Zlatko Dalić

 TOM DUBRAVEC Cropix
HRVATSKA BEZ BONUSA

Dalić u Kataru nije dobio priliku koja je Vatrene gurnula do finala u Rusiji: Sada je to napravio Brazil

Zalet za dugo putovanje u Rusiji prije četiri godine Dalić je uhvatio zahvaljujući i bonusu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 07. prosinac 2022. 13:10

Do početka lanjskog Eura talijanski izbornik Roberto Mancini svlačionicu "azzurra" pretvorio je u kolodvor, isprobavši čak 67 kandidata. Na finalnom turniru nije bilo mjesta za sličnu satniju nogometaša, pa ih je Mancini poveo 26, te na putu prema naslovu europskog prvaka koristio baš svakog od njih. Filozofija velikih kadrovskih rotacija nekada drži vodu, iako na većoj slici nije naodmet podsjetiti kako Talijana drugi put uzastopce nema na Svjetskom prvenstvu.

Na ovom terenu Zlatko Dalić pokazuje se konzervativnim trenerom. Sa svojom najboljom jedanaestoricom pokazuje jobovsko strpljenje i na korekcije se odlučuje tek kada se nađe pred zidom. U Ligi nacija je, za ilustraciju, dugo vjerovao istom sastavu, pa se nakon blamaže protiv Austrije u Gradskom vrtu odlučio na nagli zaokret. Obranu je konsolidirao novim stoperskim parom Šutalo - Erlić, ali oni će u Kataru teško dočekati svoje minute na terenu jer je Dejan Lovren odigrao vrlo dobar turnir, a Joško Gvardiol je, uz Modrića i Perišića, najčvršće fiksiran u početnom sastavu.

Zalet za dugo putovanje u Rusiji prije četiri godine Dalić je uhvatio (između ostalog) zahvaljujući bonusu: u trećoj utakmici u skupini počastio se luksuzom da na teren pošalje pričuvnu garnituru. Nakon pobjeda protiv Nigerije i Argentine, izbornik je protiv Islanda na terenu zadržao samo Modrića, Perišića i Kramarića te njima pridružio osmoricu svježih igrača (L. Kalinić na golu te Jedvaj, Ćorluka, Ćaleta-Car, Pivarić, Badelj, Kovačić i Pjaca u polju). Napunjenih baterija ostali su dočekali utakmice nokaut-faze turnira.

Loša vijest za "vatrene" kaže da se Dalićevim ruskim bonusom u Dohi počastio brazilski izbornik Tite. Sa šest bodova u prve dvije utakmice (Srbija, Švicarska) 61-godišnjak je Kamerunu sučelio pričuvnu momčad. Od povremenih prvotimaca utakmicu su započeli samo Eder Militao i Fred, dok su se Richarlison, T. Silva, Vinicius i društvo odmarali.

Koliko im je značio predah najbolje su osjetili Korejci u dvoboju osmine finala.

Linker
28. travanj 2024 16:57