Novi centar

Novinarka Jutarnjeg otišla je na najdetaljniju analizu vida u Hrvatskoj, ovakve rezultate nije očekivala

Centar se nalazi u Gundulićevoj ulici 8 u Zagrebu, a poseban je po tome što u sat vremena možete proći najdetaljniju analizu vida u osam koraka

Zeiss Vision Center

 Biljana Blivajs/Cropix

Premda ne nosim naočale niti kontaktne leće, jednom godišnje odlazim na kontrolu vida, što je prema preporukama stručnjaka za dvadesetpetogodišnjakinju i više nego dovoljno. Prosječne osobe mojih godina vjerojatno ne kontroliraju vid toliko često, ali ja moram jer bolujem od dijabetesa tipa jedan. Povišene i snižene razine glukoze u krvi mogu uzrokovati razne probleme s očima i ostatkom tijela pa se osobama koje boluju od šećerne bolesti preporučuje da svakih 12 mjeseci naprave kontrolu kod oftamologa, čega se ja striktno pridržavam. Pregled uglavnom rezerviram povodom Svjetskog dana vida koji se svake godine obilježava 13. listopada, a isto sam napravila i ove godine. No, ovaj put, prepustila sam se rukama vrhunskih stručnjaka iz Zeiss Vision Centra i ondje obavila, priznajem, najiscrpniji pregled vida u svom životu.

Centar se nalazi u Gundulićevoj ulici 8 u Zagrebu, a poseban je po tome što u sat vremena možete proći najdetaljniju analizu vida u osam koraka. Na ulazu me dočekalo troje odlično raspoloženih optometrista, među njima i Tea Kološić koja je odmah „skenirala” moj oblik lica, veličinu te položaj očiju, jagodične kosti, korijen nosa, luk obrve i na temelju toga odmah znala kakav okvir naočala bi pristajao mom licu.

No, savjete je sačuvala za kasnije jer u ovom jedinstvenom mjestu za probleme vezane uz vid i dioptriju odabir okvira tek je peti od osam koraka koji trebate proći na putovanju do savršenih naočala.

Stoga, krenimo ispočetka.

Detaljna analiza potreba

Pregled vida započeo je jako opušteno - individualnim savjetovanjem s optometristicom Kološić s ciljem da dozna što više informacija o mojoj osobnosti i navikama. Upravo je pojedinačni pristup klijentu ono što posebno njeguju u Centru, a ja sam se osjećala kao da sam na ugodnoj kavi s prijateljicom kojoj prepričavam kako mi izgleda dan, koliko dnevno vremena provodim pred ekranom, nosim li kontaktne leće, koji su mi hobiji i kako vidim tijekom vožnje u dnevnim i noćnim uvjetima.

Bilo je tu još puno pitanja, a na koncu smo došle do zaključka da mi, između ostalog, refleksija svjetlosti prilikom vožnje narušava vid. No, nasreću, problem mogu riješiti uz naočale sa Zeiss DriveSafe naočalnim lećama koje smanjuju odbijanje svjetlosti ili sa Zeiss sunčanim naočalnim lećima s dioptrijom.

image

Zeiss Vision Center

Biljana Blivajs/Cropix

- Da bismo izradili precizne leće prilagođene vama, moramo doznati sve o vašem vidu i njegovim potrebama. Vaše navike, stil, osobnost, svakodnevne aktivnosti, osjetljivost na svjetlo, pozitivna i negativna iskustva s naočalama koje ste dosad imali govore nam o profilu vašeg vida i pomoću tih informacija možemo pružiti naočale sa savršenom korekcijom vida koje su potpuno jedinstvene i krojene baš po vama – rekla je Kološić te dodala kako naočale trebaju djelovati kao produženi dio tijela, a ne objekt koji nas ograničava u svakodnevnim aktivnostima.

Budući da ne nosim naočale zbog čega nisam mogla govoriti o iskustvu nošenja, naš razgovor je trajao svega desetak minuta, iako, priznaje Kološić, neki ljudi se toliko zapričaju da cijela analiza na koncu potraje do dva sata. Nakon savjetovanja sam se zaputila do optometrista Igora Božičkovića koji je zadužen za nadolazeće korake u procesu analize vida.

