‘It‘ djevojke

Usred krize su kupovale ruž i bile motivacija vojnicima, a sada duh njihovog doba dolazi u jedan naš grad

Opatija od 27. do 29. lipnja festivalom RetrOpatija postaje epicentar slavljenja pin-up djevojaka i glazbe zlatnih vremena
 RetrOpatija

Početkom Drugog svjetskog rata ulice su preplavili plakati, posteri i fotografije pin-up djevojaka koje su vojnici nosili na ratišta. Njihova je primarna zadaća bila da služe kao podsjetnik na to za što su odlučili ratovati. Unatoč oskudici koja je proizašla iz ratne ekonomije, žene su poticane da nastave kupovati ruževe za usne kako bi na front slale pisma s otiscima poljubaca i time podizale moral vojnika.

Pravi procvat pin-up djevojke doživljavaju tek desetljeće kasnije. U kombinaciji s ‘zločestim‘ momcima rockabilly scene, fotografije iz ’50-ih godina prošlog stoljeća još uvijek oduzimaju dah svima koji ‘briju‘ na romantiku, glasnu glazbu i adrenalin.

Zanimljiva je i sama priča o tome kako su pin-upice dobile ime.

image
RetrOpatija

- Što god da se dogodi, nikad se ne dogodi samo od sebe – bile su riječi Sally Rand, američke plesačice burleske i glumice. Sally je bila nadaleko poznata po plesu s balonima i lepezom od nojeva perja. Nastupala je i pod imenom Billie Beck. Karijeru je započela kao pjevačica zbora prije nego što je počela raditi kao akrobatkinja i putujuća kazališna performerica. Čak stoljeće prije nego što je svojim pokretima počela žariti i paliti publiku, izvođači burleske ostavljali su posjetnice sa svojim likom iza pozornice. Neke bi objesili na zid, odnosno "zakačili", a otuda i naziv ‘pin-up‘.

Neke od slika izvođačica burleske postale su ikone vojnika u Prvom svjetskom ratu, a jedna od najpopularnijih pin-up djevojaka bila je Miss Fernande, zbog čega je danas smatraju prvim pin-up modelom. Njezine fotografije i danas čuvaju kolekcionari, a pojavljuje se na francuskim razglednicama, kartama različitih kartaških igara i staklenim slikama koje se prodaju kao suveniri.

image
RetrOpatija

Malo o rockabillyju i njegovoj furci

Veliku ulogu u eri pin-up djevojaka igrala je i odlična glazba. Pojavio se rockabilly, koji povezuje tradicije countryja i r‘n‘b-a. Sam naziv skovan je iz riječi "rock and roll" i "hillbilly". Bio je to pogrdni naziv za stanovnike ruralnih planinskih područja istoka i središnjeg dijela SAD-a. Pored Kralja rocka, Elvisa Presleya, koji je javnost isprva sablaznio svojim pokretima na pozornici, a kasnije pokorio svijet, istaknute "njuške" rockabilly furke bili su i Carl Perkins, koji je napisao pjesmu "Blue Suede Shoes" te Jerry Lee Lewis, pijanist i pjevač koji je klavir svirao nogama, laktovima i stražnjicom. Od bubnjara valja istaknuti "Buddyja" Richa, koji je, između ostalog, bio tekstopisac, dirigent i frontmen The Buddy Rich Banda.

Sve njih obožavale su pin-up djevojke koje su tijekom nastupa padale u trans, a blještavilo tog razdoblja moći ćete doživjeti na RetrOpatiji.

Šarenilo RetrOpatije

RetrOpatija je najveći festival retro glazbe i zabave u regiji u kojem sudjeluje cijela destinacija, a ove će se godine odviti na još jednoj dodatnoj novoj lokaciji – Opatijskoj luci (gdje će se održavati Retro karaoke). Glazbeni je to vremeplov u kojem se spajaju lepršavi swing, razigrani rockabilly, čvrsti rokerski rifovi, neobuzdane jazz improvizacije i elektro ritmovi diska, stvarajući vrhunsku zabavu posvećenu ključnim dekadama i glazbenim stilovima prošlog stoljeća.

image
RetrOpatija

A sad... zamislite kako u ritmu swinga, jazza, rocka i disca plešete kroz glazbenu povijest ulicama grada čije su ljepote davno osvojile europsko plemstvo, dok pred vašim očima izmjenjuju stilovi zlatnih dekada prošlog stoljeća. Ljubitelji hitova prošlog stoljeća moći će i sami uzeti mikrofon u ruke, zapjevati i prepustiti se sjajnoj atmosferi.

U jednom trenutku bit ćete dio glamuroznih 30-ih. Zaslijepit će vas perle i šljokice, a zagolicati perje plesačica. Napravite li samo par koraka u drugom smjeru, plesat ćete uz ritmove rock‘n‘rolla, možda upoznati nekog "mačora" kose natopljene briljantinom ili još jednom prošetati stare "trapezice" uz hitove Bee Gees-a. Na raspolaganju će vam za retro make-over biti šminkeri, barberi i frizeri jer na RetrOpatiji i posjetitelji postaju dijelom jedinstvene retro kulise.

image
Anton Unković

Vrhunac trodnevnog putovanja kroz glazbenu prošlost bit će disco party pod zvjezdanim nebom na Ljetnoj pozornici. Starije generacije dobit će priliku plesati kao što su to činile nekoć na podijima legendarnih disco klubova, a oni mlađi će iskusiti čari nekadašnjih plesnjaka.

Na Ljetnoj pozornici moći ćete vidjeti "Hommage Tini Turner by Ivona Brnelić i Disco groznica by DJ uncleFunk". Zamišljen kao glazbeno-plesni spektakl visoke produkcije posvećen legendarnoj plesačici, publiku će otpuhati do ‘60-ih godina prošlog stoljeća, a onda je provući kroz sva desetljeća u kojima je stvarala Kraljica Rock and Rolla. Inače, Ivona Brnelić uz legendarnu pjevačicu plesala je čak osam godina.

image
RetrOpatija

Na Opatija skateboardingu moći ćete svjedočiti okupljanju skejtera i internom "natjecanju".

- Ovaj retro festival okuplja vrhunske glazbenike, pin-up djevojke, plesače, žonglere i ulične svirače, šminkere i frizere, stare Vespe i Tomosove modele, "fićeke" i oldtimere. Zaplešite na uzavrelom "partyju stoljeća" pod zvjezanim nebom s desecima tisuća posjetitelja – poziva Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatija, a mi se vraćamo prvim pin-up djevojkama.

Čudesni spoj ’50-ih – Pin up djevojke & rockabilly dečki

Inače, Jedan od najboljih prikaza šarma vremena pin-up djevojaka nudi film "Cry Baby" iz 1990. s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi.

U filmu je Cry Baby Walker vođa skupine tinejdžera u crnim kožnim jaknama koji sviraju senzualni rock‘n‘roll i ponose se svojim problematičnim ponašanjem. Dobra djevojka iz susjedstva zaljubi se u Cry Babyja, što šokira njezinu baku i skrbiteljicu, a razbjesni njezinog dečka. U sukob oko djevojke iz susjedstva uključili su se i prijatelji obojice. "Svi za jednoga, jedan za sve" bila je krilatica koja se tih godina često koristila. Možda baš zbog toga generacije tih godina živjele su najsretnije, najbolje i najspokojnije. Ni one prije njih, ali ni one kasnije nisu imale privilegiju provesti najmanje tridesetak godina u miru i blagostanju.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i TZG Opatije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 15:26