MURDOCHOVI NA SUDU

Iza zatvorenih vrata suda kreće bitka koje bi se posramila i serija ‘Naslijeđe‘: Tata i najstariji sin u ratu protiv obitelji

Glavno je pitanje - tko će kontrolirati obiteljsko poslovno carstvo nakon smrti Ruperta Murdocha?

Rupert Murdoch i njegov sin Lachlan

 Scott Olson/getty Images/profimedia/Scott Olson/getty Images/profimedia

Danas će iza zatvorenih vrata suda u Nevadi započeti obiteljska sudska bitka u rangu one iz HBO-ove nagrađivane TV drame ‘Naslijeđe‘, koja je i nastala inspirirana upravo njima. U igri je jedan od najutjecajnijih svjetskih medijskih biznisa, na jednoj strani sudnice naći će se medijski mogul Rupert Murdoch (93) i njegov najstariji sin Lachlan (53), a na drugoj strani suprotstavit će im se njegovo troje djece - Prudence (66), Elisabeth (56) i James (51), koji žele preuzeti kontrolu nad unosnim obiteljskim biznisom.

Sve oči bit će uprte u ostavinskog suca koji je zadužen za to da procijeni tko je u pravu u ovome velikom sporu koju je privukao još veću pažnju javnosti. I dok se serija ‘Nasljeđe‘ djelomično oslanja na upravo ove prepirke obitelji Murdoch te je u svibnju prošle godine konačno završena, stvarna bitka oko toga što će se dogoditi kada Rupert umre traje i dalje i napetija je nego ikada.

Glavno je pitanje - tko će kontrolirati obiteljski posao nakon Murdochove smrti, a koji je vrijedan 34 milijarde dolara?

Kako izvještava BBC, Murdoch je želio promijeniti obiteljski trust stvoren 1999. kako bi njegov sin Lachlan mogao preuzeti kontrolu nad medijskim carstvom bez "uplitanja" svoje braće i sestara Prudence, Elisabeth i Jamesa.

On je stvoren kao dio Rupertove nagodbe s drugom suprugom Anne, koja je majka Elisabet, Lachlana i Jamesa. Prudenceina je majka bila njegova prva žena, Patricia Booker. Anne od svog bivšeg nije tražila polovicu imovine, već samo 200 milijuna dolara plus ovaj trust, u kojem je navedeno da će četvero starije djece imati jednaku kontrolu nad poslom kad njihov otac ode na drugi svijet.

image

Rupert Murdoch

Lev Radin/Alamy/Alamy/Profimedia/Lev Radin/alamy/alamy/profimedia

Obitelj posjeduje oko 40 posto dionica s pravom glasa u News Corpu i Foxu, što su dva Murdochova glavna poslovanja. Kad je Murdoch dobio još dvije kćeri, Chloe i Grace, s trećom suprugom Wendi Deng, izglasano je da će one biti korisnice bez prava glasa.

Ovaj je trust osmišljen kao "neraskidiv", odnosno uspostavljen je na takav način da se nitko, a osobito Rupert Murdoch, ne bi mogao predomišljati i petljati s njim i oko njega.

A njegova djeca sada tvrde da je to upravo ono što on sada pokušava učiniti. Želi promijeniti nagodbu kako bi dao prednost svom najstarijem sinu. Lachlan je, inače, predsjednik News Corpa te predsjednik i glavni izvršni direktor Foxa.

"Iz onoga što znamo, ovaj plan u biti nastoji svesti Prudence, Jamesa i Elisabeth na ista pravo kao i Murdochove dvije mlađe kćeri", izjavio je Walter Marsh, australski novinar i autor biografije ‘Young Rupert: The making of the Murdoch Empire‘, koji smatra da bi medijski mogul želio ‘svu glasačku moć‘ predati u ruke sina Lachlana, prenosi BBC.

Podsjetimo, James je nekoć bio predlagan za čelnu poziciju, ali je bio prisiljen dati ostavku na svoju ulogu u BSkyB-u zbog skandala s hakiranjem telefona 2012. James je napustio upravni odbor News Corpa 2020. zbog “neslaganja s uređivačkim sadržajem”. Nakon nereda na Kapitolu 2021., kritizirao je novinske kuće "koje propagiraju laži", što je uvelike shvaćeno kao potkopavanje Fox Newsa. Ranije ovog mjeseca, James je iskazao podršku Kamali Harris za američku predsjednicu, a strani mediji navode da s bratom Lachlanom godinama nije razgovarao.

image

Lachlan, Rupert i James Murdoch

Leon Neal/Afp/Profimedia/Leon Neal/afp/profimedia

U međuvremenu se, Elisabeth, uspješna TV direktorica, također često spominjala kao moguća nasljednica, ali ni ona, baš kao i njezin brat, nije dijelila politiku Fox Newsa, iako je navodno pokušala zadržati poziciju "neutralne Švicarske" u imućnoj obitelji te je davala sve od sebe da održi dobre odnose u obitelji. Prudence, najstarije dijete, nikada pak nije iskazivala iste ambicije kao njezina braća i sestre, ali se vjeruje da je stala na stranu Elisabeth i Jamesa.

Njihov otac Rupert pak smatra da je, s obzirom na politička razmatranja, u najboljem interesu njegove djece da sve njegove tvrtke ostanu profitabilne, pa bi iz tog razloga na čelu želio zadržati politički najopredijeljenije dijete - Lachlana. No, boji se da bi ostalo četvero djece, ako zadrže jednaka prava glasa, moglo nadglasati Lachlana nakon njegove smrti. Smatra da bi promjena političkog stava Fox Newsa naštetila cijeni njegovih dionica, što ne koristi nikome od njih.

"Lachlan povlači trumpovske poteze kako bi izbjegao neizbježno. Svjestan je da će izgubiti posao kad mu otac umre. Natjerao je svog oca da se složi s tim, ali ovo je više Lachlanova nego Rupertova ideja", tvrdi Michael Wolff, novinar i autor knjige ‘The Fall: The End of Murdoch Empire‘.

image

Lachlan Murdoch

Kevork Djansezian/getty Images/profimedia/Kevork Djansezian/getty Images/profimedia

"Ovo je očito Lachlanova posljednja prilika. Njemu nije neučinkovito gomilati toliko parnica oko nečega od čega svi odustaju. Ne mislim da će James odustati, ali vrlo je lako moguće da će Elisabeth i Prudence na kraju reći: ‘je*** ovo, ne želimo se time baviti u životu.‘", dodaje novinar, prenosi The Telegraph.

Stari Murdoch i Lachlan navodno su iznenada iznijeli taj svoj plan, nazvan ‘Projekt Harmony‘, drugoj braći i sestrama, a jedan dugogodišnji direktor News Corpa komentirao je da je "ironično da je Rupert uspio time udružiti Jamesa, Elisabeth i Prudence, s obzirom na to da ranije nisu dijelili puno toga zajedničkog."

"Rupert drži obitelj na okupu, ali kad on ode, braća i sestre će vjerojatno zaratiti jedni s drugima", tvrdi direktor.

Mnogi smatraju da se tu ne radi samo o brojevima, već i o principu. Nije to samo James protiv Lachlana, već se tu radi i o nedostatku poštovanja koje je Rupert Murdoch iskazao prema svoje troje djece, tvrde neki.

No, bilo kako bilo, prepirke oko trustova i sudski sporovi nisu ništa novo u obitelji Murdoch...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:44