NAJVEĆA PREDSTAVA NA SVIJETU

Kako je od jednog vjenčanja stvorena globalna opsesija: Moć fantazije u kojoj svatko može biti princeza

ZAGREB -

U petak, 29. travnja, kraljevsko vjenčanje u londonskoj Westiminsterskoj opatiji prenosit će uživo 8000 televizijskih ekipa s najpoznatijim voditeljima svijeta, uključujući i vremešnu Barbaru Walters.

Veleposlanički zadatak

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt sa suprugom u hotelu Esplanade u Zagrebu organizira domjenak na kojem će uzvanici pratiti kraljevsko vjenčanje u svečanom ugođaju, što će vjerojatno učiniti i mnoga druga britanska veleposlanstva po svijetu. Kamere će biti postavljene po čitavoj crkvi i njezinu središnjem brodu, kroz koji će pučanka Kate Middleton (29) hodati do oltara, gdje će je čekati princ William (punim imenom William Arthur Philip Louis od Walesa, 28).

Nekoliko kamera bit će skriveno i u cvijeću oko oltara kako TV gledatelji ne bi propustili ni najsitniji treptaj oka, suzu, dodir ruke, a o čipki vjenčanice - najstrožoj državnoj tajni o kojoj baš ništa nije procurilo u medije osim brojnih neisitina - da i ne govorimo…

‘Kraljevsko vjenčanje je kraljevsko sr…e’, oglasio se nedavno Boston Globe, prvi ‘disident’, otpadnik, buntovnik među velikim novinama. Novinarka Globea zavapila je: ‘Bože, spasi me od kraljice i njezina potomstva.

A naročito od vjenčanja stoljeća’. Kaže da razumije zašto Englezi raspiruju tu masovnu histeriju, no kako su se Amerikanci, koji su podigli revoluciju da se riješe engleskog monarha, ulovili u zamku ‘najveće predstave na svijetu’, nije joj jasno. Kao da nemaju dovoljno svojih reality zvijezda o čijim tangama tabloidi mogu beskrajno izvještavati, što će im Kate, odnedavno pretvorena u uznositu Catherine, pita se novinarka Yvonne Abraham.

Princeza iz puka

U Financial Timesu Diane Reay, profesorica na Cambridgeu, melodramatično objašnjava da je ‘kraljevsko vjenčanje moćna fantazija koja nas sve pokreće idejom da baš svatko može postati princeza, da je Pepeljuga istinita, da se svi možemo slobodno uspinjati po društvenoj i ekonomskoj ljestvici’. Naime, mediji su se razmahali pričom o nekom Kateinom šuknudjedu po majci koji je bio ‘obični rudar’.

No, otada je prošlo gotovo jednako vremena kao od američke revolucije, a i ideja da baš svi možemo postati princeze ponešto je sumnjiva - prije toga naši bi roditelji morali postati milijunaši i platiti nam školovanje u privatnim gimnazijama i na elitnom, najstarijem škotskom sveučilištu St. Andrews, poznatom i kao ‘golfersko sveučilište’, gdje su se Kate i William upoznali.

Osim toga, britanska kraljevska vjenčanja već odavno nisu bajke za čitatelje svjetske žute štampe. Razvod Williamovih roditelja, princeze Diane i princa Charlesa, razotkrio je uskogrudost, bešćutnost, hladnoću mnogih članova kraljevske, disfunkcionalne obitelji, a nimalo se ljepše nije razvodio ni Williamov stric, princ Andrew

Njegova sirota bivša žena, Fergie, majka Williamovih sestrični, princezica Beatrice i Eugenie, do danas se nije oporavila od uvrede zato što je bivša svekrva, kraljica Elizabeta, nije pozvala na vjenčanje 21. stoljeća.

Gdje će putovati

Navodno je upravo William bio majčino rame za plakanje, jedina osoba od povjerenja kad je Lady Di bila najnesretnija jer je Charles ne voli te je vara sa starom, ružnom Camillom.

Dok je plakala zaključana u kupaonici, dječak joj je ispod vrata gurao papirnate maramice kako bi joj pokazao da je uz nju, kaže jedna od kraljevskih legendi. Postao je povučen, skroman, ozbiljan, odan - s Kate, koja je od njega starija pola godine, hoda i živi uz povremene, normalne, ‘pučke’ prekide već 10 godina. Princ Harry, Williamov brat, rekao je za jedne novine da bi William zasigurno više volio skromno, privatno vjenčanje i dodao s kraljevskim mirom: ‘No, ono smo što jesmo’.

Kraljica majka, Williamova prabaka, supruga mucavoga kralja Georgea VI., i u filmu ‘Kraljev govor’ izrekla je svoju čuvenu sintagmu ‘ova naša nepodnošljiva privilegija’, što su kao stav o svom položaju preuzeli i kraljica Elizabeta i skromni princ William, koji će se nakon bračnog putovanja na skriveno odredište vratiti sa svojom mladom ženom na farmu koju iznajmljuje za 750 funti mjesečno. Katein uspon na društvenoj ljestvici s bogataškog imanja do kraljevske palače zasad je zaustavljen.

Čista kao rosa

Kate ionako voli medijima pokazivati da je ‘narodna princeza’, poput Williamove majke, da će biti njezina dostojna nasljednica. Potrepštine za bračno putovanje kupovala je javno, dok su je snimali paparazzi, u najjeftinijim trgovinama poput lanca Whistles.

Kate uz Burberry, Issu i druge engleske modne brandove često nosi ‘pučki’ Topshop, američku Banana Republic, nekad je čak radila kao buyer za modne detalje jeftinog lanca Jigsaw. No, Kate nipošto nije Diana. Kad se princeza Diana vjenčala u katedrali Svetog Pavla prije 30 godina, bila je veoma mlada (20 godina), navodno ‘čista kao rosa’, bijela vjenčanica pristajala joj je u svakom smislu, pa i onom najtradicionalnijem, religioznom. Bila je sramežljiva, istinski ganuta i sretna na dan svog vjenčanja, kao junakinje Jane Austen

Osim toga, budimo realni, imala je prirođeni osjećaj za stil, koji će Kate teško pronaći uz svoje opsesivno kupovanje gomile jeftinih komada odjeće.

Planetarna histerija

Odakle onda ova planetarna histerija? Nešto majčina vilinskog praha palo je i na Williama, kojeg mediji vole kao dobrog, odanog sina nesretne princeze.

No, to nipošto ne bi bilo dovoljno za dvije milijarde TV gledatelja. Trebala se podići čitava medijska i PR mašinerija Velike Britanije i mjesecima graditi uspjeh i veličinu projekta ‘kraljevsko vjenčanje 21. stoljeća’. Jer, kao što kaže jedna američka poslovica, ništa tako ne pomaže uspjehu kao uspjeh sam. Pankeri Sex Pistolsi bolje su od svih engleskih fenomenologa medija i svakodnevice objasnili značenje kraljevske obitelji za Veliku Britaniju: ‘Bože, čuvaj kraljicu, turisti su lova’…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 10:55