TOM DUBRAVEC Cropix
OBRAĆANJE MEDIJIMA

Lovren: Neka Brazilci slobodno plešu, a Gvardiol je daleko bolji nego ja kada sam imao 20 godina!

Na pressici se pojavio i Mateo Kovačić, i to s masnicama po licu. Objasnio je otkud mu...
Piše: Sportske novosti/Dražen AntolićObjavljeno: 07. prosinac 2022. 16:07

Hrvatska će u petak u 16 sati igrati četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Protivnik je Brazil, a tu utakmicu su najavili Dejan Lovren i Mateo Kovačić.

Dejan Lovren i Joško Gvardiol standardan su stoperski dvojac na Svjetskom prvenstvu. Odigrao je sve četiri utakmice po 90 minuta, u prosjeku je bio dobar, nekad i odličan. Prethodnu press konferenciju napustio je mrzovoljan nakon pitanja je li mu ovo zadnje Svjetsko prvenstvo i bili možebitno neigranje brzalo njegov odlazak. Sada je rekao:

"Nisam se naljutio, možda sam prihvatio to pitanje krivo pa sam odgovorio možda neprimjereno."

Igrom koju je ponudio mora biti zadovoljan jer komplimente mu daju i raniji kritičari. Na to je rekao:

"Zadovoljan sam sa svojom ekipom, to prije svega. Ne osvrćem se na kritike. Sam sebi sam najveći kritičar, ne mora mi nitko drugi objašnjavati igram li loše ili dobro. Bitno da je momčad zdrava i trenutačno vesela. Idemo dalje."

O četvrtfinalu s Brazilom je kazao:

"Brazil je favorit, ima dvije jake ekipe po kvaliteti igrača, mogu promijeniti ritam utakmice. Nemamo problema s time što su oni favoriti, cijenimo i poštujemo svakoga i tako ćemo se pokazati na terenu."

Lovren je u reprezentaciji debitirao s Katarom 2009. godine, tada su igrali Križanac, Robert Kovač i Šimunić. Sad je on u toj ulozi senatora.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kako gleda na Gvardiola i kakav mu savjet može dati?

"Sad sam u ulozi starijeg igrača. Kao klinac pratio sam korak spomenutih i drugih stopera, gledao sam sve što rade, i naravno upijao što su mi govorili. Možda su oni malo bili žustriji prema meni, sad ja pokušavam pričati s Joškom koliko je moguće. Samo mu pozitivne savjete davati. Sluša, upija, daleko je ispred nego što sam ja bio sa 20 godina. Ima ogromnu kvalitetu koju je pokazao na SP-u i prije toga. Nije čudno što se svi klubovi zanimaju za njega. Nadam se da će za petnaestak godina pričati da sam mu ja davao savjete."

Je li mu od lanjske pobjede u Splitu nad Rusijom i plasmana u Katar do ovog SP-a bilo najteže razdoblje u životu što se tiče reprezentacije? Dugo je bio ozlijeđen.

"Bio sam iznimno frustriran. Nisam mogao pomoći, a volio sam biti ovdje, dati sve od sebe. Uspio sam to svladati, borio sam se sam sa sobom. Bilo je teško psihički. Vjerovao sam da ću se vratiti. Tko zna zašto je to bilo tako. Iza takvih stvari postoje razlozi, saznat ćemo pozitivni ili negativni."

Kako zaustaviti Brazil?

"To mora učiniti svih jedanaest igrača. Tko god bude igrao. Imaju opasnu ekipu, individualno su fantastični, mi smo spremni za borbu."

Je li što naučio portugalski jezik od suigrača Brazilaca?

"Dosta razumijem jer svugdje gdje sam igrao imao sam prijatelje Brazilce."

Jeste li razgovarali s kime od Brazilaca pred ovu utakmicu i kako gledate na njihov ples kod proslave gola? Je li to nedostatak respekta kako neki kažu ili se ne slažete s time?

"Čuo sam se sa svima osim s onima s kojima igram za dva dana. Svi su mi zaželjeli sreću. Nadam se da ćemo i nakon utakmice biti u dobrim odnosima. Što se tiče plesa, mogu raditi što hoće, ne vidim da u tome nema respekta. Brazilci su se rodili i žive uz pjesmu, znam kako dišu i ne vidim ništa loše u tome. Naravno, sve ima svoju granicu."

Je li tješio Minamina s kojim je igrao u Liverpoolu?

"Igrao sam s Minaminom i mogu reći da je fantastičan igrač i dečko. Na kraju utakmice se nismo uspjeli vidjeti. Čestitao mi je porukom i zaželio svu sreću da uspijemo osvojiti SP. To dovoljno govori o njemu. To što je promašio penal, pa i najveći su promašivali. Svatko bi htio zabiti gol, ali pita se nešto i vratara. Taki neka samo nastavi sa svojim nogometom, ima nesvakidašnji talent i želim mu svu sreću."

