ČUDNOVATO OTKRIĆE

Oko 60 milijuna aktivnih gnijezda slučajno je otkrio tim biologa dok je prikupljao rutinske podatke na 1,5-2,5 metara iznad morskog dna Antarktičkog južnog Weddellova mora

Ledena riba

 British Antarctic Survey/Sciencephoto/Profimedia

Istraživači koji istražuju podmorje Antarktike otkrili su najveću do sada viđenu koloniju ledenih riba. Kolonija se proteže na oko 240 kilometara morskog dna.

Oko 60 milijuna aktivnih gnijezda slučajno je otkrio tim biologa dok je prikupljao rutinske podatke na 1,5-2,5 metara iznad morskog dna Antarktičkog južnog Weddellova mora. Prije ovog otkrića, najveća pronađena kolonija sadržavala je samo 60 gnijezda.

-Očekivali smo da ćemo vidjeti uobičajeno antarktičko morsko dno. No tijekom prva četiri sata našeg ronjenja nismo ispred sebe vidjeli ništa osim ribljih gnijezda- rekao je Autun Purser, s Instituta Alfred Wegener za polarna i morska istraživanja u Njemačkoj, i glavni autor studije objavljene u magazinu Current Biology.

Istraživači su u početku bili zainteresirani za to područje zbog procesa zvanog upwelling, u kojem vjetar i struje nanose hladnu vodu na površinu, zbog čega je voda 2C toplija od okolnog područja. Sama veličina kolonije sugerira da je cijeli ekosustav Weddellovog mora pod utjecajem ovih gnijezda.

-Najvjerojatnije se tuljani hrani ovim ribljim gnijezdima. Kad biste izgubili riblja gnijezda, možda biste izgubili i tuljane- dodao je Purser.

Inače, funkcije tijela ledenih riba osmišljene su za rad u nepovoljnim uvjetima, dok je učestalost otkucaja srca nešto veća nego kod ostalih vrsta riba. Njihovo stanište ograničeno je na sjeverni dio Antarktike. Zbog prisutnosti posebne tvari ispod ljuske, riba se dobro osjeća čak i na temperaturama ispod nule. Zbog tih ekstremnih uvjeta gdje žive, ledene ribe praktički nemaju prirodnih neprijatelja.

Purser je rekao i da otkriće pokazuje da još uvijek postoje nepoznanice kada pričamo o funkcioniranja dubokomorskih ekosustava. -Duboka mora nisu pustinjske pustoši, tamo ima u života u izobilju. Činjenica da postoje tako veliki ekosustavi za koje nismo znali pokazuje koliko još valja otkriti- zaključio je Purser.

Kamere će pratiti ekosustav sljedeće dvije godine kako bi se utvrdilo kako sustav funkcionira i u kakvoj je interakciji s drugim ekosustavima.

Područje Antarktika sve je više i predmet gepolitičkih tenzija. Zastupnici Europskog Parlamenta izrazili su tako zabrinutost da će Rusija i Kina iskoristiti regiju bez odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš. Ulaganja Kine u strateške infrastrukturne projekte i napori za dobivanje rudarskih prava zabrinjavajući su jer podsjećaju na to kako zemlja djeluje u drugim dijelovima svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 12:13