SAMO ZA 'STUDIO'

NATALI DIZDAR ZA JUTARNJI 'Otkad nisam u vezi vodim dinamičan i uzbudljiv život'

Pjevačica i socijalna pedagoginja Natali Dizdar, koja upravo snima svoj novi album, govori o novim singlovima, životu nakon prekida ljubavne veze, strasti prema putovanjima te otkriva kako najbitnije odluke u životu donosi na temelju vlastite intuicije.
Zagreb, 060514.Kaptol centar.Ducan namjestaja Et Cetera.Na fotografiji: Pjevacica Natali Dizdar.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

Imala je atipičan i neobičan put kojim se nametnula široj publici, mnogi će reći da je pomalo svoja, karakterno nepredvidljiva i drukčija od drugih. Ona se pak ne zamara previše time tko će i što o njoj privatno misliti, živi život koji je veseli, posvećena je glazbi i stvarima koje je zabavljaju i čine sretnom.

Natali Dizdar, Zadranka s prebivalištem u Zagrebu, trenutačno dane provodi u tonskom studiju, marljivo sklada, vježba, priprema se za sljedeće nastupe. Jedan od glazbenih pravaca koji neizmjerno voli je jazz. Naoko se čini da sve više koketira s njime iako je odavno svrstana među pop-pjevačice.

- Ljubav prema jazzu postoji još od tinejdžerskih dana, a sve je počelo nakon što sam pročitala autobiografiju Billie Holiday, tako da sam od početka karijere uvijek negdje koketirala s jazzom u različitim formama, od trija, do Big banda… A na prvom albumu je čak bonus track, jazz standard ‘Sophisticated lady’ koju smo tada snimili za jazz festival.

Važna suradnja

Arsen Dedić za Natali je napisao jedan od najvećih hitova u karijeri. Nakon pjesme “Zamijenit ću te gorim”, nastavljate li suradnju, pitali smo pjevačicu:

- Pa voljela bih da se u budućnosti dogodi još jedna pjesma kao što je ‘Zamijenit ću te gorim’, koja je već postala svojevrstan klasik. Volim Arsenovu poeziju i mislim da smo dobar spoj tako da ništa nije isključeno - rekla je.

Govoreći o Arsenu i njihovoj suradnji Natali će priznati da se zapravo vrlo rijetko sretnu, a obično je to na nekim događanjima ili dodjelama nagrada.

- A tako smo se zapravo i upoznali, baš u trenutku kad je mojoj ekipi nedostajala pjesma na albumu.

Zgodna pjevačica trenutačno dane provodi u studiju jer priprema pjesme za novi album.

- Trenutačno smo u fazi ulaska u studio, imamo dva potencijalna singla, a koji će prvi izaći, znat ću tek kad se sve snimi i uskladi dobar tajming. Pjesma koju snimamo prvu zove se ‘Iluzionist’, glazbu sam pisala ja, u suradnji s mojim gitaristom Vladom Mirčetom, a tekst je napisao pjesnik iz Kraljeva Dejan Aleksić. Za drugu pjesmu još dovršavamo tekst - rekla je pjevačica.

Neplanirani odlasci

Natali je publici poznata i po ljubavi prema putovanjima. Pitamo je kako se u tim prilikama ponaša, budi li se u njoj pustolov ili je klasičan turist koji voli razgledavati znamenitosti, muzeje…

- Definitivno nisam klasičan turist, najdraže mi je kad negdje dođem samo prošetati nekoliko dana i doživjeti grad ili mjesto iz svoje perspektive. Ponekad odem u muzej ili vidim neku znamenitost ako imam više vremena, ali najčešće je to ipak ako putujem s nekim pa me nagovore. Osobno volim putovati neplanski i spontano tako da sam uvijek u vlastitom aranžmanu - otkriva nam svoje putešestvije od kojih je posljednja bila Irska. Odlučila je da će mjesec, dva mirovati i da neće ići izvan Hrvatske.

- Irsku bih preporučila svakome tko nije bio u toj zemlji. Bila sam u Dublinu nekoliko dana, nakon čega sam unajmila automobil i prošla cijeli sjeverni i zapadni dio otoka. Iskreno, nije bilo baš najjednostavnije voziti lijevom stranom ceste, ali je na kraju sve ispalo zanimljivo jer sam prošla sve top-destinacije bez susreta s grupama turista. Sve u miru i tišini - kaže Natali i odaje da putuje od ušteđevine koju joj nije žao trošiti na male gušte.

O majčinstvu...

