Hoće li Dinamo nakon Hajduka slaviti i protiv Bodo/Glimta?

 MARKO TODOROV Cropix
UTAKMICA ODLUKE

Evo gdje možete gledati Dinamov lov na Ligu prvaka! Prognoza je loša, to bi mogao biti dodatan problem...

Meteorolozi predviđaju da će temperatura biti između 15 i 18 stupnjeva Celzija, ali najavljuju i jaku kišu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 07:50

Dinamo i Bodo Glimt večeras od 21 sat igraju prvu utakmicu play-offa Lige prvaka, a susret iz norveškog grada Boda uživo će prenositi Arena Sport 1.

Norveški meteorolozi predviđaju da će večeras u Bodu temperatura biti između 15 i 18 stupnjeva Celzija, a najavljuju i jaku kišu. Koja bi još više ubrzala ionako brzi teren s umjetnom travom...

Modri će dakle, u Norveškoj igrati na umjetnoj travi, i postavlja se pitanje hoće li ona biti veliki suparnik zagrebačkom sastavu? Onako na prvu, rekli bismo da ne bi trebalo biti tako. Čačićeva momčad preferira pas-igru, brzi protok lopte, pa bi joj zapravo brza umjetna trava mogla i odgovarati. Istina, umjetna trava može biti nezgodna kod odskoka lopte... To bi mogao biti problem, recimo, za Dominika Livakovića. Također, takva podloga može biti nezgodna za igrače koji su skloniji ozljedama. Jasno, umjetna trava može biti prednost za one momčadi koje stalno igraju na njoj poput Bodo/Glimta. Dok se gost prilagođava na drugačiji teren, domaćini ponekad već riješe utakmicu. Vjerujemo da se to večeras neće dogoditi...

Dinamo je kroz povijest na umjetnoj travi bio prilično uspješan. Prvi europski nastup na takvoj podlozi Modri su imali 2009. godine u Salzburgu, u dvoboju 3. pretkola Lige prvaka. Dinamo je tada u Salzburgu odigrao prilično dobru utakmicu, remizirao (1:1) s Red Bullom. Bilo je loše u Maksimiru kad su poraženi s 1:2, pa su konačnici umjesto Lige prvaka zaigrali u Europskoj ligi. Nogometaše Dinama sljedeći je ispit na umjetnoj travi dočekao dvije godine kasnije u Finskoj. Modri su opet u ogledu 3. pretkola Lige prvaka gostovali kod HJK Helsinkija, pa tamo slavili sa 2:1. U uzvratu je bilo 1:0 za Modre, koji su te sezone na koncu i dohvatili Ligu prvaka. Godine 2014. Dinamo je na umjetnoj travi gostovao kod litavskog Žalgirisa, pobijedio je s 2:0.

Igralo se na umjetnoj travi i protiv Moldea na gostovanju u kolovozu 2015. godine, u 3. pretkolu Lige prvaka, završilo je 3:3, Dinamo je vodio s 3:0... Dvije godine kasnije, zagrebačka momčad igrala je u 3. pretkolu Europske lige protiv Odda, završilo je 0:0, bila je uzvratna utakmica, u Zagrebu su Plavi pobijedili s 2:1.

U ljeto 2018. godine Modri su na istoj podlozi igrali protiv Astane, radilo se o 3. pretkolu Lige prvaka, opet se pobijedilo, također s 2:0. Prošle sezone je Dinamo na umjetnoj travi igralo uzvratnu utakmicu protiv islandskog Valura, nakon pobjede u Zagrebu s 3:2, plavi dečki su na umjetnoj podlozi ubilježili trijumf od 2:0. Dakle, dosad u europskim natjecanjima Dinamo još nikad nije izgubio na umjetnoj travi.

Dinamovo briljantno poluvrijeme u Salzburgu

Jednu od prvih, ako ne i prvu utakmicu na umjetnoj travi, Dinamo je odigrao u veljači 2009. u Salzburgu, po povratku s priprema u Turskoj. I došli su Plavi s temperature od 20-ak stupnjeva Celzija na salzburšku ništicu, padao je gusti snijeg, dočekala ih je u Red Bull Areni umjetna trava, bio je to prvi stadion u Austriji s takvom podlogom.

Tjedan dana kasnije nastavljalo se hrvatsko prvenstvo, na rasporedu je bio okršaj s Hajdukom i javio se strah od ozljeda, ali i od negativnog rezultata na toj neuobičajenoj podlozi, bilo je upitno kako će se Plavi priviknuti na nove uvjete. I priviknuli su se kao da su bili rođeni na umjetnoj travi!

Nakon prvih 45 minuta, naime, Dinamo je vodio čak 4:0! Protok lopte bio je vrlo brz, “ubijali” su Plavi domaćina munjevitim protunapadima, a istodobno su bili vrlo disciplinirani u obrambenom dijelu. Bili su uigrani i razigrani, Sammir je bio dvostruki strijelac, pogotke su još postigli Slepička i Mandžukić.

No, u nastavku je uslijedio pad i momčad koju je tada vodio Marijan Vlak primila je tri pogotka, razgoropadio se domaćin, trener kojeg je bio Niko Kovač. Završilo je 4:3 za Dinamo, Plavi su briljirali u prvih 45 minuta na podlozi po kojoj nikad nisu ni prošetali...

Dinamo je igrao u ovom sastavu: Butina - Lovren (od 46. Tomečak), Bišćan, Kovač, Hrgović - Calello, Vrdoljak (od 62. Tomić) - Badelj, Sammir (od 76. Ibanez), Mandžukić (od 68. Sivonjić) - Slepička (od 62. Šokota). (pju)

Linker
30. travanj 2024 17:51