NE PROPUSTITE - TOP DESET ISTRE

Što svakako morate učiniti kada ste u Istri

Pula, 210809.U sklopu jubillarnog 10. medjunarodnog ljetnog Histria festivala u Areni je nastupila bosanska zvijezda Dino Merlin.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

1. DIVITE SE PULSKOJ ARENI

Najpoznatija povijesna građevina u Istri oduševljava tisuće turista svake godine. Nekada poprište gladijatorskih borbi, danas je pozornica velikim koncertima i festivalima, a turisti je mogu razgledati svaki dan ili posjetiti izložbu u njenom podrumu.

2. KUŠAJTE SLAVNE TARTUFE

Neugledna gomoljasta izraslina koja se skriva pod zemljom osvojila je gurmane svojim neobičnim i intenzivnim okusom, koji ih obožavaju u tjesteninama, s mesom, ribom... Ne propustite probati ovu istarsku deliciju u nekom od restorana ili se uputite u Livade i u restoranu Zigante kupite ovu deliciju kao suvenir ili poslasticu za sebe.

3. RUČAJTE NA SEOSKOM DOMAĆINSTVU

Namirnice iz vlastitog vrta, životinje koje trče oko vas, bačve mladog vina - sve je to jamstvo da je objed koji ćete pojesti biti uistinu zdrav, domaći proizvod bez umjetnih i štetnih tvari! Seoskih domaćinstava u Istri je uistinu mnogo pa izabeite svog favorita i prepustite se ljubaznim domaćinima.

4. OTIĐITE NA IZLET NA BRIJUNE

Čarobno, slikovito otočje koje su pohodili deseci najvećih svjetskih državnika otkrijte brodićima, biciklima, zaigrajte golf i istražite rezidenciju koja je bila ljetovalište Josipu Brozu Titu. Posebno je iskustvo safari tijekom kojeg možete vidjeti brojne životinjske vrste kako nesmetano žive u zelenilu.

5. POGLEDAJTE FILM U MOTOVUNU

Motovunski filmski festival, na kojem filmove gledate pod zvjezdanim nebom, a svake večeri s tisućama mladih tulumarite do zore, doživljaj je koji se ne smije propustiti.

6. KUPITE VRHUNSKO MASLINOVO ULJE

Istarski maslinari među najboljima su u Hrvatskoj, a kada jednom probate njihovo ulje, poželjet ćete ga koristiti svaki dan. Osim dobitnika medalja i priznanja, čija su ulja nešto skuplja, tu su i manji i povoljniji proizvođači.

7. FOTOGRAFIRAJTE ROVINJ

Jedan od najfotogeničnijih gradova u Hrvatskoj, a možda u Europi, slikoviti je Rovinj, odnosno njegova povijesna jezgra na poluotoku. Snimljen najlošijim aparatom, ili čak mobitelom, Rovinj na fotografijama uvijek izgleda divno.

8. ISTRAŽITE EUFRAZIJANU

Jedna od najljepših ranobizantskih crkava u Europi nalazi se u Poreču. Eufrazijeva bazilika jedinstveni je spomenik bogatoj i 2000 godina dugoj povijesti.

9. OTKRIJTE ISTARSKO PODZEMLJE

Jama Baredine, Pazinska jama, špilja Feštinsko kraljevstvo, špilja Mramornica, Romualdova pećina - pronađite svoj put pod zemlju i u pratnji stručnog vodiča otkrijte ljepotu koju samo priroda može stvoriti.

10. PREPUSTITE SE UMJETNOSTI

Mali gradić u unutrašnjosti Istre, Grožnjan, svake godine početkom svibnja doživljava metarmorfozu i pretvara se u pravu umjetničku koloniju s jazzom, likovnim, plesnim, dramskim radionicama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:08