Budući da se jedno vrijeme redovito u medijima pisalo o Natalinoj udaji, pri čemu se posebno isticala želja za majčinstvom, pjevačica nevoljko govori o toj tematici.

- Nisam nikad pričala o majčinstvu osim na ovaj način, kad bi mi postavili pitanje, a zatim bi ono završilo u naslovu članka. To je razlog zbog kojeg to radije dalje ne bih komentirala.

Ovo ljeto, u kolovozu, odjeknula je vijest da je pjevačica prekinula dugogodišnju vezu. Je li joj ta činjenica promijenila život?

- Mislim da vodim dinamičan život tako da sam uvijek u promjenama i novim situacijama. Nemam model svakodnevice, ljeti se obično budim ranije i volim cijeli dan provesti na plaži čitajući knjigu i slušajući muziku, a kako sam hiperaktivan tip, uvijek sam uključena u neku sportsku aktivnost. Ako sam slobodna taj dan, volim jutarnje kave i ritual oko doručka. Na večer mi je najdraže otići s prijateljicom na pivu. Zima je malo ljenija, a kako smo trenutačno ušli u studio zbog snimanja novog singla, većinom mi se aktivnosti vežu uz posao i glazbu - opisuje.

Vezana za obitelj

Natali nikad nije krila da bi se voljela okušati i u inozemnim vodama, ali, iskreno kaže, nema ideju što bi trebala poduzeti i kako.

- U ovom poslu nema pravila. Mislim da se takve stvari događaju spontano - mišljenja je.

Zato previše ne razmišlja o budućnosti.

- Nema smisla razmišljati o nečemu što će biti za deset godina. Voljela bih da se sve nastavi kretati u dosadašnjem smjeru, a volim i iznenađenja.

Natali će reći da drži do mišljenja drugih, no ipak voli samostalno presuditi ako je riječ o nečemu važnom.

- Kad donosim odluke, a posebno one važne, volim se savjetovati s bliskim ljudima do čijeg mi je mišljenja stalo, no na kraju uvijek napravim i odlučim po vlastitom osjećaju - kaže glazbenica koja slobodno vrijeme voli provoditi uz dobru glazbu, putovanja, knjigu ili film.

- Tu su neizostavni treninzi i druženja s prijateljima, a najljepše mi je kad dan provedem u prirodi, bez mobitela i tehnologije.

Natali drži do svoje obitelji. U Zadru je odrastala s bratom Filipom koji je na neki način krenuo njezinim stopama. A sestra o njemu ima samo riječi hvale.

- Filip je svoj i osim glazbe koja nam je poveznica, krećemo se vrlo različitim putovima. Osim što piše pjesme, on pjeva i svira, fotografira i snima spotove, predaje produkciju na Glazbenoj akademiji. Iz toga svega se može zaključiti da je svestran. Mislim da je talentiran i uspješan u tome što radi i ono najvažnije, da ga sve to ispunjava. Sretna sam zbog njega i ponosna, naravno.

Ambicije u karijeri

Koliko se danas može živjeti od umjetnosti, govori nam iz svog osobnog iskustva ova profesorica socijalne pedagogije.

- Živim od glazbe, ali ne mogu reći da je to lako ili jednostavno. Mnogi talentirani glazbenici u Hrvatskoj si to na žalost ne mogu priuštiti, a ima i onih koji nemaju baš nikakvu poveznicu s umjetnosti. No, svejedno se bave glazbom i žive od nje, odnosno od površnih efekata koje donosi slava, a novac im je glavni pokretač za sve što rade - smatra Natali i glasno razmišlja čime bi se eventualno još mogla baviti.

- Mogla bih se možda baviti nečim paralelno s glazbom, ali ne vjerujem da ću se ikada odvojiti od glazbe jer sam jednostavno previše vezana uz nju.

Prevelikih želja za sebe i svoju karijeru, kaže, nema.

- Voljela bih dovršiti snimanje novih pjesama u studiju i odraditi još jedan dobar koncert pred zagrebačkom publikom.

Pisanje pjesama

Pričajući o mladim glazbenim talentima, kaže, uvijek je otvorena za dobar savjet ili mišljenje.

- Uvijek ću rado podijeliti s drugima svoje iskustvo, ali ne znam na koji bih drugi način mogla pomoći konkretno - kaže i napominje da se sada, prvi put u karijeri, ozbiljno posvetila pisanju pjesama.

- Inspiracija su mi posebni životni trenuci, osoba, nešto što me pokreće… Nemam rituale, najčešće snimim melodiju koja mi se vrti po glavi pa onda to razradim u mini studiju kod svoga gitarista Vlade Mirčete - zaključila je Natali Dizdar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 03:53