KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
ZANIMLJIVI PODACI

Dinamo je proizveo osam igrača na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a doprinos je dao i Hajduk

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) je napravio je analizu "korijena" igrača na SP-u
Piše: Andro PolićObjavljeno: 08. prosinac 2022. 16:31

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) napravio je analizu "korijena" igrača na Svjetskom prvenstvu u Kataru, odnosno, analizu koji su klubovi najzastupljeniji u razvoju igrača na Mundijalu. Kao i uvijek, na visokim mjestima raznih ljestvica razvoja igrača, dobro kotira i hrvatski prvak Dinamo, a na jednoj se spominje i Hajduk.

Najviše tablica izrađeno je vezano uz klubove u kojima su igrači proveli minimalno tri godine u dobi između 15. i 21. rođendana, odnosno, u takozvanim "trening klubovima", a na četvrtom mjestu našli su se "modri" s osam igrača. Prvo mjesto zauzeo je Ajax, a Dinamo je na diobi četvrtog mjesta uz lisabonski Sporting i ekvadorski Independiente.

CIES je sve igrače na svjetskoj smotri podijelio na dvije polovice - "mladih" i "starih" - kako bi se usporedila različita razdoblja u klupskoj akademiji, a među osam igrača koji su stasali u Dinamu, po četiri spada i u jednu i u drugu kategoriju. Zagrebački klub tako je "proizveo" sedam igrača za hrvatsku reprezentaciju, a "trening klub" u Maksimiru pronašao je i Španjolac Dani Olmo. S druge strane, Hajduk je bio "trening klub" za tri igrača koja pripadaju u kategoriju "starijih" izdanaka.

U kategoriji službenih utakmica i minuta odigranih u klubu do 23. rođendana, Dinamo je zauzeo 10. mjesto na ljestvici, a ispred njega našla su se vrlo ugledna imena. Listu predvodi ponovno Ajax, a slijede redom: Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Monaco, Borussia (Dortmund), Bayern, Basel i Marseille.

Na katarskom Mundijalu 15 igrača je do 23. rođendana u dresu Dinama odigralo ukupno 846 utakmica, u prijevodu, 62.692 minute. Na istoj listi dobro kotira i HNL, koji se smjestio na 12. mjesto prema minutama igrača do 23. rođendana. S hrvatskih travnjaka izašlo je ukupno 25 igrača na aktualnom Svjetskom prvenstvu, koji su nastupali (a neki još uvijek nastupaju) za pet različitih reprezentacija, a ukupno su odigrali 1711 utakmica u HNL-u. Na prva četiri mjesta su Bundesliga, La Liga, Premier liga i Ligue 1, dok je Serie A tek na osmom mjestu.

Linker
28. travanj 2024 16:57