DARVINISTIČKA POZADINA

New Scientist otkriva: Osvojila ga je bistrim umom, jagodicama, dobrim nogama i energičnošću

Trijumf ženske inteligencije razmnožavanja nad manjkavim funkcijama mozga muških sisavaca - kolebljivost, samozadovoljstvo i lijenost

ZAGREB - Kate Middleton predstavlja trijumf ženske inteligencije razmnožavanja nad manjkavim funkcijama mozga muških sisavaca kao što su samozadovoljstvo, kolebljivost i lijenost, tvrdi poznati američki evolucijski psiholog Geoffrey Miller sa sveučilišta New Mexico u Albuquerqueu i autor knjige “Mating Mind” o tome kako je seksualna selekcija oblikovala ljudsku mentalnu evoluciju.

Aktivna uloga žene

Miller je nedavno za poznati popularno-znanstveni časopis New Scientist analizirao evolucijsku strategiju kojom je Kate osvojila Williama.

- Kate Middleton simbolizira aktivnu ulogu koju su žene imale tijekom ljudske evolucije ne samo zahvaljujući svojoj moći u izboru partnera, nego i pridobivanjem muškaraca da im posvete vrijeme, energiju, zaštitu potomstva te, u novije doba, i novac - objasnio je Miller koji smatra da Kateino postignuće zaslužuje priznanje.

- Mediji hvale ženske uzore za svaki oblik pameti, primjerice Oprah Winfrey za emocionalnu inteligenciju, Hillary Clinton za političku inteligenciju, Meryl Streep za glumačku inteligenciju... No, postignuća poput Kateina marginalizirana su 70-ih godina kada je feministički pokret doveo u pitanje legitimnost žena čija je pamet usmjerena na rješavanje problema nalaženja dugotrajnog partnera.

Trenirana od djetinjstva

Pronalaženje partnera visokih vrijednosti, što je bila najvažnija primjena ženske pameti tijekom povijesti i u brojnim kulturama, obezvrijeđeno je - smatra Miller koji je pažljivo proučio razvojni put Kate Middleton.

Kada je Kate imala pet godina, njezina je majka pokrenula biznis organizacije dječjih rođendana na kojima su često lajtmotivi bili romantične teme iz kraljevskog života. Kao tinejdžerica, Kate je spoznala da njezine prijateljice na zidovima soba imaju postere princa Williama. Naposljetku, Kate i William su se upoznali na sveučilištu St. Andrews u Škotskoj dok su oboje pohađali ista predavanja iz povijesti umjetnosti.

Svjesna da St. Andrews obiluje mladim ženama zainteresiranim za Williama, od kojih su neke bile ljepše, a neke pametnije od nje, Kate je zadržala standardno ponašanje koje ženke primata primjenjuju kod nemirnih mužjaka. Provodili su mnogo vremena zajedno i često se šalili, a zatim su postali cimeri i na kraju ljubavnici.

Završni udarac

No, ni nakon nekoliko godina zajedničkog života Kate nije imala jamstvo da su Williamove namjere ozbiljne. Milijuni žena u Velikoj Britaniji dijelili su njezinu frustraciju. Kate Middleton naposljetku se odlučila za (privremeni) prekid veze, počela nositi zavodljive minice te izlaziti s prijateljicama. Strategija izazivanja prinčeve ljubomore se isplatila i Kate je naposljetku na romantičnom putovanju u Keniji dobila zaručnički prsten od safira.

- Nakon mnogo peripetija Kate je osvojila ultimativnu biološku nagradu: mogućnost da svoje gene prenese budućem kralju - ustvrdio je Miller. Slično vrijedi i za Williama.

- Dobri geni, a ne plava krv pomogli su Kate da osvoji svog muškarca. Osvojila ga je dobrim nogama, jagodicama na licu, bistrim umom i energičnošću - rekao je Miller koji smatra da je William princ ne samo po podrijetlu.

- Katein princ predstavlja dobar ulov. On ne donosi samo status i blagostanje: on, također, posjeduje dobre gene koji ih predodređuju da njihova zajednica bude biološki plodna. William je visok, lijepo građen i zgodan. Posjeduje mnoge kvalitete koje žene traže od muškaraca. Suosjeća s drugim ljudima. Velikodušan je i pomaže niz dobrotvornih ustanova i zaklada. Što bi više djevojka mogla poželjeti - zaključio je Miller.

Kraljevske obitelji prate loši geni, ali je ovaj princ dobar ulov

- Iako je kraljevsko vjenčanje pri dnu ljestvice prioriteta na Oxfordu, jedan college danas organizira ‘Royal Wedding’, zabavu gdje je dress code toalete, frakovi, šesiri, krune i slično. Naravno, nitko ne uzima ništa od toga za ozbiljno, nego više kao prilliku za zabavu - rekao nam je Igor Mikloušić (26), evolucijski psiholog iz Instituta “Ivo Pilar”, koji je trenutačno na znanstvenom usavršavanju na poznatom sveučilištu Oxford. Za Jutarnji je komentirao darvinističku pozadinu vjenčanja.

Evolucijski gledano, je li Kate Middleton uistinu trijumf ženske inteligencije u izboru partnera?

- Očito je da je princ William ‘dobar ulov’. Unatoč tendenciji kraljevskih obitelji da ih prate loši geni zbog slabog osvježavanja genetskog poola, mladi princ ne može se staviti u tu kategoriju.

Evolucijski gledano, princ William iskazuje osobine poželjnog partnera za većinu žena, kako dugoročno tako i kratkoročno: dobro obrazovan, discipliniran kroz vojnu obuku, pilot je helikoptera za spašavanje, ističe se dobrotvornim radom.

Princ zadovoljava većinu karakteristika koje su važne pri odabiru partnera, a to su dobrota i razumijevanje, uzbudljiva ličnost, inteligencija, dobro zdravlje, ambicioznost i poduzetnost, fizička atraktivnost, status i financijska sigurnost.

Što je s mladenkom?

- I buduća princeza je tu ulov te zadovoljava sve navedene kriterije. No, njihov redoslijed i važnost su s muškog stajališta malo drugačiji. Primjerice, muškarci prvo primjećuju i procjenjuju izgled, slatko lice, lijep ten, velike oči i vitko tijelo.

Koje su strategije i muškaraca i žena u izboru partnera?

- Muškarci stavljaju veći naglasak na fizički izgled, pokazuju tendenciju izbora mlađih partnerica i skloniji su smanjivati kriterije za ulazak u kratkoročne spolne odnose.

Ženama su važnije osobine ličnosti poput pouzdanosti i stabilnosti, ambicioznosti, inteligencije, društvenog statusa i dobrih financijskih izgleda te znakova odanosti i ljubavi. I fizički izgled je bitan, posebice kod kratkoročnih veza gdje se, za razliku od muškaraca, ženama podižu standardi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:42