Španjolske vrućine

Poznati proizvođač pjenušaca u problemima zbog velike suše: na udaru čak 80 posto zaposlenika

Vinogradi su toliko isušeni da je uništeno i duboko korijenje 30 godina stare loze

Vinogradi u španjolskoj regiji Penedes

 Eric Renom/Lapresse/Profimedia/Eric Renom/lapresse/profimedia

Poznati proizvođač pjenušaca Freixenet suočava se s posljedicama velikih suša koje su proteklih godina posebno intenzivne bile upravo na jugu Europe. Reuters piše da su vinogradi u poznatoj katalonskoj regiji Penedes toliko isušeni da je uništeno i duboko korijenje 30 godina stare loze. Suše su dovele do nestašica grožđa i tako ozbiljno ugrozile poslovanje proizvođača vina.

Freixenet je nakon pregovora s tamošnjom vlasti i sindikatima dogovorio da će 80 posto njegovih radnika od sljedećeg tjedna raditi skraćeno radno vrijeme. Konkretno, 615 zaposlenika će od 13. svibnja do kraja godine imati 20 ili 50 posto kraće radno vrijeme.

"Intenzitet mjere varirat će ovisno o razdoblju godine i nastavku suše", objasnili su u priopćenju tvrtke. Dodali su kako će radnici biti kompenzirani dodatnom pomoći "za zaštitu određenih skupina, dodatnim plaćama i godišnjim odmorima".

Iako je riječ o velikoj promjeni za zaposlenike, sredinom travnja španjolska je tvrtka imala rigoroznije planove - 80 posto zaposlenika željela je privremeno otpustiti.

“Mjera ima za cilj jamčiti održivost poslovanja i očuvanje zapošljivosti kako bismo se suočili s vanjskim uzrocima i višom silom uzrokovanom jakom sušom", pojašnjavali su tada za Reuters.

image

Freixenet pjenušac

Horizons/Akg-images/Profimedia/Horizons/akg-images/profimedia

Freixenet je svoj plan predstavio vlasti i sindikatima, no oni su mu se usprotivili. Španjolski zakon, naime, dopušta tvrtkama koje se suočavaju s iznimnim okolnostima da privremeno otpuste zaposlenike ili im skrate radno vrijeme. Ove vrste privremenih odsutnosti radi zaustavljanja ili smanjenja proizvodnje može odobriti samo Vladin odjel rada, ali ne i u slučaju da je privremeno otpuštanje opravdano ekonomskim, tehničkim, organizacijskim ili proizvodnim razlozima.

Freixenet je zbog toga svoj plan opravdavao tako što je sušu nazvao "višom silom" koja je utjecala na njegovo poslovanje. Vlast ga je ubrzo obavijestila da ne vidi "nepredvidive i neizbježne elemente" koji bi opravdali kvalifikaciju suše kao više sile. Nakon pregovora, tvrtka se složila za kompromisno rješenje - početak godišnjih odmora u svibnju i skraćivanje radnog vremena za 80 posto zaposlenika.

Bez obzira na veliku sušu koja je uništila španjolske vinograde, tvrtka Henkell Freixenet, koja osim vina proizvodi i žestoka pića, ostvarila je promet od 1,23 milijarde eura. Riječ je o povećanju od 4,1 posto u usporedbi s prethodnom godinom, a i prodaja pjenušaca se povećala za šest posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:03