Mateo Kovačić: ‘Brazil je uvijek favorit, ali...‘

Mateo Kovačić izašao je pred novinare s ožiljkom na desnoj strani lica. Kaže da ga je "zaradio" u fitnessu.

"Imao sam manju nezgodu u teretani, ali sve je OK."

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U petak je Brazil, četvrtfinale, velike utakmica, spektakl, ali i golem zadatak. Je li dvoboj protiv Francuske u Ligi nacija u St. Denisu u lipnju biti shema kako treba igrati s Brazilom? Tada je Hrvatska dobila 1:0.

"Je, mislim da je utakmica protiv Francuske bila dosta dobra. Kontrolirali smo cijelu utakmicu, bili agresivni, imali samopouzdanje s loptom. Pokušat ćemo ponovno držati loptu koliko god možemo, nastojat ćemo da se ne povučemo. Rani gol bi nam pomogao, kao što smo ga tada dali, ali Brazil je vrhunska ekipa i lako je govoriti, a teže napraviti. No, ta je utakmica smjer kojim bismo trebali ići.

Govorio je s velikim respektom o Brazilu, ali i s optimizmom. Jedan je od igrača u koje će biti uperene kamere. U Kataru nije dao koliko se očekivalo, pogotovo u nekim susretima, kao što je bilo s Japanom.

Pričao je o značenju Luke Modrića i svojim odnosima s njim:

"Svi znaju koja je važnost Luke Modrića. On je nevjerojatan za Hrvatsku, kapetan i vođa. Ponosni smo što ga imamo. Velika je čast igrati uz njega i učiti svaki dan iznova. On je najbolji igrač reprezentacije", naglasio je Kovačić.

O četvrtfinalu i snazi suparnika koji je jedan od glavnih favorita za naslov prvaka, rekao je:

"Brazil je po meni uvijek favorit za osvojiti Svjetsko prvenstvo, ali ovdje ima više vrhunskih ekipa i favorita. No, mi smo fokusirani na sebe i da pokažemo najbolju igru u petak."

Ekipa je pretrčala jako puno, jesu li noge teške?

"Trkački smo dobro spremni, to se vidjelo u četiri utakmice. Tu je Brozović koji nas vodi i svi trčimo u tom tempu."

Ne vidi se puno njegovih prodora, to su akcije koje bi mogle raditi razliku, a izostaju.

"Nije to jednostavno. Najbolje bi bilo kad bih sve predriblao i zabio gol, ali igramo protiv ljudi koji su jednako tako spremni, a osim toga su i dobri, kao što je bilo protiv Japana. Ekipa je pokazala karakter i moć, ujedno i fizičku snagu, zadovoljan sam igrama, ali možemo igrati i bolje i vjerujem da će to biti u petak."

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Je li za njegov način igre jednostavnije kad je suparnik ofenzivan ili kad se brani?

"Lakše je igrati kad se protivnik nadigrava jer je više prostora, ali treba pokazati kvalitete i protiv suparnika koji se zatvore. U takvim ogledima mogu biti bolji, moram se popraviti i praviti razliku."

Hrvatska je najjača reprezentacija u Istočnoj Europi, kazao je brazilski novinar i pitao – kako to postižete?

"Rezultati pokazuju da smo stvarno dobra momčad, da imamo veliki talent. Imali smo ga i prije, ali sada demonstriramo moć, zajedništvo, ponos igranja za Hrvatsku. Od Eura smo izgubili samo jednu utakmicu, to govori da smo pravi, ali moramo tako nastaviti, biti kvalitetni te i dalje raditi sjajne stvari."

Očekuje se žestoka utakmica s dosta jakih duela, borbi, nadmetanja...

"Igrajući u Premijer ligi navikao sam na borbu i teške utakmice. Trebat će nam to protiv Brazila da se nametnemo. Moramo biti čvrsti u duelu, pokušati se izboriti za svaku loptu, biti moćni, to je iznimno bitno za tijek susreta. Moramo se pripremiti i pokazati pravo lice Hrvatske", zaključio je Mateo Kovačić koji je startao u sve četiri utakmice Vatrenih i jedan je od igrača kod kojih će biti posebno značajno koliko su sačuvali energije.

"Do utakmice ćemo se dodatno odmoriti, spremiti, da budemo pravi, a tu su susreti koji izvuku najbolje od tebe."


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Bi li se ijedna druga zvijezda ponašala kao Cristiano Ronaldo? Kako odmoriti najzaslužnije Vatrene pred utakmicu s Brazilom? Na ta i druga pitanja u novom Mundocastu odgovara nekadašnji proslavljeni nogometaš Dario Šimić.

Linker
25. travanj 2024 08:32