljka do četvrtka) bila je 7,8 posto ili 325.000 gledatelja u totalu populacije.

Novi konkurenti

U ponedjeljak, 14. siječnja, gledanost je bila 7,5 posto (314.000 gledatelja). Prosječna gledanost “Larina izbora”, serije Nove TV u zadnjem tjednu prikazivanja u prosincu bila je 14,8 posto ili 617.000 gledatelja.

Od idućeg tjedan “Sila” će se prikazivati u istom terminu kada se emitira “Ruža vjetrova”,a sa “Sulejmanom” snage će odmjeriti “Larin izbor”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 21:08