Prelazak na tehnologiju

Sve prethodno prikupljene informacije o mojim navikama Kološić je zahvaljujući naprednoj tehnologiji već poslala svom kolegi Božičkoviću tako da odmah ima uvid u moju „povijest očiju”.

image

Zeiss Vision Center

Biljana Blivajs/Cropix

Sljedeći korak je izrada precizne mape očiju pomoću inovativnog uređaja i.Profiler. Na meni je samo da nepomično sjedim licem naslonjena na uređaj i pomno pratim crveni balon okružen zelenim pejzažom koji se vidi kroz leću stroja. Sve se odvija u izdvojenoj ordinaciji koja je opremljena najsuvremenijom tehnologijom, a optometrist me razgovorom umiruje svjestan da nikada nisam obavljala pregled na ovakvim uređajima.

- Skeniranje je kratko i potpuno bezbolno, a pomoću i.Profilera ćemo pregledati otvorenost zjenice u simuliranim dnevnim i noćnim uvjetima te izmjeriti do 1.500 mjesta na oku. Na taj način, između ostalog, otkrivamo jeste li kratkovidni ili dalekovidni, ali i nedostatke koji značajno utječu na vid noću i u sumrak – ispričao je Božičković te nastavio kako će naočalne leće proizvedene na temelju takvih mjerenja pružati jasniji vid noću, smanjiti učinak odsjaja i poboljšati percepciju kontrasta.

image

Zeiss Vision Center

Biljana Blivajs/Cropix

Nakon skeniranja, prošetali smo do još jednog uređaja za provjeru zdravlja očiju pomoću kojeg je stručnjak proveo klasično ispitivanje vida – oštrinu, koordinaciju očiju i prostornu percepciju.

Drugim riječima, pomoću leća različitih snaga, na ovom uređaju obavljam test za astigmatizam koji smo svi napravili barem jednom u životu. Znate ono – sjedite i s udaljenog zida jednim okom pokušavate što preciznije pročitati sitna slova i brojeve. Izgledalo je upravo tako!

- Ovi koraci nam svakako pružaju više informacija koje možemo uzeti u obzir pri izradi novih leća, no ako primijetimo nešto uobičajeno, primjerice, povišen očni tlak, uputit ćemo vas oftamologu na podrobniji pregled – ističe optometrist te nadodaje kako naočale moraju omogućiti jasan vid u svim situacijama, na blizu, daleko i različitoj udaljenosti jer upravo to jamči najbolju moguću prostornu percepciju.

Odabir stila

Na red je zatim došao moj najdraži dio pregleda – odabir osobnog stila.

image

Zeiss Vision Center

Biljana Blivajs/Cropix

Budući da mi je ustanovljena dioptrija minus jedan, što spada pod nisku kratkovidnost, ponovno dolazim do optometristice Kološić koja mi napokon otkriva kakav okvir naočala pristaje mom licu. Nasreću, savjetovala je upravo one koje bih i sama izabrala! No, što odabir okvira govori o nama?

- Naočale imaju moć istaknuti vaše crte lica ili ih potpuno promijeniti te izraziti vašu osobnost, a njima možete čak kreirati poslovan izgled jer daju dozu ozbiljnosti. No, estetika ne smije biti jedina nit vodilja pri odabiru okvira. Naočale vam moraju savršeno pristajati, odnosno pratiti vaš oblik lica, veličinu i položaj očiju, ušiju te nosa. Ne smije se dogoditi da vas previše pritišću ili su, pak, prelabave jer one moraju biti dijelom vas, činiti vaš identitet, a ne biti višak koji jedva čekate skinuti s glave kad dođete kući – govori mi Kološić kojoj se klijenti nerijetko žale na klizanje naočala s nosa i zatezanje capica što se nikako ne bi smjelo događati jer, kaže, vi i naočale morate biti perfect fit.

image

Zeiss Vision Center

Biljana Blivajs/Cropix

Nismo se dugo zadržale u proučavanju svih modela jer sam odmah znala koje su moj favorit. Ako ste nesigurni prilikom izbora, optometristi iz Zeiss Vision Centra preporučiti će najprikladnije okvire i osigurati da materijal od kojeg su izrađeni odgovara vašim potrebama.

Centriranje naočala

Analizu vida lagano privodim kraju, a ostalo mi je još svega nekoliko koraka.

Nakon odabira idealnih okvira, odlazim do optometristice Tamare Hlavaček koja će centrirati leće ovisno o obliku lica i položaju okvira na njemu. Drugim riječima, pomoću genijalnog uređaja Zeiss Visufit 1000 izmjerit će udaljenost između očiju, nagib glave i oblik nosa, udaljenost očiju od naočalnih leća, a sve u samo nekoliko sekundi, koliko stroju treba da kreira sliku lica od 180 stupnjeva.

image

Zeiss Vision Center

Biljana Blivajs/Cropix

- Leće će pružiti puni potencijal samo ako su ispravno centrirane, zato se ovaj korak nipošto ne smije preskočiti pri analizi vida. Sve pogreške pri izradi mogu dovesti do gubitka optičkih performansi leće i do 40 posto, upravo iz tih razloga prilikom izrade treba uzeti u obzir čim više čimbenika – objasnila je Hlavaček.

Postupak je bio jako jednostavan. Zauzela sam miran uspravan položaj ispred uređaja, a on je snimio dvije fotografije mog lica, jednu sprijeda i drugu iz profila, na kojem nosim svoje nove okvire. Priznajem da me avatar moje glave na ekranu dobro nasmijao, no Hlavaček ističe kako je to standardna reakcija klijenata nakon što ugledaju svoje lice fotografirano izbliza. Super, nisam jedina!

Na temelju svih podataka i analiza, dobivam jasnu sliku o tome kakve naočalne leće su mi najprikladnije. Zajedno s Hlavaček odlazim do stolića na kojem je nanizano mnoštvo leća i tu započinje moja muka s odabirom. Nasreću, optometristica mi objašnjava namjenu svake leće i tako sužavam izbor.

image

Zeiss Vision Center

Biljana Blivajs/Cropix

- Zeiss nudi široku paletu dizajna leća različitih kvaliteta, od standardnih do inovativnih, a biraju se ovisno o potrebama klijenta. Ako, primjerice, cijeli dan provodite za računalom, onda vam je potrebna leća s jačom zaštitom od plavog svjetla. Ako su vam oči osjetljive na jaču danju svjetlost, u tom slučaju je dobro odabrati fotoosjetljivu leću za dnevne aktivnosti. Naravno, ovo su samo neki od hipotetskih primjera, no mi ćemo svakako pronaći savršeno rješenje koje odgovara vašem ukusu, potrebama i budžetu – kaže stručnjakinja za leće te nadodaje kako najskuplje naočalne leće ne znače i najbolje optičko rješenje, što mi je također tijekom razgovora istaknuo Igor Božičković.

Nakon jednosatne analize, preostao mi je još samo jedan korak – preuzimanje naočala! Budući da se naočalne leće naručuju iz Njemačke i Mađarske, morat ću nestrpljivo čekati pet do deset radnih dana da bi ih napokon isprobala. No, nakon toga se neću zauvijek pozdraviti sa stručnjacima iz Zeiss Vision Centra jer im se mogu obratiti s bilo kojim pitanjem vezano za svoje nove naočale. Na kraju, uz proizvod, osim dobrog vida, dobivam i garanciju od dvije godine koju, nadam se, neću koristiti.

- Za svoje postojeće klijente uvijek stojimo na usluzi, no tu smo i za sve nove. Stoga, ako sumnjate da ste razvili dioptriju, dugo niste bili na pregledu ili razmišljate o promjeni naočala, svakako se najavite, posjetite Zeiss Centar i napravite analizu vida – zaključio je Igor Božičković.

Analiza vida u Zeiss Vision Centru je besplatna, ne boli, obavlja se u ugodnom prostoru, a ne morate niti brinuti o parkingu jer je on za sve klijente centra besplatan u garaži Cvjetni.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Zeiss Vision Centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:50